Niedobór żelaza w diecie

Jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych w diecie (szczególnie diecie wege) jest niedobór żelaza. Dlaczego jest ono tak istotne? Jakie pełni funkcje w naszym organizmie i jakie są najczęstsze objawy niskiego poziomu żelaza?


Polecani dietetycy

Żelazo pełni w organizmie wiele funkcji. Jest składnikiem niezbędnym do budowy hemu i tworzenia krwinek, przenosi tlen z płuc do wszystkich komórek ciała, bierze udział w budowaniu odporności organizmu oraz wchodzi w skład enzymów.

W żywności znajdują się dwie formy żelaza: hemowe występujące w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego oraz niehemowe – w roślinach. Jedyną wartościową dla ustroju formą tego pierwiastka jest żelazo hemowe wchłaniane przez erytrocyty w postaci niezmienionej. Biodostępność wynosi około 30%. W roślinach występuje żelazo niehemowe, które przy udziale kwaśnej treści żołądkowej redukowane jest do postaci hemowej, a następnie wchłaniane w jelicie. Biodostępność wynosi około 10%. Dodatkowo ten jego rodzaj zależny jest od spożycia innych produktów w naszej diecie, m .in. związków antyodżywczych, wapnia czy witaminy C. Wchłanianie żelaza może być obniżone przez inne składniki z pożywienia (wapń, substancje anty odżywcze, np. szczawiany,fityniany, suplementy) oraz poprawione dzięki witaminie C.

Dieta wegańska, podobnie jak każda inna, która jest niedoborowa może prowadzić do anemii z powodu deficytu żelaza. Dzieje się tak, kiedy nasza dieta jest monotonna, uboga w ten składnik, niskokaloryczna i nieodpowiednio zbilansowana.

Objawy wskazujące na niedobór żelaza:
  • blada skóra i brak energii.
  • zmiany w śluzówce, takie jak zmniejszenie się jej grubości, co z kolei podwyższa podatność na stany zapalne i choroby.
  • słabsza odporność, częste infekcje.
  • zaburzenia w regulacji temperatury ciała i obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej.
  • zaburzenia ze strony ośrodkowego układu nerwowego, obniżenie koncentracji, koordynacji psychoruchowej i ogólnej
wydolności organizmu.
Wszystkie powyższe objawy mogą występować, ale nie muszą. Nie muszą również wskazywać na niedobór żelaza, będąc skutkiem innych problemów zdrowotnych. Dlatego kiedy podejrzewamy u siebie deficyt tego składnika należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu w celu wykonania badań i wyjaśnienia sytuacji.

Najlepszym badaniem jakie można wykonać pod kątem niedoboru żelaza, jest ocena jego zapasów w organizmie – stężenie ferrytyny.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Dzwoni budzik.." jeszcze 5 minut" zamienia się w dodatkowe 30.. a potem ogarnia nas gorączka codziennego poranka :) Kolejka do łazienki, dzieci do wyprawienia do szkoły, oczko w rajstopach, bluzka do uprasowania, ekspres do kawy postanowił zastrajkować i odmówił współpracy.... i gdzie w tym wszystkim czas na kluczowy punkt poranka - pełnowartościowe, zdrowe śniadanie dla nas i naszych najbliższych?

Czy warto spożywać sery pleśniowe?

Majówka za nami, pierwsze grillowanie kiełbas, kaszanek, mięs i ryb pomimo chłodnej aury mamy już za sobą, tak więc czas na kontynuację przyjęć i wspólne ucztowanie. Jedną z bardziej popularnych przekąsek na organizowanych przez nas domówkach czy też garden party są sery pleśniowe. Często podawane w towarzystwie winogron, stanowią idealny dodatek do kieliszka wina. Jednak czy są wartościowe? Czy powinny znaleźć się w naszej diecie? Sprawdźmy jakie sery są najbardziej popularne i czy mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę.

A Ty, co wiesz o fidze?

Figa z makiem, z pasternakiem ;) Tak zwykło się mówić w potocznym języku, a tak całkiem serio - serio o fidze jeszcze nie wspominaliśmy :) I właśnie nadeszła chwila, by nieco przybliżyć " osobowość" figowej kreacji ;) Czym jest, jak smakuje i jakimi właściwościami może szczycić się figa? Analizę czas zacząć! ;)

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia