Jaki smak ma order uśmiechu czyli kilka słów o cytrynie

Już na samą myśl nasze kubki smakowe krzywią się z kwasoty ;) A co dopiero wypić taki zdrowy soczek ze świeżo wyciśniętego owocu, jak czynią to bohaterowie honorowego odznaczenia Orderu Uśmiechu. Po słowach ?W pucharze kwaśna cytryna. Sprawdzimy, jak sobie poczyna Kawaler Orderu Uśmiechu? czas na egzamin dla nagrodzonych :) Nie ma finału bez pustego kielicha i wielkiego uśmiechu na twarzy po wypiciu czary wypełnionej witaminą :)


Polecani dietetycy


A u Was jak wygląda przyjaźń z lekko kapryśną cytryną ? Dlaczego warto zaczynać dzień od szklanki wody z plastrem cytryny?  Czy faktycznie cytryna jest najbogatszym źródłem witaminy C? Cytrynomanię czas zacząć :) Przede wszystkim dla zdrowia i urody! :)
 

Na cytrynowym szlaku historii
Historia nie do końca jasno wskazuje, skąd pochodzi cytryna. Niektóre źródła wskazują, że były to tereny Azji południowo-wschodniej, inne, że Indie albo południowo-wschodnie Chiny. W starożytności cytryny nie znano a uprawiano roślinę podobną do współczesnego owocu i nazywano ją cytronem. Popularność cytryna zaczęła zyskiwać w Europie w XIII wieku dzięki Arabom, którzy już w 903 roku pisali o jej uprawie. Do rozpowszechnienia cytryny przyczynił się Krzysztof Kolumb w 1493 roku, natomiast Europejczycy wprowadzili ją na rynek i spopularyzowali w XIX wieku.
 

Uprawa
Cytryna jest niskim, wiecznie zielonym krzewem lub drzewem, które osiąga wysokość 5-6 metrów. Kwiaty tej rośliny są białe a będąc jeszcze w fazie pączkowania mają czerwono-fioletowy lub kremowy kolor. Intensywny zapach zbliżony jest do jaśminu a sam proces dojrzewania owocu trwa do 9 miesięcy.
 

Dla ciekawskich.. czy wiedziałeś, że:
1. Cytryna była stosowana w leczeniu szkorbutu. Marynarze przyjmowali dzienną dawkę soku z cytryny, która pozwalała uchronić ich przed chorobą lub też wyleczyć, gdy na nią zapadli.
2. Największa cytryna została wyhodowana w Izraelu 2003 roku i osiągnęła wagę 5,26 kg.
3. Co roku we Francji w miejscowości Menton jest obchodzone Święto Cytryny.
4. Sok z cytryny jest naturalnym środkiem do czyszczenia.
5. Sok z cytryny zmieszany z sodą, który pozostawimy na zębach przez 1 minutę pozwoli wybielić zęby i pozbyć się z nich osadu.
6. Cytryna powstała ze skrzyżowania limy z cytronem.
 

Wartość odżywcza czyli cytrynowa metryczka
100 g to m.in.:
* 29 kcal
* 2,8 g błonnika
* 138 mg potasu
* 26 mg wapnia
* 16 mg fosforu
* 53 mg witaminy C
 

Witamina C w cytrynie
To, że ten owoc jest wyjątkowo kwaśny w smaku, wcale nie oznacza, że ma największe zasoby witaminy C spośród wszystkich dostępnych na rynku produktów. Niewątpliwie taki dodatkowy i wcale nie mały ładunek witaminy C w cytrynie, jest dodatkowym wsparciem w walce z przeziębieniem i uporczywą infekcją, jednak jasno należy stwierdzić, że są inne, bogatsze w witaminę C owoce, które powinniśmy spożywać.


Picie wody z cytryną, czyli kilka słów o właściwościach zdrowotnych cudownego napoju
Picie wody z cytryną:
- orzeźwia i pobudza z rana skuteczniej niż filiżanka czarnej, mocnej kawy;
- doskonale nawadnia organizm;
- wspomaga trawienie i pozwala na szybsze usunięcie toksyn z organizmu;
- pozwala utrzymać w równowadze gospodarkę kwasowo - zasadową organizmu.
 
Szerokie zastosowanie cytryny także w kosmetologii
Wiadomym jest, że cytryna pozytywnie oddziałuje na nasz organizm ale także ma zastosowanie w kosmetologii. Jest naturalnym kosmetykiem, który pomaga usunąć przebarwienia, odświeżyć skórę, tonizować, złuszczać naskórek. Jest często dodawana jako składnik preparatów przeciwzmarszczkowych, dzięki czemu skóra jest bardziej sprężysta, spowalnia pojawienie się zmarszczek. Idealnie sprawdza się także jako kosmetyk do skóry głowy, wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Niektórzy stosują płukanki aby nadać połysk i miękkość włosom ale także aby je rozjaśnić.
 
 
Cytrynowych przyjemności z uśmiechem na ustach każdego dnia! :)


Autor:

Podobne artykuły

Nie wymagaj od siebie niemożliwego, czyli 100% perfekcji w diecie

To nie jest możliwe !!! W zmianie nawyków żywieniowych, a co za tym idzie utracie zbędnych kilogramów i poprawie stanu zdrowia, nie chodzi o to, by być idealnym. Nie da się, po prostu się nie da… ;) Każdy ma „swoje momenty”, gdy sięgnie po coś mniej zdrowego czy plan posiłków ulegnie zaburzeniu z powodu sytuacji losowych.

Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)

Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.

Anna Huma - Nande
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?