Jak możemy się domyśleć samotne jedzenie posiłków działa przeciwnie do powyższych korzyści, zwłaszcza sprzyja:
Samotne spożywanie posiłków nie zawsze bywa negatywne. Filozofia mindfulness promuje praktykowanie świadomego jedzenia, poprzez uważność i skupienie się na „tu i teraz”. W tej idei samotne spożywanie posiłków może przynieść pozytywne korzyści dla zdrowia psychicznego. Należy w jego trakcie zaangażować wszystkie zmysły oraz być uważnym na wszelkie odczucia, które są wywoływane podczas jedzenia. Takie wsłuchanie się w siebie, może pomóc w lepszym poznaniu siebie, zmniejszyć poziom stresu, a zwiększyć poczucie wewnętrznej siły.
Pomimo, że badania naukowe wykazują więcej zalet w jedzeniu potraw w towarzystwie niż osobno, to warto również praktykować idee mindfulness, aby w momencie gdy jemy posiłek sami, również czerpać z tego korzyści.
Na drzewach widać, że już się zielenią a za chwilę przybiorą swoją właściwą pomarańczową barwę z czerwonym rumieńcem lub też dojrzeją w promieniach słońca do barwy intensywnie żółtej. Są okrągłe, z pestką w środku, mniejsze niż brzoskwinia czy nektarynka. O czym mowa? O moreli rzecz jasna. Za chwilę zacznie się sezon na te owoce, więc podpowiadamy, co kryje w sobie morela, jakie ma właściwości zdrowotne, dlaczego warto je spożywać a także jak wykorzystać te owoce w domowym "przemyśle
gastronomicznym".
Właściwa dieta ma znaczący wpływ na stan naszej cery podobnie, jak na kondycję naszych włosów, paznokci oraz ogólny stan naszego zdrowia. Niejednokrotnie pod określonymi problemami ?urodowymi? doszukujemy się konkretnych niedoborów określonych witamin, minerałów czy innych związków i rzeczywiście niekiedy takowe mają miejsce.
Owoce charakteryzują się bogactwem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i związków o działaniu antyoksydacyjnym.