Ciastka owsiane oraz produkty typu fit – co tak naprawdę się w nich kryje?

Widząc na półkach w sklepie ciastka owsiane, produkty typu light czy ,,fit’’ batony sięgamy po nie z myślą, że nie zgrzeszyliśmy. Często natomiast okazuje się, że produkty te mają obniżoną zawartość tłuszczu rekompensując to znacznie większą ilością cukru w składzie.


Polecani dietetycy

Co więcej producenci ,,napychają” te produkty chemią, zagęstnikami, sztucznymi substancjami słodzącymi, by zachowały zgrabne kształty oraz smakowały, a które bezsprzecznie nie są obojętne dla naszego zdrowia.

Bardzo często takie ,,fit’’ batony czy ciastka owsiane nie różnią się znacznie od tych tradycyjnych. W konsekwencji taka żywność może sprzyjać nabieraniu dodatkowych kilogramów. Dlatego najważniejsze przy wyborze produktów jest czytanie ich składu i etykiet. Im krótszy skład tym przeważnie jest on lepszy. Warto również spojrzeć na rodzaj tłuszczu użytego do produkcji danego wytworu.

W większości produktów niestety jest używany olej palmowy – tańszy, gorszej jakości. Podobnie przy czytaniu składu naszą uwagę powinna przykuć obecność słodzików jakimi są : syrop glukozowo – fruktozowy, aspartam i wiele innych. Mają one za zadanie przywrócenie atrakcyjności produktom po ich odcukrzeniu.

Zatem pamiętajmy zawsze sięgając po produkty typu ,,light’’ czy ,,fit’’ sprawdźmy ich skład!
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Kroplówka z chrolofilu

Patrząc na kartki kalendarza, nie da się zaprzeczyć, że kalendarzową wiosnę niewątpliwie mamy. W pogodzie... no cóż... mogłoby by być zdecydowanie lepiej. A co mówi nasze ciało? Jesteśmy przemęczeni po długiej zimie, szarówce za oknem, nasz organizm wysyła sygnały o
przesileniu i potrzebuje wsparcia. Z każdej komórki ciała dochodzi do nas głos "Ratunku!". Chcemy wiosny nie tylko na zewnątrz, ale także w
głębi naszego ducha! :) Jak temu zaradzić ? Odpowiedź jest prosta - chlorofil, czyli gramy w zielone! :)

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

W ciągu ostatnich kilku lat zapanowała moda na wykluczanie z diety produktów zawierających gluten, obwiniając go za szereg problemów zdrowotnych, między innymi dolegliwości trawiennych, chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń autoimmunologicznych, a nawet nadwagi i otyłości.

Alkoholowy zawrót głowy - przedstawiamy fakty, obalamy mity

Za nami pierwsze majowe grille, otwarcia sezonu i dobra zabawa w promieniach wiosennego słońca.
Czas świętowania dopiero się rozpoczyna jednak czym jest uczta bez symbolicznego toastu wzniesionego kieliszkiem wina, kolorowym drinkiem czy innym trunkiem wysokoprocentowym?

Anna Huma - Nande
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?