Zalety mleka

Mleko i jego przetwory są najważniejszym ponieważ najbogatszym i najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka źródłem wapnia w diecie.


Polecani dietetycy

W kontekście rozwoju młodego organizmu, spożycie odpowiedniej ilości wapnia jest niezbędne przede wszystkim do budowy kości i zębów. Czyste mleko należy jednak podawać dzieciom nie wcześniej niż po ukończeniu 1 roku życia. Wcześniej wprowadza się mleko jako dodatek do potraw, np. w naleśnikach oraz stosuje przetwory mleczne takie jak twaróg i fermentowane produkty mleczne. Osoby starsze powinny dostarczać właściwej ilości wapnia, z uwagi na profilaktykę osteoporozy oraz dbając o prawidłowe funkcjonowanie układów: nerwowego, mięśniowego i krążenia gdzie wapń odgrywa bardzo ważną rolę.

Mleko i przetwory mleczne zawierają ponadto witaminy A, D i B2 i są źródłem białka do budowy i odbudowy komórek naszego ciała.

Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone spożywane w zbyt dużych ilościach mogą zwiększać zawartość cholesterolu we krwi, sprzyjając rozwojowi chorób układu krążenia, dlatego dbając o profilaktykę chorób serca, warto sięgać po niskotłuszczowe mleko i napoje mleczne (1-2% tłuszczu), półtłuste lub chude twarogi, a tłuste sery, np. ser żółty lub ser pleśniowy spożywać w małej ilości.

Osoby dorosłe często skarżą się na złe samopoczucie po spożyciu czystego mleka. Wiąże się to najczęściej z nietolerancją cukru mlecznego-laktozy, wynikającą z niedoboru enzymu laktaza odpowiedzialnego za rozkład laktozy w organizmie. Niedobór laktazy może być uwarunkowany genetycznie. Często też powstaje wraz z wiekiem. 

Osoby uskarżające się na nietolerancję laktozy mogą bez konsekwencji zdrowotnych zrezygnować z picia czystego mleka. Nie powinny jednak rezygnować ze spożycia pozostałej gamy produktów mlecznych, które pomimo zawartości laktozy w większości przypadków są dobrze tolerowane.

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka

Podobne artykuły

Kolory herbat - jaką najlepiej wybrać?

Zimą coraz chętniej sięgamy po coś ciepłego do picia. Jednym z takich napojów jest herbata. Co o niej wiemy? Istnieje wiele klasyfikacji: ze względu na rodzaj rośliny, pochodzenie, utlenianie, rodzaj liści i ich przetwarzanie, sezon zbiorów, obróbkę dodatkową itp. Dzisiaj skupimy się na ich podziale wg koloru.

Sezon na leszcza czyli dlaczego warto jeść ryby?

Rozpoczęły się wakacje, pogoda do tej pory zapewniała nam najbardziej upalne lato od lat. A jak upały, to wszyscy gromadnie podążają nad polskie morze aby nabrać nieco brązowej opalenizny, wykąpać się w Bałtyku, pospacerować po plaży ale i ... zjeść rybę:)

Słodka historia z okazji Dnia Czekolady :)

Nic tylko cieszyć się, celebrować i smakować:). Dodatkowo można pozwolić sobie na dodatkowy bonus w postaci relaksacyjnego masażu czekoladą czy inny zabieg z dodatkiem tego wykwintnego słodkiego specjału.

Anna Huma - Nande
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?