Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia

Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia odgrywa kluczową rolę nie tylko w kwestii smaku potraw, ale również zdrowia. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się temu, jakie tłuszcze są najlepsze do smażenia, abyśmy mogli cieszyć się smacznymi daniami, jednocześnie dbając o nasze dobre samopoczucie.


Polecani dietetycy

  1. Oliwa z oliwek extra virgin: to doskonały wybór do smażenia na niewielkim ogniu. Jest bogata w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwdziała utlenianiu się nawet podczas podgrzewania.
  2. Masło klarowane: zwane również ghee jest odwodnioną formą masła, co sprawia, że ma wysoki punkt dymienia i nadaje potrawom wyjątkowy smak. Jest to świetna opcja do smażenia na średnim ogniu.
  3. Tłuszcze nasycone roślinne: takie jak olej kokosowy czy olej palmowy, są stabilne termicznie i nadają potrawom intensywny smak.
  4. Olej kokosowy: jest idealny do smażenia na wysokim ogniu, ponieważ utrzymuje swoje właściwości nawet podczas podgrzewania.
  5. Olej rzepakowy: jest lekki i neutralny w smaku, co sprawia, że jest świetnym wyborem do smażenia na wysokim ogniu. Jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Podsumowując, wybierając tłuszcz do smażenia, warto zwrócić uwagę na jego stabilność termiczną oraz skład. Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, masło klarowane czy olej kokosowy, mogą przyczynić się do zachowania naszego zdrowia i dodatkowo wzbogacić smak naszych potraw. Pamiętajmy o umiarze i dbajmy o swoje zdrowie od kuchni.
Autor:

Podobne artykuły

Nadwaga a koronawirus

Problem nadmiernej masy ciała znany jest już od dłuższego czasu. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Co chwilę pojawiają się niepokojące statystyki dotyczące wzrostu osób z nadwagą i otyłością. Nie na darmo mówi się, że jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku. Często w odniesieniu do nadwagi i otyłości używa się określania epidemia czy pandemia.

Jak nie przytyć w Święta czyli dekalog bożonarodzeniowej rozpusty

Czas świąt to jak wiadomo okres pokus, różnych odstępstw, grzechów dietetycznych mniejszych i większych, dlatego trzeba wdrożyć w życie" dekalog świątecznej rozpusty" :) Dekalog ten nie pozwoli nam tak do końca zatracić się w bożonarodzeniowych tradycyjnych daniach oraz ulec świątecznemu obżarstwu ;)

Dlaczego warto jeść miód?

Miód jest powszechnie znanym, jednak chyba trochę zapomnianym i odsuniętym na dalszy plan składnikiem zdrowej diety. Z czego się składa, jakie ma własciwości i dlaczego warto go jeść? 

Elżbieta Gmurczyk
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?