Nadwaga a koronawirus

Problem nadmiernej masy ciała znany jest już od dłuższego czasu. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Co chwilę pojawiają się niepokojące statystyki dotyczące wzrostu osób z nadwagą i otyłością. Nie na darmo mówi się, że jest to choroba cywilizacyjna, która stanowi jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku. Często w odniesieniu do nadwagi i otyłości używa się określania epidemia czy pandemia.


Polecani dietetycy

W tym roku do znanej wszystkim pandemii otyłości dołączyła pandemia koronawirusa. Coś nowego, nieznanego, nad czym naukowcy dopiero prowadzą badania. Jak skutecznie walczyć z nadmierną masą ciała wiemy od lat. Jak wyleczyć koronawirusa nie wiadomo i tak naprawdę nie wiadomo również, kiedy się tego dowiemy. Natomiast coraz lepiej naukowcy zdają sobie sprawę, jaka jest zależność między otyłością a przebiegiem choroby spowodowanej COVID-19. Konsekwencją nadwagi i otyłości jest występowanie wielu chorób współistniejących, m.in. cukrzycy, nadciśnienia czy problemów z oddychaniem. Jak tkanka tłuszczowa wpływa na oddech? Tłuszcz w jamie brzusznej naciska na przeponę. Powoduje to, że mięsień znajdujący się poniżej jamy klatki piersiowej uderza w płuca i ogranicza przepływ powietrza. Zmniejszona objętość płuc prowadzi do zapaści dróg oddechowych w dolnych płatach płuc, gdzie do natlenienia dociera więcej krwi niż w płatach górnych. Jaki z tego wniosek?

Osoby z nadwagą i otyłością znacznie gorzej oddychają, a w momencie, kiedy zakażą się koronawirusem, który atakuje układ oddechowy, ich stan będzie się pogarszał szybciej. Dodatkowo tacy pacjenci przez swoją masę ciała mają upośledzony układ odpornościowy, któremu trudno będzie walczyć z infekcją wywołaną wirusem. Co pokazują statystyki? Na podstawie przeprowadzonych przez naukowców badań okazało się, że prawie 80% osób hospitalizowanych z powodu COVID-19 ma nadmierną masę ciała.

Prawdopodobieństwo umieszczenia takich pacjentów na oddziałach intensywnej terapii wynosi ponad 70% a ryzyko zgonu jest prawie o 50% większe w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Ponadto naukowcy przypuszczają, że w momencie wynalezienia szczepionki na koronawirusa jej działanie może być podobne do szczepionki przeciwko grypie, czyli może być ona mniej skuteczna u dorosłych z otyłością. I co dalej? Dalej nigdy nie jest za późno, aby zacząć pracę nad sobą, zważywszy, że COVID-19 prawdopodobnie zostanie z nami na długo. Prawidłowy sposób żywienia, odpowiedni stan odżywienia organizmu, dobre nawyki żywieniowe oraz normalizacja masy ciała powinny być priorytetem. Czas zadbać o siebie! Pora na dietę i pracę z dietetykiem!!! Nie chodzi tu już tylko o względy estetyczne i lepsze samopoczucie, ale o to co najważniejsze – zdrowie.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Jakie ryby warto jeść?

"Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień, na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień (...)" to słowa słynnej piosenki z repertuaru Kabaretu Starszych Panów :) Ale czy utwór ten doskonale nie wpisuje się w wakacyjne wędkowanie i spędzanie wolnego czasu na łonie natury? :) Oczywiście, że tak.  Wielu z nas lubi odpoczywać przy jednym z najspokojniejszych i jednocześnie wymagających dużo cierpliwości hobby, jakim jest połów ryb. Jezioro, cisza, spokój, wędka i my ;)
Złowienie ryby to pół sukcesu, drugie pół stanowi jej sprawienie:) Dla niektórych to wyzwanie a dla niektórych codzienność:) Dowiedzmy się jednak, jakie okazy korzystnie wpływające na nasze zdrowie można złowić w najlepszej porze roku, czyli latem :)

Przyjemność Jedzenia świętuje Dzień Kobiet

Kobieta... zmysłowa, uśmiechnięta, zawsze piękna i w środku i na zewnątrz - nieważne czy w służbowym kostiumie czy w powyciąganym dresie. Inteligencja, ambicja, poczucie humoru, dobra organizacja, ciepło, siła, namiętność i oczywiście wrodzony seksapil... Takie właśnie jesteśmy - jedyne i niepowtarzalne :) I tak powinnyśmy o sobie myśleć, akceptować siebie, kochać siebie, być dumne z tego, kim jesteśmy i co robimy!

Zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu glutenu ? białka występującego w ziarnach zbóż takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby stosujące omawianą dietę muszą uważać również na produkty, które naturalnie glutenu nie zawierają, ale podczas produkcji zostały glutenem zanieczyszczone.

Anna Huma - Nande
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?