
Dlaczego warto postawić na chłodnik?
- lekki, orzeźwiający posiłek bogaty w witaminy i składniki mineralne płynące wprost z cudownie letnich i pysznych owoców;
- zdrowy, nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki cieplnej;
- niskokaloryczny;
- wygodna forma- talerz takiego chłodnika można zamienić na wersję do picia, a tą z kolei spożyć w każdym dogodnym miejscu - w pracy, w parku, nad wodą podczas letniego wypoczynku;
- możliwość kreacji smaku w zależności od tego na co mamy ochotę, ważne by składniki były świeże i dobrze schłodzone.
Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.
Warto wiedzieć, że kofeina obecna jest nie tylko w kawie. Znajdziemy ją również w herbacie, napojach energetyzujących oraz typu cola a także w czekoladzie.
Koniec grudnia. Szaro, buro i ponuro. A będzie jeszcze chłodniej. Zima dopiero przed nami.
Coraz częściej słyszę od Pacjentów w Gabinecie, że ciężko wstaje się rano, że chętnie zostaliby pod ciepłą kołdrą a już najchętniej, skoro muszą już wstać, to zaczęliby dzień ciepłym śniadaniem.
W związku z tym otwieramy cykl z przepisami na zimowe posiłki.
Zdrowo, pysznie i przyjemnie :)
Zacznijmy od śniadań. Oto kilka propozycji przygotowania ciepłego śniadania. Szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych.