Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 


Polecani dietetycy

Minimum składników, maksimum smaku. Czego chcieć więcej ? Blendera Drogie Panie i Panowie ;) I będąc tak wyposażonym, możemy już przystąpić do przeglądu naszych wariacji chłodnikowych w różnorodnym ale niezwykle przyjemnym wydaniu :) A następnie sprawdźcie, dlaczego warto postawić latem na chłodnik ;) Udanej lektury:)

Wszystkie poniższe kompozycje podajemy na stół prosto z lodówki;)

WINNO - MIODOWY MELON
Chłodnik przygotowany na bazie 1 dużego, schłodzonego, dojrzałego melona zblendowanego z 1 kieliszkiem białego wina, łyżką miodu oraz sokiem z 1 cytryny.

PORZECZKOWO ORZECHOWA NUTA
Chłodnik przygotowany z 2 szklanek podgotowanej czarnej porzeczki,zblendowany z 250 g mleka kokosowego, prażone orzechy włoskie do dekoracji;

BIAŁE WINO BEZ PROCENTÓW
400 g białych winogron blendujemy z 1 litrem chudego mleka, sokiem z 2 limonek i skórką otartą z 2 limonek;

TRUSKAWKOWO-ARBUZOWA PRZYJEMNOŚĆ
300 g arbuza,300 g truskawek blendujemy z 50g mleka kokosowego; całość posypujemy prażonymi pistacjami.

CZARNY LAS
300 g jeżyn, 200 g borówek lub jagód, 200 g malin blendujemy na gładką masę, dolewając kieliszek czerwonego wina; ozdabiamy świeżymi listkami mięty.

SZARLOTKOWY MUS
5 soczystych, słodkich jabłek obieramy, podgotowujemy i blendujemy aby uzyskać konsystencję musu. Dodajemy nutę korzenną w postaci ulubionej przyprawy jabłkowej - cynamonu oraz goździków. Następnie masę mieszamy z 1 szklanką jogurtu naturalnego.

W WIŚNIOWYM SADZIE
500 g wydrylowanych wiśni blendujemy na gładką masę, łączymy z 500 g kefiru, 2 łyżkami miodu i kilkoma gałązkami tymianku lub lawendy.

PARA DOSKONAŁA - DUET JABŁKOWO - PORZECZKOWY
4 jabłka obieramy, podgotowujemy, dodajemy dwie garści czarnej porzeczki, blendujemy całość dodając odrobinę cukru waniliowego.

Dlaczego warto postawić na chłodnik?
- lekki, orzeźwiający posiłek bogaty w witaminy i składniki mineralne płynące wprost z cudownie letnich i pysznych owoców;
- zdrowy, nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki cieplnej;
- niskokaloryczny;
- wygodna forma- talerz takiego chłodnika można zamienić na wersję do picia, a tą z kolei spożyć w każdym dogodnym miejscu - w pracy, w parku, nad wodą podczas letniego wypoczynku;
- możliwość kreacji smaku w zależności od tego na co mamy ochotę, ważne by składniki były świeże i dobrze schłodzone.

Przyjemnych chwil pełnych wakacyjnego smaku lata ! :)

Autor:

Podobne artykuły

Jak wyliczyć zapotrzebowanie na energię?

Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.

Zdrowa dzienna porcja kofeiny

Warto wiedzieć, że kofeina obecna jest nie tylko w kawie. Znajdziemy ją również w herbacie, napojach energetyzujących oraz typu cola a także w czekoladzie.

Zimno, zimno a będzie jeszcze zimniej...

Koniec grudnia. Szaro, buro i ponuro. A będzie jeszcze chłodniej. Zima dopiero przed nami.
Coraz częściej słyszę od Pacjentów w Gabinecie, że ciężko wstaje się rano, że chętnie zostaliby pod ciepłą kołdrą a już najchętniej, skoro muszą już wstać, to zaczęliby dzień ciepłym śniadaniem.

W związku z tym otwieramy cykl z przepisami na zimowe posiłki.
Zdrowo, pysznie i przyjemnie :)

Zacznijmy od śniadań. Oto kilka propozycji przygotowania ciepłego śniadania. Szybkich w ciągu tygodnia, trochę bardziej wymagających w weekend a przede wszystkim smacznych.

Małgorzata Łyżniak
Korzyści płynące z eliminacji cukru w diecie przy insulinooporności
Korzyści płynące z eliminacji cukru w diecie przy insulinooporności