Dlaczego mamy problem ze zmianą nawyków żywieniowych?

W ostatnich latach zdrowy styl życia jest preferowany społecznie. Przekazy zdrowotne w mediach upowszechniają wiedzę i pozytywne postawy w stosunku do zdrowia. Racjonalne odżywianie jest podstawową kategorią zachowań zdrowotnych, ale pomimo akceptowania jego znaczenia, ciężko jest podjąć działania w tym kierunku, czyli „z jednej strony chcę czegoś, ale z drugiej strony nic w tym kierunku nie robię a w sumie to może samo się zrobi”.


Polecani dietetycy

Od strony psychologicznej zmiana jest stosunkowo trudnym procesem. Wiele osób na początku postrzega ją jako zagrożenie i widzi wiele barier na drodze do zmiany, z którymi czasami ciężko sobie samemu poradzić. Należy do nich np. przyjemność, jaką można czerpać z niezdrowych nawyków żywieniowych.
Słodycze, potrawy smażone, niezdrowe przekąski, jakie można zjeść z przyjaciółmi, dostarczają wielkiej przyjemności na poziomie fizjologicznym, ale także społecznym.

Kolejną barierą w przyswajaniu zdrowotnych zachowań są różnego rodzaju informacje przekazywane w mediach. Codziennie otrzymujemy nowego, niepotwierdzonego newsa z różnych źródeł: od celebrytów, z telewizji, czasopism czy Instagrama. „Wczoraj można było pić mleko, dzisiaj już jest niebezpieczne” czy np. keto dieta, która w tym roku odchudza wszystkich. Chaos informacyjny wprowadza dodatkowo fakt niedostatecznego oznakowania produktów spożywczych, fałszywe lub niejednoznaczne informacje zawarte w reklamie. To wszystko razem zamiast zachęcać do zmiany i poszerzać wiedzę żywieniową ludzi działa wręcz odwrotnie: zniechęca do modyfikacji zachowań i nawyków żywieniowych.

Następną, nie mniej ważną przeszkodą, jest nierealny optymizm co do własnego zdrowia. Przeciętny człowiek uważa swój ogólny stan zdrowia za lepszy od innych, zaś ryzyko zachorowania za niższe. Odwoływanie się do zagrożenia chorobą na skutek nieracjonalnego żywienia jest mało motywujące szczególnie dla młodych i zdrowych ludzi. Te wszystkie czynniki utrudniają zmianę zachowań i nawyków żywieniowych. Zatem chcą wprowadzić modyfikacje w swoim stylu życia i zadbać o zdrowie trzeba pamiętać, ze zmiana potrzebuje przede wszystkim podjęcia decyzji, następnie wprowadzenia jej w zachowaniu i ostatnie, ale nie mniej ważne, utrwalania zachowań. Warto pomyśleć również o pomocy w reorganizacji sposobu żywienia. Rozsądnie jest zwrócić się do dietetyka, który wytłumaczy, pomoże, pokaże jak wprowadzić zmiany, który będzie chwalił sukcesy a w chwilach słabości będzie motywował do dalszej pracy.
Autor:

Podobne artykuły

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Na zewnątrz robi się już nieco bardziej zimowo i świątecznie a w taki właśnie klimat idealnie wpisuje się grudniowe święto, którego głównym bohaterem jest herbata. 15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Niestety w Polsce wydarzenie to nie nabrało jeszcze tak wyjątkowego blasku i blichtru jak w innych rejonach świata ale czemu by tego nie zmienić i nie zacząć celebracji od teraz? Na co czekać ? Zaparzamy filiżankę herbaty i czytamy! :)

Jak wrócić do formy po rozpustnych wakacjach?

Wakacje, na które tak zawsze czekamy dobiegają końca. Jest to czas grilli, ognisk, imprez w gronie znajomych. Wakacyjny klimat, ładna pogoda oraz wyjazdy na urlop sprzyjają uleganiu różnym jedzeniowym pokusom. Często  w tym okresie wykazujemy się mniejszą aktywnością fizyczną i nie trzymamy się diety. Wszystko to sprawia, że po wakacjach ciężko nam wrócić do formy i nawyków, które mieliśmy przed sezonem urlopowym.

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Dzwoni budzik.." jeszcze 5 minut" zamienia się w dodatkowe 30.. a potem ogarnia nas gorączka codziennego poranka :) Kolejka do łazienki, dzieci do wyprawienia do szkoły, oczko w rajstopach, bluzka do uprasowania, ekspres do kawy postanowił zastrajkować i odmówił współpracy.... i gdzie w tym wszystkim czas na kluczowy punkt poranka - pełnowartościowe, zdrowe śniadanie dla nas i naszych najbliższych?

Anna Huma - Nande
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?