Witamina D – jak wykorzystać okres letni na uzupełnienie jej niedoboru?

Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.


Polecani dietetycy

Witamina ta pełni szczególną rolę u niemowląt i dzieci w okresie intensywnego wzrostu, jak również u osób w wieku podeszłym ze względu na jej duży udział w prawidłowej mineralizacji kości. Deficyt tej witaminy może skutkować krzywicą u osób młodych oraz osteoporozą u starszych. Innymi skutkami niedoboru są także nowotwory, choroby układu sercowo – naczyniowego, rozwój chorób autoimmunologicznych takich jak cukrzyca typu 1, nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów czy depresje i ogólne pogorszenie nastroju.

Gdzie znajdziemy witaminę D?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, jesteśmy w stanie ją dostarczyć z takich produktów jak: tłuste ryby (makrela, śledź, łosoś czy halibut), oleje z tych ryb, jaja, grzyby czy w mniejszym stopniu z produktów mlecznych. Niestety same źródła pokarmowe nie wystarczą by pokryć dzienną normę na zapotrzebowanie tej witaminy.


Oprócz podaży z diety drugim źródłem jest słońce - aż w 80% witamina D powstaje w wyniku syntezy w komórkach skóry. Dlatego codzienna 20 – 30 minutowa ekspozycja na słońce w okresie letnim z odkrytymi górnymi partiami ciała będzie dobrym wyborem na uzupełnienie organizmu w tę witaminę. Musimy pamiętać także, że stosowane kremy z filtrami UV blokując syntezę skórną witaminy D zmniejszają ją o ponad 90%. A ty dostarczyłeś dziś odpowiednią dawkę witaminy D?
Autor:

Podobne artykuły

Różowe z rynku - ale czy z natury? :)

 W gastronomii co roku pojawiają się nowe trendy, nowe odsłony produktów dobrze nam znanych jednak zamknięte w ... zupełnie innym kolorze:) Dziś przyjrzymy się modnej ostatnio barwie różowej :) W końcu mamy środek lata a róż kojarzy się z radością i uśmiechem, więc czas sprawdzić, co zaskakującego przygotował dla nas rynek kulinarny:)

Ciastka owsiane oraz produkty typu fit – co tak naprawdę się w nich kryje?

Widząc na półkach w sklepie ciastka owsiane, produkty typu light czy ,,fit’’ batony sięgamy po nie z myślą, że nie zgrzeszyliśmy. Często natomiast okazuje się, że produkty te mają obniżoną zawartość tłuszczu rekompensując to znacznie większą ilością cukru w składzie.

Powrót do szkoły, czyli co jeść, żeby zwiększyć koncentrację ?

Wszystko co dobre szybko się kończy i ten, kto akurat wymyślił tę sentencję, zdecydowanie miał rację:) Nadszedł czas powrotu naszych dzieci do szkolnych ław. Jak pomóc tym młodszym, jak i starszym powrócić do efektywnej pracy na lekcjach? Jak zmotywować organizm do bardziej wydajnej i produktywnej aktywności?

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?