Przepis na pizzę razową ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką

Dziś smaki włoskie :) Co powiecie na pyszną razową pizzę ze świeżymi figami, serem gorgonzola i szynką szwarcwaldzką ?:)


Polecani dietetycy

To sama przyjemność :) Przepis ne tę pizzę został już dawno sprawdzony, jest warty polecenia, dlatego dziś w tym miejscu zdradzamy ten sekretny przepis:)



Składniki

*Rozczyn:

14 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek ciepłego mleka
1 łyżka cukru


*Ciasto

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
3/4 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Ewentualnie mąka pszenna do podsypywania ciasta



*Pozostałe składniki


4 świeże figi
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie)
80 g sera pleśniowego gorgonzola
20 dkg sera żółtego w kostce
bazylia suszona, tymianek suszony, oregano

świeża bazylia do dekoracji


* Dodatkowe naczynia

Misa na przygotowanie rozczynu
Miska na połączenie składników i wymieszanie ciasta
Okrągła płytka blacha do pizzy

Papier do pieczenia


Przygotowanie:


Drożdże rozprószyć do miski, zalać ciepłym mlekiem a następnie dodać łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru.Wszystko rozmieszać aby nie było grudek. Miskę przykryć i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Kiedy rozczyn jest gotowy przygotować drugie naczynie, wsypać mąkę z pełnego ziarna, dodać sól, oliwę z oliwek, wodę i połączyć te składniki z przygotowanym wcześniej rozczynem. Wszystko wymieszać aż do jednolitego połączenia. Naczynie z przygotowanym ciastem przykryć ściereczką oraz kocem i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło o podwoiło swoją masę ( czas oczekiwania u mnie to około 1 h 15 minut).
Blachę przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na tak przygotowaną blachę wyrośnięte ciasto. Nie wymaga wałkowania, wystarczy je palcami rozgnieść i wypełnić blachę - brzegi grubsze, środek może być cieńszy. Jeśli ciasto będzie się zbyt bardzo przyklejało, można obsypać je mąką pszenną. Blat do pizzy posyp startym żółtym serem, następnie rozkrusz kawałki gorgonzoli, porozkładaj porwaną w kawałki szynkę szwarcwaldzką, udekoruj całość pokrojonymi w plastry świeżymi figami. Całość posyp bazylią, oregano i tymiankiem.
Pizzę piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj danie listkami świeżej bazylii.


Przyjemnej degustacji włoskich smaków :)






Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak jemy nad polskim morzem? - refleksje żywieniowe

Sezon wakacyjny dobiegł końca. W zeszłym roku pokusiłam się o napisanie kilku słów na temat żywienia i oferty gastronomicznej po pobycie nad polskim morzem. W tym roku czynię to samo, aby sprawdzić czy jest choć trochę lepiej, ... czy wręcz odwrotnie.
Niestety wieści, jakie przyniósł kilkudniowy pobyt na wybrzeżu nie są zbyt optymistyczne. Tym razem przesuwamy się trochę na lewo od Trójmiasta. Ustka ... piękne miasteczko położone na Wybrzeżu Słowińskim, wspaniale zachowane ale co z propozycjami konsumpcyjnymi? Jakie posiłki możemy znaleźć w ofercie punktów gastronomicznych i restauracji usteckich?

Karotenoidy kontra słońce

W czasach, gdy nie było jeszcze kremów przeciwsłonecznych, ludzie mogli polegać jedynie na biologicznej ochronie skóry i oczu. To właśnie nasza “matka natura” obdarzyła nas pokarmem bogatym w związki, o właściwościach blokujących szkodliwy wpływ promieni słonecznych.

Jak utrzymać właściwy poziom cukru we krwi?

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, coraz częściej atakuje z nienacka, nie daje oczywistych objawów, dlatego tym bardziej trzeba wykazać się czujnością i obserwacją własnego organizmu. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego dziś krótko podpowiadamy, w jaki sposób działać, aby próbować uchronić się przed tą uciążliwą i wyniszczającą chorobą.

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia