Leki na odchudzanie: co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz?

Coraz częściej w Gabinecie rozmawiam z Pacjentami o lekach na odchudzanie. W ostatnich miesiącach stały się one jednym z najgorętszych tematów, jeśli chodzi o odchudzanie. Wszyscy mówią o ich efektach: szybkie chudnięcie, brak głodu, mniejsze apetyty na słodycze. Prawdziwe Gwiazdy. Jednak, jak to bywa w świecie diet i suplementów, nie wszystko złoto, co się świeci.


Polecani dietetycy

Czym są leki na odchudzanie?

Najpopularniejsze z nich to preparaty, które zawierają semaglutyd – substancję, która w pierwszej kolejności została stworzona do leczenia cukrzycy typu 2. Okazało się jednak, że ma również zdolność do zmniejszania apetytu i pomagania w utracie masy ciała. Działa na poziomie układu pokarmowego, spowalniając opróżnianie żołądka, co daje uczucie sytości na dłużej. Efekty? Mniejsza chęć na jedzenie i łatwiejsze kontrolowanie masy ciała.

Czy tabletka jest magiczną pigułką na odchudzanie?

A teraz najważniejsze pytanie: czy "tabletka na odchudzanie" i inni jej koledzy to rozwiązanie na całe życie? Niestety, odpowiedź brzmi: nie. Choć w czasie stosowania leku można, jak najbardziej, zauważyć spadek masy ciała, to efekt ten będzie utrzymywał się tylko wtedy, gdy regularnie lek ten będziesz brany. Jeśli zdecydujemy się zaprzestać jego stosowania, powoli zaczniemy odzyskiwać stracone kilogramy. To nie jest cudowna dieta, która zmienia metabolizm na zawsze – to tylko narzędzie, które pomaga w procesie chudnięcia.

Dlaczego tak się dzieje?

Leki działają na mechanizmy w organizmie, które kontrolują apetyt i uczucie sytości. Jednak nie zmieniają one fundamentalnych przyzwyczajeń żywieniowych czy stylu życia. To oznacza, że po zakończeniu terapii, bez zmiany diety czy aktywności fizycznej nawyki wracają do punktu wyjścia. Chudnięcie to proces, który wymaga nie tylko leków, ale i pracy nad sobą.

Czy warto stosować leki na odchudzanie?

To zależy. Jeśli problem z nadwagą czy otyłością to coś z czym Pacjent boryka się od długiego czasu i szuka wsparcia w procesie odchudzania, leki mogą być takim narzędziem. Mogą być dobrym początkiem a efekty ich działania motywacją do dalszej pracy. Ale nie jest to rozwiązanie długoterminowe. I tu właśnie chodzi o pracę, pracę nad sobą. Jeśli nie zmienimy swoich nawyków kilogramy szybko wrócą. Najlepiej traktować leki na odchudzanie jako dodatek do kompleksowej zmiany stylu życia – zdrowej diety i regularnej aktywności fizycznej. Leki działają tylko w czasie, kiedy je przyjmujemy. To ważne, by nie traktować ich jako jedynego rozwiązania, a raczej jako jeden z elementów układanki w drodze do zdrowia i lepszej sylwetki. W końcu prawdziwa zmiana zaczyna się w głowie – to od ciebie zależy, jak podejdziesz do tematu zdrowia, diety i aktywności.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Jak utrzymać właściwy poziom cukru we krwi?

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, coraz częściej atakuje z nienacka, nie daje oczywistych objawów, dlatego tym bardziej trzeba wykazać się czujnością i obserwacją własnego organizmu. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego dziś krótko podpowiadamy, w jaki sposób działać, aby próbować uchronić się przed tą uciążliwą i wyniszczającą chorobą.

Ciekawski ogórek

Ogórek jest warzywem, które spożywamy niemal codziennie. Ale czy jesteśmy świadomi wszystkich jego zalet i dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu?  Z pewnością nie. Dlatego dziś analizie poddajemy długie, zielone walcowate w kształcie warzywo, które możemy kosztować o każdej porze roku. Ogórek! :)

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Dzwoni budzik.." jeszcze 5 minut" zamienia się w dodatkowe 30.. a potem ogarnia nas gorączka codziennego poranka :) Kolejka do łazienki, dzieci do wyprawienia do szkoły, oczko w rajstopach, bluzka do uprasowania, ekspres do kawy postanowił zastrajkować i odmówił współpracy.... i gdzie w tym wszystkim czas na kluczowy punkt poranka - pełnowartościowe, zdrowe śniadanie dla nas i naszych najbliższych?

Elżbieta Gmurczyk
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?