22 marzec - Światowy Dzień Wody

Jest to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ rezolucją z 22 grudnia 1992, które jest odchodzone co roku 22 marca.

Powołane zostało w czasie konferencji "Szczyt Ziemi 1992 (UNCED)" w Rio de Janeiro w Brazylii, w ramach Agendy 21. Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Ideą obchodów jest uświadomienie państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną.



Polecani dietetycy



Poniżej przedstawimy 15 korzyści z picia wody:
  • Woda smaruje stawy
  • Woda tworzy ślinę i śluz
  • Dostarcza tlen po całym organiźmie
  • Poprawia kondycję i wygląd skóry
  • Woda wchodzi w skład płynu mózgowo-rdzeniowego
  • Woda reguluje temperaturę ciała
  • Prawidłowa praca układu trawiennego zależy od ilości spożywanej wody
  • Woda pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii
  • Woda pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • Drogi oddechowe potrzebują wody
  • Woda zawiera minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmy
  • Woda zapobiega uszkodzeniom nerek
  • Zwiększa wydajność podczas ćwiczeń
  • Woda wspomaga utratę masy ciała i ma 0 kalorii
  • Redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia kaca
Pamiętajmy!
Aby prawidłowo funkcjonować, wszystkie komórki i organy naszego ciała potrzebują wody.
Autor:

Podobne artykuły

Jak odchudzić święta? :)

Brzmi bardzo dramatycznie ale spokojnie nie będzie tak strasznie ;) Nie trzeba szukać "Artura, który uratuje Gwiazdkę" ani "Renifera Niko, który ratuje święta" :) My po prostu chcemy Wam zaproponować kilka pomysłów, które sprawią, że święta będą po prostu szczuplejsze, co wcale nie oznacza, że mniej smaczne. Jeśli są jakieś substytuty, które będą
zdrowsze a można nimi zastąpić pewne składniki naszych znanych i co roku spożywanych tradycyjnych potraw przy świątecznym stole, to czemu tego nie zrobić?

Truskawki - co warto o nich wiedzieć?

Lato to idealny czas na wykorzystanie korzystnych właściwości truskawek. Te słodkie, sezonowe owoce są bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze (antocyjany) oraz błonnik pokarmowy.

Jak prawidłowo wyliczyć wskaźnik BMI?

Najprostszym i najbardziej powszechnie stosowanym wskaźnikiem do oceny masy ciała jest wskaźnik BMI (body mass indeks).
Każdy z nas w prosty sposób może obliczyć własny wskaźnik stosując odpowiedni wzór.

Elżbieta Gmurczyk
Stara szkoła
Stara szkoła