
Jedną z zalet truskawek jest to, że redukują stres oksydacyjny, przez co spowalniają starzenie się organizmu. Odpowiadają za to związki fenolowe oraz witamina C, która działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwdziała zakrzepom krwi, co chroni przed powstawaniem problemów żylnych oraz tzw. „pajączków” na skórze.
Związki fenolowe wspierają elastyczność nabłonków naczyń krwionośnych. Zachowują odpowiednią jędrność, dzięki czemu skóra, a zwłaszcza cera są odżywione oraz promienne.
Truskawki to doskonały zamiennik słodyczy latem, który na dodatek jest bogactwem "dobrych" składników w diecie, dlatego w sezonie warto wprowadzić je do jadłospisu.
Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od tego z czego składa się nasze codzienne menu. Istnieją bowiem produkty żywnościowe, które zawierają szereg substancji bioaktywnych stymulujących układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami odpowiedzialnymi za różnego rodzaju infekcje. Jakie produkty powinny więc gościć na naszym stole o tej porze roku?
Posiłki muszą być spożywane regularnie, począwszy od zdrowego, pełnowartościowego śniadania, aby zapewnić organizmowi materiał do pracy na cały dzień, nie powodując zbędnego odkładania tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Jak powinno wyglądać śniadanie i co zrobić, kiedy rano nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie zdrowego posiłku?
Na co dzień żyjemy bardzo szybko, może aż za szybko. Wpadliśmy w gonitwę, której rytm narzuca wartki prąd codzienności. Praca zawodowa, w której wymagający szef tylko czeka na nasze potknięcie, w domu lista zadań, która nie ma końca, kontra brak czasu na wypoczynek i relax, który pomógłby odnaleźć równowagę. Zatem. jak radzą sobie ludzie, biorący udział w tej życiowej sztafecie. aby przetrwać i wyrażając się kolokwialnie " ogarnąć" tę szarość życia codziennego? Odpowiedzi nie trzeba daleko szukać - coraz częściej sięgamy po popularnie nazywane energetyki. Czym są i jak działają na organizm? Czy faktycznie wspomagają czy są obciążeniem dla naszego ciała?