Orzechy dla lepszego funkcjonowania organizmu

Orzechy zawierają cenne jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są bogate w białko, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne, fitosterole oraz związki bioaktywne.


Polecani dietetycy

Chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą, nadwagą czy otyłością. Poprawiają pamięć oraz koncentrację, co bezpośrednio składa się na funkcjonowanie w codziennym życiu. Zmniejszają stan zapalny w organizmie oraz chronią przed nowotworami. Zaleca się spożywanie 30 gramów orzechów dziennie, co odpowiada 1 małej garści. Mogą to być np. włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, arachidowe, pekan, brazylijskie.

Orzechy laskowe zawierają dużo wapnia i magnezu, co wspiera zdrowie kości i zębów. Włoskie usprawniają procesy myślowe oraz chronią serce. Brazylijskie są bogate w selen, który jest potrzebny do procesów antyoksydacyjnych w organizmie oraz wspierania układu odpornościowego. Arachidowe zawierają najwięcej białka, które jest składnikiem budulcowym organizmu  i syci na dłużej. Co bardzo ważne ! Należy pamiętać, aby orzechy spożywać jako składnik posiłku oraz używać ich z umiarem ze względu na wysoką kaloryczność.

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czekoladowe fakty i mity

Czy czekolada jest zdrowa, poprawia nastrój i jest źrodłem energii? Fliżanka czekolady jest mniej kaloryczna niż tabliczka? Czy czekolada biała.. jest czekoladą? Sprawdź!

Królowa jesieni - dynia!

Pomarańczowa, kształtna, ale przede wszystkim uniwersalna! Na talerzu możesz wyczarować z niej zupę, tartę, puree, a nawet sernik!  Poza tym posiada wiele zalet, dla których warto się poddać jej urokowi.

Nasze "dobro narodowe" - olej rzepakowy

Od wielu lat jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy, olej w naszym kraju. Czy warto go używać? Zdecydowanie tak. Produkt ten jest bardzo korzystny dla zdrowia naszego i naszych dzieci. Co jest tego powodem?

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia