
Chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą, nadwagą czy otyłością. Poprawiają pamięć oraz koncentrację, co bezpośrednio składa się na funkcjonowanie w codziennym życiu. Zmniejszają stan zapalny w organizmie oraz chronią przed nowotworami. Zaleca się spożywanie 30 gramów orzechów dziennie, co odpowiada 1 małej garści. Mogą to być np. włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, arachidowe, pekan, brazylijskie.
Orzechy laskowe zawierają dużo wapnia i magnezu, co wspiera zdrowie kości i zębów. Włoskie usprawniają procesy myślowe oraz chronią serce. Brazylijskie są bogate w selen, który jest potrzebny do procesów antyoksydacyjnych w organizmie oraz wspierania układu odpornościowego. Arachidowe zawierają najwięcej białka, które jest składnikiem budulcowym organizmu i syci na dłużej. Co bardzo ważne ! Należy pamiętać, aby orzechy spożywać jako składnik posiłku oraz używać ich z umiarem ze względu na wysoką kaloryczność.
Dlaczego trzeba wyjść z diety? Wychodzenie z diety polega na stopniowym rozszerzaniu diety odchudzającej w celu zwiększenia ilości "jedzenia" z poziomu niskokalorycznego, na którym trwamy odchudzając się do poziomu normoenergetycznego. Normoenergetyczna dieta w pełni pokrywa zapotrzebowanie na energię oraz w większym stopniu niż dieta odchudzająca na witaminy i składniki mineralne.
Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca.
Lato zbliża się ku końcowi, niestety. A wraz z nim powoli znikają sezonowe owoce. Proponuję wykorzystać je do maksimum, póki jeszcze są. Następne dopiero za rok. Oto kilka przepisów ? smacznych, zdrowych i przyjemnych w smaku