Przepisy na śniadania na ciepło

U nas dziś powtórka z tematu śniadaniowego w gorącym wydaniu a w bonusie  „hot przepisy” na pyszne śniadania, które spożyjecie z przyjemnością ;)


Polecani dietetycy

NA POCZĄTEK – PYTANIE Z WIEDZY OGÓLNEJ :) DLACZEGO ŚNIADANIA SĄ TAKIE WAŻNE W CODZIENNYM ŻYCIU ? PRZYPOMNIJMY SOBIE:

- każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mieć dobre źródło, z którego będzie czerpać to co najlepsze po nocnym odpoczynku i regeneracji a jednocześnie zapewni impuls energii niezbędnej do pracy naszego ciała i umysłu;
- dlatego śniadanie spożywamy max do 1 h od wstania z łóżka, aby pobudzić i rozbudzić nasze komórki, mózg, wysłać sygnał do naszego wnętrza, iż nastał nowy dzień i wszystkie procesy powinny
rozpocząć swoją efektywną pracę;
- spożywając codziennie pełnowartościowe śniadania zwiększamy swoją koncentrację, jesteśmy bardziej wydajni zarówno w pracy jak i w szkole, odczuwamy mniejszą senność, niwelujemy rozdrażnienie,
koimy nasze nerwy, zapewniając sobie lepsze samopoczucie już na dobry początek dnia;
- usprawniamy i wspieramy nasz metabolizm;
- zmniejszamy ryzyko zachorowań na liczne i groźne choroby m.in. układu krążenia, cukrzycę a także otyłość i nadwagę;
- budujemy odporność;
- regularne spożywanie śniadań pomaga utrzymać masę ciała na właściwym poziomie;

A wszystko to pod jednym warunkiem! Musimy zatroszczyć się o jakość spożywanego śniadania. To złoty klucz do sukcesu. Zatem nie kawa i pączek czy duża olukrowana drożdżówka, tylko zdrowe, smaczne,
bogate w witaminy i składniki mineralne – ŚNIADANIE :)

Skoro mowa o najważniejszym posiłku w ciągu dnia, nie można zapominać, że w czasie zimowym, kiedy temperatura za oknem jest mocno poniżej oczekiwanej, organizm potrzebuje więcej dobrej energii
niezbędnej do ogrzania naszego ciała. Idealną receptą na pełnowartościową moc o poranku  są ciepłe śniadania, które dzięki zdrowym komponentom rozgrzeją nas i zapewnią solidną porcję zdrowia.

Mamy dla Was propozycję porannego menu do wyboru – zdrowo, smacznie i jak zawsze kolorowo:)


PŁATKI OWSIANE POD PIERZYNKĄ W DWÓCH ODSŁONACH CZYLI PIECZONA OWSIANKA Z BANANEM I ORZECHAMI

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 2 OSÓB

1 szklanka płatków owsianych, ½ szklanki mleka, ½ szklanki jogurtu, 1 banan, drobno posiekane orzechy włoskie, 2 kostki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie kokilki – ułóż warstwowo płatki owsiane, pokrojonego banana, orzechy, w środku umieść kawałki czekolady, zalej mlekiem i jogurtem i na wierzch jeszcze warstwa płatków. Piecz w temperaturze 180 C około 25 minut.

Z MALINAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 2 OSÓB

1 szklanka płatków owsianych, ½ szklanki mleka, ½ szklanki jogurtu, 250g malin, garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie kokilki – ułóż warstwowo płatki owsiane, maliny, wszystko zalej mlekiem i jogurtem i na wierzch wsyp płatki migdałowe. Piecz w temperaturze 180 C około 25 minut.

PIEGUSEK CZYLI OMLET Z KASZĄ GRYCZANĄ I CZERWONĄ PAPRYKĄ

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 1 OSOBY:
 
1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,  2 jajka, 1 mała czerwona papryka,  zioła do smaku, natka pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepać w miseczce, wlać na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodać kaszę oraz paprykę.  Doprawić ziołami i piec pod przykryciem.
Gotowy omlet posypać zieloną natką pietruszki.

OSZUKANA JAJECZNICA Z KALAFIORA W TOWARZYSTWIE POMIDORÓW

SKŁADNIKI / PORCJA DLA 2 OSÓB

200 g ugotowanego kalafiora, 1 mała cebulka, 1 pomidor, 1 łyżka oliwy z oliwek, zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane różyczki z kalafiora rozdrobnij na malutkie cząstki. Na patelni podsmaż na oliwie z oliwek małą cebulę, dodaj rozdrobnione kawałki kalafiora i pomidora. Użyj ulubionych ziół aby oszukana jajecznica miała Twój ulubiony smak:)

NALEŚNIKI JAGLANE  Z ŻURAWINĄ I MIODEM

SKŁADNIKI / NA 10 SZTUK

150 g mąki jaglanej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobina soli, garść żurawiny, kilka łyżeczek naturalnego miodu

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesyp mąkę, dodaj jajko, mleko – jeśli ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę wody i osól. Smaż na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek. Podawaj z żurawiną i ozdób nitką z miodu.


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Przepisy na szparagi

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca, czyli inaczej mówiąc właśnie teraz. To właściwy czas, aby dla tych, którzy jeszcze nie jedli spróbować, a dla tych, którzy są fanami najeść się do woli potraw ze szparagami.

Czy można jeść po 18:00?

Ostatnio często słyszę to pytanie. Wszystko zależy od tego, o której chodzimy spać. Ostatni posiłek powinniśmy zjadać 3-4 godziny przed snem. W związku z tym, jeśli ktoś kładzie się już o 21:00 to 18:00 będzie dobrą porą na kolację. Natomiast jeżeli chodzimy spać później to jak najbardziej po o 18:00 jeść możemy a wręcz powinniśmy .

Truskawki w roli głównej

Ostatnio w radiu słyszałam audycję dotyczącą truskawek a dokładniej mówiąc sposobu ich jedzenia. Słuchacze wypowiadali się w jakiej postaci najczęściej jedzą te owoce. Wygrały truskawki z cukrem i koktajl truskawkowy. W związku z sezonem spróbujemy jednak wzbogacić nasze truskawkowe menu.

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia