Truskawki na śniadanie
Omlet z truskawkami [1 porcja] – 2 jaja, 1 szklanka truskawek, ½ opakowania jogurtu naturalnego (150-gramowego), 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, mięta. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Miętę drobno posiekać. Jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz. Smażyć na oliwie na niewielkim ogniu. Jogurt połączyć z cukrem waniliowym i miętą. Całość wymieszać. Na usmażony omlet wylać sos jogurtowy. Całość posypać truskawkami.
Owsianka z truskawkami na bogato [1 porcja] - płatki owsiane, 1 szklanka truskawek, 1 szklanka mleka 1,5%, 1 łyżeczka orzechów, 5-6 migdałów, 1 łyżeczka gorzkiej czekolady. Truskawki drobno pokroić. Do wrzącego mleka dodać płatki. Gotować stale mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć dodać truskawki, migdały i orzechy. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Posypać czekoladą.
Twarożek z serkiem wiejskim i owocami [1 porcja] – 1 opakowanie serka wiejskiego light, 1 szklanka truskawek, 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, cynamon. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Serek połączyć z owocami. Dodać rodzynki i płatki migdałowe. Posypać cynamonem. Jeszcze raz wymieszać.
Truskawki na obiad
Polędwiczki wieprzowe w truskawkowym sosie [1 porcja] – polędwiczka wieprzowej, 1 szklanka truskawek, ¼ szklanki bulionu, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru pudru, bazylia, sól, pieprz. Truskawki przekroić na pół. Połączyć z cukrem pudrem i octem balsamicznym. Całość wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony. Dodać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z patelni. Na patelnię wlać bulion i zagotować. Dodać truskawki z sosem balsamicznym. Podgrzewać przez 2-3 minuty na małym ogniu. Truskawki wyjąć i ułożyć obok mięsa. Całość polać sosem.
Risotto z truskawkami [1 porcja] – ryż, 1 szklanka truskawek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka masła. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyć cukier waniliowy. Dodać truskawki. Wymieszać. Smażyć 2-3 minuty. Całość połączyć z ryżem. Dodać jogurt. Jeszcze raz wymieszać.
Placki z truskawkami [1 porcja] – 2 łyżki mąki, 1 jajko, ½ szklanki mleka 1,5-2%, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka truskawek, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka orzechów. Truskawki połączyć z miodem. Wymieszać. Mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i orzechy połączyć ze sobą. Wymieszać. Smażyć na oliwie. Posypać truskawkami wymieszanymi z miodem.
Truskawki na kolację
Zielona sałatka z truskawkami na ciepło [1 porcja] – 1-2 garści rukoli/szpinaku, 1 szklanka truskawek, 3 duże szparagi, ½ średniej cukinii, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz, świeża kolendra. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach. Cukinię pokroić w plastry. Warzywa udusić na oliwie. Truskawki przekroić na pół. Ocet, musztardę i miód połączyć ze sobą. Wymieszać. Rukolę/szpinak połączyć z warzywami. Polać sosem z octu balsamicznego, musztardy i miodu. Doprawić pieprzem i kolendrą. Całość jeszcze raz wymieszać. Posypać truskawkami.
Gazpacho z truskawkami [1 porcja] – 2 średnie pomidory, 1 szklanka truskawek, woda, sok z limonki, sól, pieprz, papryczka chili, 1 ząbek czosnku, mięta, kolendra. Składniki połączyć ze sobą. Zmiksować. Udekorować truskawkami i listkami mięty.
Sałatka z truskawkami, awokado i serem Feta [1 porcja] – 1-2 garści rukoli, 1 szklanka truskawek, ¼ czerwonej cebuli, ½ awokado, 1 plaster sera Feta, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, czarny pieprz. Truskawki pokroić na pół. Ser, cebulę i awokado pokroić na mniejsze kawałki. Oliwę połączyć z octem, miodem i musztardą. Całość wymieszać. Składniki połączyć ze sobą. Doprawić pieprzem. Polać sosem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i musztardy. Całość wymieszać.Dzisiaj kontynuujemy tematykę owoców egzotycznych. Czas przybliżyć sylwetki kolejnych tajemniczych kandydatów zamieszkujących obce kontynenty:)
Diety sokowe to jeden z trendów, który przyciąga uwagę osób poszukujących szybkich sposobów na detoks organizmu i utratę wagi. Jednak zanim zanurzysz się w świat soków,warto przyjrzeć się ich potencjalnym korzyściom i zagrożeniom dla zdrowia.
W czasach, gdy nie było jeszcze kremów przeciwsłonecznych, ludzie mogli polegać jedynie na biologicznej ochronie skóry i oczu. To właśnie nasza “matka natura” obdarzyła nas pokarmem bogatym w związki, o właściwościach blokujących szkodliwy wpływ promieni słonecznych.