Praktyczne rady na zakupy

Często zakupy to działanie, które musi być wykonane „na szybko”, w pośpiechu, bez większego zastanowienia, niejednokrotnie bez listy produktów.


Polecani dietetycy

Warto wykonać swoje notatki, by wśród wielu propozycji marketowych nie zapomnieć, po co tak naprawdę przyszliśmy i wybierać przypadkowe produkty.

Nawet bardzo ogólne zaplanowanie posiłków na najbliższe dni pomoże w doborze rzeczy, z których przyrządzimy smaczne i zdrowe jedzenie. Umożliwi to zapobieganie wyrzucania i marnowania żywności, który to aspekt w dzisiejszych czasach jest istotnym problemem.

Wybierając się do sklepu warto być najedzonym, aby zapobiec kupowaniu żywości pod wpływem głodu oraz emocji, co ma wielki wpływ na wybieranie niezdrowych przekąsek oraz gotowych posiłków z niekoniecznie wartościowym składem.

Każdego kusi wchodzenie do alejek ze słodyczami oraz słonymi przekąskami. Jeśli tylko mamy możliwość omijajmy je. Warto być również świadomym, że umiejscowienie batoników przy kasach sklepowych to sprytny zabieg marketingowy, który ma spowodować, że konsument podczas czekania w kolejce będzie nabierał ochoty na kolejne smakołyki. Nie warto wystawiać się na widok atrakcyjnie wyglądających ciasteczek czy nowego smaku chipsów. Dobrze jest wtedy wziąć głębszy oddech i przypomnieć sobie, że nasze zdrowie jest ważniejsze niż chwilowa przyjemność.

Warto przy tym zachować zdrowy rozsądek, by produkty te nie stały się czymś „zakazanym”, ponieważ takie myślenie może skłaniać do jeszcze większej chęci na te przekąski. Najważniejszy jest umiar, ponieważ należy pamiętać, że raz na jakiś czas nikomu nie szkodzi.
Autor:

Podobne artykuły

Woda - niezbędnik życia codziennego

Woda ... jak szerokim pojęciem jest, nikt sobie sprawy nie zdaje. To z niej składa się m.in. układ planetarny, oceany, morza, rzeki, jeziora, lodowce, atmosfera w tym chmury ale także i ciało człowieka. Zawartość wody w naszym organizmie sięga nawet do 80%. Dlaczego tak ważne jest picie wody, jak robić to prawidłowo, jaką wodę wybierać i jak się do niej przekonać? Odpowiedzi poniżej.

Warzywa trochę zapomniane czyli smakołyki z poprzedniej epoki

Kapusty, ziemniaki, buraki, kalafiory.. to przecież standardowe warzywa, które codziennie trafiają do naszej kuchni i przygotowujemy z nich pyszne potrawy na rodzinny stół czy też po prostu posiłki do pracy lub do szkoły. A które z warzyw były wykorzystywane kilkadziesiąt lat temu a obecnie pomimo wartości odżywczych nie są tak doceniane przez współczesnych twórców sztuki kulinarnej ? Zajrzyjmy na karty historii aby sprawdzić, które z  warzyw warto na nowo odkryć i wprowadzić do jadłospisu aby nieco zaskoczyć bliskich ale i wzbogacić  w witaminy i mikroelementy nasze menu.

Lody podczas diety. Jeść czy nie jeść?

W letnie upalne dni większość z nas czuje nieodpartą chęć zjedzenia pysznych i orzeźwiających lodów. Co jednak powinny zrobić osoby będące w tym czasie na diecie? Walczyć z tą słodką słabością czy poddać się jej?

Elżbieta Gmurczyk
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?