Jak prawidłowo dbać o jelita?

Mało kto z nas wie, że aby zaznać pełni szczęścia a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy skoncentrować się na miejscu w naszym ciele, gdzie wytwarzane jest aż 90-95% serotoniny czyli hormonu szczęścia. Na pytanie, jakie to miejsce, większość z nas odpowiedziałaby, że mózg. Nic bardziej mylnego:) Prawidłową odpowiedzią są jelita. Zaskoczeni? :) Jeśli tak, to sprawdźmy, co dokładnie dzieje  się w jelitach, jak o nie zadbać dzięki diecie aby osiągnąć niebiański wymiar szczęścia, zdrowia i dobrego samopoczucia.


Polecani dietetycy

W jelitach zamieszkuje około 1,5 kg bakterii, tworzących mikroflorę jelitową. Na co dzień nie zastanawiamy się nawet, jakich lokatorów ze sobą nosimy :) A i rodzina całkiem spora, bo około tysiąca różnych gatunków i wszystkich trzeba zadowolić :) Jeśli jelita będą szczęśliwe, uchronią nas przed depresją, ukoją nerwy i stres, zapewnią dobry humor i
nastrój, zwiększą odporność przed różnymi chorobami. Jelita to drugi mózg, o który równie trzeba dbać i dostarczać mu tego, czego potrzebuje. Dlaczego? Korelacja jest prosta. Jelita owinięte są pajęczyną komórek nerwowych, które wysyłają sygnały do mózgu poprzez nerw błędny. Badania dowiodły, że osoby borykające się ze schorzeniami natury psychicznej
miały również problemy z układem trawiennym. Gdzie tkwi zagadka a dokładniej jej rozwiązanie? Całe sprzężenie jednego z drugim to mikrobiota. Jesli tu się coś psuje to odzdiałuje to na metabolizm a co za tym idzie na zmniejszenie produkcji serotoniny czyli naszego hormonu szczęścia. Jeśli jego jest za mało w naszym organizmie odczuwamy lęki, bariery, niepokoje, nasza głowa zajęta się stresem, zdenerwowaniem, obawą, przerażeniem, strachem a nawet już w późniejszej fazie depresją.


Pytanie jest kluczowe - co zrobić aby podarować szczęście naszym jelitom czyli również sobie? Dobrze się odżywiać i dostarczać z pożywienia witaminy, dobre tłuszcze i składniki mineralne. Jak to zrobić?
* jeść kwasy omega-3, których sporo jest w rybach a w naszej diecie ciągle ich jeszcze zbyt mało; innym dobrym źródłem są orzechy włoskie i olej lniany;
* przyjmować witaminę D - to podstawa dla dobrego stanu psychicznego organizmu. Skąd czerpać witaminę D? Ze słońca naturalnie! Ale nie zawsze się da, więc alternatywą jest pożywienie. Produkty bogate w witaminę D to m. in. ryby morskie, jajka, mleko i produkty mleczne, podroby, drób, masło, sery dojrzewające;
* przyjmować witaminy z grupy B -  pozytywnie wpływają na układ nerwowy; źródłem witamin z tej grupy są np. orzechy, pestki, szpinak, nabiał, fasola, drób;
* wzbogacać dietę w warzywa i owoce; ich skład przyczynia się do procesu fermentacji a to sprzyja jelitom i ich pracy;
* dostarczać organizmowi w diecie cennego błonnika, z którego jelita bardzo się ucieszą; szczególnie z tego nierozpuszczalnego, który obecny jest np. w ziarnach, zbożach typu chociażby owies i nasze śniadanowe
owsianki;
* dla jelit ogromnym prezentem będzie rezygnacja z jedzenia słodyczy, słonych przekąsek a także wszystkich produktów, które uważa się za wysoko przetworzone;
* inne zalecenia - wprowadź do diety kiszonki - takie produkty także pozytywnie oddziałują na jelita;
* nie zapominaj o ziołach i przyprawach, które działają przeciwzapalnie np. goździki, kurkuma, imbir, cynamon, rozmaryn; po prostu jelita " lubią to" ;)
* jelita nie obraziły by się, gdyby ich właściciele zrezygnowali ze spożywania alkoholu a także białego pieczywa, białych makaronów, które także nie wnoszą nic wartościowego do diety.


Nasz nastrój, humor, nastawienie do otoczenia, samopoczucie, to co odczuwamy jest odzwierciedleniem tego, co dzieje się w naszych jelitach. Trzeba pamiętać, że szczęśliwe jelita to dobrze odżywione jelita, w których zamieszkuje równie szczęśliwa rodzina w postaci flory bakteryjnej. Dbajmjy o nasze wnętrze a otrzymamy coś więcej - zdrowie
fizyczne ale i dobrą kondycję psychiczną, tak niezbędną do prawidłowego funkcjonowania nas - ludzi w otaczającym świecie.



Dziś obowiązkowo wszyscy robimy prezenty naszym jelitom! :)

Obraz skyradar z Pixabay

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dietetyczne sposoby na zwiększenie odporności

Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od tego z czego składa się nasze codzienne menu. Istnieją bowiem produkty żywnościowe, które zawierają szereg substancji bioaktywnych stymulujących układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami odpowiedzialnymi za różnego rodzaju infekcje. Jakie produkty powinny więc gościć na naszym stole o tej porze roku?

Witamina A na straży naszego wzroku

Wzrok to niebywały zmysł, który pozwala cieszyć się otaczającym światem, dotykać obrazów, kolorów, barw i przy tym napawać się tak niecodziennymi doznaniami. Pamiętajmy, że nie każdemu jest to dane i dlatego przestrzegamy, ale także zachęcamy do regularnego badania wzroku.

Warzywne abc czyli czas na paprykę

Węgry to kraj, z którym papryka niewątpliwie się kojarzy. To właśnie tam w 1526 roku zaczęto uprawiać to warzywo a z czasem zrobiono z niego wizytówkę tego kraju i rozpromowano w Europie. Jednak papryka znana jest na świecie znacznie dłużej, bo już około 6000 lat temu była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Do Polski warzywo to dotarło dopiero pod koniec XVII wieku.

Jolanta Czepułkowska
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?