Ciężki orzech do zgryzienia? :) Kokos

Ostatnio można zaobserwować, jak kokos ponownie święci triumfy najwyższej popularności w świecie konsumpcji, mody, kosmetologii. Co takiego jest w tym pozornie włochatym i tajemniczym kokosie, że coraz więcej z nas sięga po owoc cudownej, słonecznej palmy kokosowej? Co w nim najcenniejsze dla zdrowia i urody :) Sprawdźmy :) Czas aby rozgryźć ten ciężki orzech i wydobyć z niego to, co najbardziej wartościowe:)


Polecani dietetycy

Palmy kokosowe to wizytówka przede wszystkim południowej Azji i Ameryki. Rośliny te porastają także rejony Malezji i Polinezji. Jednym słowem - pełna egzotyka.  Palmy kokosowe są znane na świecie już od ponad 4000 lat chodź ich pochodzenie nie jest do końca wiadome. Inna nazwa palmy kokosowej to drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia a czasami można spotkać się z określeniem drzewo o tysiącu zastosowań. 

Co należy wiedzieć o kokosach?

  •    Kokosy mogą ważyć nawet do 2,5 kg;  
  •    Wnętrze tych owoców to woda kokosowa oraz biała wyściółka czyli miąższ;  
  •    Owoc składa się z cienkiej warstwy skórki, następnie brązowych włosków zwanych koirą oraz z elementu tworzącego pestkę;  
  • Palmy kokosowe lubią ciepły klimat morski; porastają  plaże nawet o wysokim zasoleniu; 
  • Rosną do wysokości około 30 metrów, zdarza się, że wyjątkowe okazy osiągają wysokość nawet do 40 metrów;
  • Owoce kokosa mogą unosić się na wodzie nawet w obrębie 4500 km i nadal posiadać możliwość kiełkowania;
  • Owoce kokosa należy zbierać  przynajmniej raz w miesiącu aby nie doprowadzić do przejrzenia tego owocu na drzewie;
  • Największymi producentami kokosów są: Filipiny, Indonezja, Indie, Sri Lanka, Malezja, Nowa Gwinea;
  • Ciekawostką jest to, że w niektórych miejscach na świecie "zbieraczami" kokosów są specjalnie do tego szkolone małpy, choć z różnym skutkiem, gdyż same są amatorami niedojrzałych owoców palmy kokosowej?

Co zawiera w sobie kokos ?

- ogromną zawartość potasu 356 mg /100 g; dużą ilość fosforu oraz wapnia;

- inne składniki mineralne takie jak:  magnez, sód, żelazo, cynk;

- witaminy m.in. C, B6, E, K, kwas foliowy;

- jest dobrym źródłem błonnika;

- zawiera wiele pozytywnie oddziałujących na organizm człowieka nasyconych kwasów tłuszczowych;

- około 100g miąższu kokosowego to odpowiedniki 352 kcal.


Dlaczego warto zaprzyjaźnić się z orzechem kokosowym?

- kokos chroni przed chorobami serca, może przyczynić się do zmniejszenia cholesterolu w organizmie i uchronić przed zmianami miażdżycowymi;

- owoce kokosa mają dobroczynne właściwości dla naszego uzębienia i szerzej można powiedzieć dla higieny jamy ustnej; zapobiegają powstawaniu próchnicy, pleśniawek, co więcej np. olej kokosowy położony na zęby powoduje powstanie warstwy ochronnej antybakteryjnej;

- niektórzy nie wiedzą, że o kokosie mówi się  podobnie jak o czosnku, że jest antybiotykiem jaki natura nam dała, pomaga zwalczyć grypę, infekcje, opryszczkę, gronkowca;

- sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej;

- kokos jest także wsparciem w zapobieganiu i leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera. 


Co zrobić z tym kokosem?

Pomysłów jest dużo, ponieważ kokos przetwarzany jest na całym świecie we wszelki możliwy sposób.

Sam naturalny orzech oczywiście także nadaje się do spożycia, miąższ będzie idealnym materiałem do koktajli, sałatek, wiórek a sama woda kokosowa orzeźwi i odświeży. Natomiast najbardziej znanym jest olej kokosowy, który ma  zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetologii. Nawilża, natłuszcza, odżywia a dodawany do potraw może przynieść lekkie ukojenie naszej wadze ;)

Kokos może być wykorzystywany do wytwarzania mleka kokosowego, idealnie sprawdzającego się w kuchni tajskiej? Coraz częściej mleko kokosowe dodajemy do pysznych zup czy sheaków, co nadaje potrawom nutkę egzotyki. Z kokosa można wyprodukować także mąkę kokosową, cukier kokosowy o lekkim smaku i aromacie karmelu.

Jednym słowem, jeśli Tylko lubimy, z kokosa w kuchni wyczarować można wszystko - zupę, curry, ciasta, ciasteczka kokosanki, świetną panierkę do owoców morza a nawet wino dla bardziej wtajemniczonych.  Jeśli chodzi o kosmetologię, idealnie sprawdza się olej kokosowy dla ciała i dla włosów w domowym spa. Można przygotować także maseczki i poddać się przeróżnym kokosowym rytuałom w domowym zaciszu, do czego zachęcamy :)

Kokosowych przyjemności w daniach, drinkach ( czasami można sobie pozwolić ;) oraz domowych fabrykach pielęgnacji ciała i ducha :)

Fot: Coleur/Pixabay

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Przepisy na kolację dla cukrzyka i... nie tylko!

W życiu osób cierpiących na cukrzycę niezwykle ważnym elementem dnia codziennego jest dieta. Pisaliśmy już o tym, co jest ważne w odżywianiu diabetyków, na co należy zwracać uwagę, czego się wystrzegać a dziś zaproponujemy kilka fantazji kulinarnych na wieczorny posiłek czyli kolację. Kompozycje te będą nie tylko bezpieczne dla cukrzyków ale także dla osób dbających o linię, co więcej spokojnie dania te można podać np. na rodzinnej kolacji czy spotkaniu w gronie przyjaciół.
Co Wy na takie propozycje?

6 grudnia - czas nakarmić Mikołaja :)

Dziś długo wyczekiwany dzień, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych ? A jaki? Mikołajki oczywiście, czyli wstęp do wielkiego świątecznego szaleństwa? W witrynach sklepowych co prawda dawno już świecą się lampki ubranych sztucznych choinek, które mrugają do nas zza każdego rogu a po wrzuceniu monety, ukłoni nam się wielka postać Mikołaja śpiewającego Jingle Bells. Tego dnia także najczęściej rozgłośnie radiowe po raz pierwszy w roku puszczają nieodzowny hit  Last Christmas czyli jednym słowem sezon bożonarodzeniowy uważa się za otwarty :)

Karotenoidy kontra słońce

W czasach, gdy nie było jeszcze kremów przeciwsłonecznych, ludzie mogli polegać jedynie na biologicznej ochronie skóry i oczu. To właśnie nasza “matka natura” obdarzyła nas pokarmem bogatym w związki, o właściwościach blokujących szkodliwy wpływ promieni słonecznych.

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia