Cykl runo leśne lato: Jagoda

Kończymy cykl runa leśnego na lato piękną, okrąglutką, słodką jagodą. Z czym Wam się kojarzy jagoda? Mi osobiście pierogami z jagodami i śmietanką - niestety śmietanką - ale takie mam wspomnienia z dzieciństwa :) Dziś tę śmietankę można by zastąpić jogurtem naturalnym, ale to już nie byłyby smaki dzieciństwa ;) Drugie skojarzenie, które przychodzi mi na myśl... to niestety też słodycze ;) A dokładniej przepyszne, przecudowne jagodzianki z lokalnej cukierni z tradycjami ;) Już mi ślinka cieknie na samą myśl, jednak dziś skoncentrujemy się na wizerunku " bardziej fit" naszej jagody ;)


Polecani dietetycy

Jagody są owocami unikatowymi. Nie da się ich wyhodować  w żaden sposób, a jedynym naturalnym producentem czarnych jagód są lasy. Te ciemno granatowe, czasami nawet czarne kuleczki są owocami, które kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają w sobie witaminy A, B, C, PP oraz takie minerały jak: selen, cynk, mangan, miedź a także błonnik.

A co konkretnie jagody mogą podarować naszemu zdrowiu?
Przede wszystkim:
- jest to naturalny medykament na przeziębienie; jagody zawierają właściwości przeciwzapalne; napar z jagód zadziała przeciwbólowo a syrop z dodatkiem jagód pozwoli wyleczyć infekcje;
- wykazuje  działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne - trzeba pamiętać, że jagody w czasach kiedy możliwości medycyny były bardziej ograniczone niż obecnie, były wykorzystywane jako naturalne antybiotyki. Leczono między innymi takie schorzenia jak polio, tyfus czy zakażenie gronkowcem;
- wspomogą pracę żołądka i jelit; pomogą  uporać się z biegunką a także złagodzić objawy zatrucia i infekcji pokarmowej;
- pozytywne oddziałują na naczynia krwionośne, uszczelniają ścianki, dzięki czemu naczynia stają się bardziej elastyczne i mocniejsze;
- działają niszcząco na zły cholesterol;
- niszczą wolne rodniki, pomagają uelastycznić skórę, wygładzić ją i nawilżyć, dlatego jagody są chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym;
- przed opalaniem także warto pamiętać o jagodach, których skład pomaga wytworzyć naturalny filtr przeciwko promieniowaniu słonecznemu;
- chronią gałkę oczną i siatkówkę oka.

A jak wykorzystać jagody w kuchni ? Jak tylko sobie zaplanujecie:) Zupy, sosy, nadzienia pierogów, knedli, desery a także owoce można przechować, zamrażając je.

Uwaga! Spieszcie się zrobić zapasy!:)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 2. - przepisy na zdrowe słodkości

W I części postu obiecaliśmy Wam zdradzić kilka pomysłów na zdrowe słodkości, więc nie może być inaczej. Podsyłamy Wam kilka przepisów do przetestowania w domowym cukierniczym laboratorium zdrowej kuchni.

Ciekawski ogórek

Ogórek jest warzywem, które spożywamy niemal codziennie. Ale czy jesteśmy świadomi wszystkich jego zalet i dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu?  Z pewnością nie. Dlatego dziś analizie poddajemy długie, zielone walcowate w kształcie warzywo, które możemy kosztować o każdej porze roku. Ogórek! :)

Tylko kawa jest dobra na rozbudzenie?

I zaczęło się.. budzik dzwoni tradycyjnie o 05.00, a Ty budzisz się jakby w innej rzeczywistości niż kilka tygodni temu. Ciemno, zimno, na zewnątrz nie słychać jeszcze żadnych oznak życia. Jeszcze 5 minut... może będzie lepiej. Drzemka.. Budzisz się po 20 minutach i nagle...pośpiech, stres, jak tu włączyć tryb turbo aby wejść do świata żywych?

Anna Huma - Nande
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?