Nieodłączny element diety - awocado

Gruszka smaczliwka? To inna nazwa popularnego awokado. Czy jest to owoc czy jednak warzywo? Nie jest słodkie ani aromatyczne jak większość owoców, a jednak jest owocem :).


Polecani dietetycy

 
Skąd pochodzi awokado?
To roślina egzotyczna wywodząca się z Ameryki Północnej, Południowej a także Azji południowo-wschodniej. W 1653 r. owoc ten przywędrował do Europy i krajem, który zajął się jego rozpowszechnianiem na naszym kontynencie była Hiszpania. Obecnie największymi producentami tego owocu są: Meksyk, Izrael, Hiszpania, Afryka, Ameryka Południowa i Łacińska.
 

Krótka charakterystyka gruszki smaczliwki
Rośnie ona na wiecznie zielonym drzewie sięgającym swą wysokością nawet do 20 metrów. Owoc awokado osiąga wielkość do ok. 20 cm. Jego maksymalna waga wynosi do 1kg. Ma ciemnozieloną, chropowatą skórkę a w środku nieco jaśniejszy zielono-żółty miąższ i sporą okrągłą, brązową pestkę. Smak awokado jest lekko orzechowy, nieco mdły, o niezdecydowanym posmaku.
 

Właściwości odżywcze i ich rola w codziennej pracy naszego organizmu

* jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać dobrą kondycję komórek ciała; zapobiegają utracie wody, pomagają utrzymać właściwy stopień nawilżenia skóry a także wspomagają układ odpornościowy. Ponadto korzystnie działają w walce z insulinoopornością.
* witaminy C,E,A czyli silne przeciwutleniacze działają antynowotworowo;
* witaminy z grupy B w tym kwas foliowy (szczególnie ważny w celu zapobiegania wadom rozwoju płodu)
* zeaksantyna i luteina chronią wzrok;
* potas, którego awokado zawiera więcej niż banan, odpowiada za utrzymanie prawidłowej równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu.
 

Awokado a spadek masy ciała
Awokado nie jest owocem o niskiej kaloryczności, wręcz przeciwnie. Jego wartość energetyczna wynosi 160 kcal/100g a cały owoc waży zdecydowanie więcej niż 100g. Sporą część tego owocu stanowi tłuszcz. Jednak badania dowiodły, że u 40% badanych, spożywanie połowy awokado w ramach posiłku spowodowało mniejszy apetyt i chęć spożycia czegokolwiek w czasie krótszym niż 3 godziny od poprzedniego posiłku. Spożywanie awokado w odpowiedniej ilości w zbilansowanej diecie nie przyczyni się do wzrostu masy ciała a sam owoc dostarczy odpowiednich składników mineralnych.
 

Awokado ochroną przed złym cholesterolem
Awokado zawiera dobry dla naszego zdrowia tłuszcz, który pozwala obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL  i trójglicerydów jednocześnie pomagając utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu HDL. W związku z tym będzie dobrym rozwiązaniem w walce z chorobą miażdżycową.
 

W jakich schorzeniach może pomóc spożywanie awokado?

- opóźnia proces starzenia się organizmu;
- pomaga w insulinooporności, która w konsekwencji może prowadzić do powstawania cukrzycy typu II;
- zmniejszy stan zapalny stawów
- wzmocnia układ odpornościowy;
 

Zastosowanie awokado w kuchni - najlepiej na zimno!

* składnik guacamole (idealny jako przekąska)
* składnik farszu do jajek;
* składnik sałatek
* baza do chłodnika
* składnik ciast i deserów
 

Co warto wiedzieć o awokado?
* nazwa tego owocu wywodzi się od słowa Ahuacuatl, co oznacza w dosłownym tłumaczeniu " drzewo, na którym rosną jądra";
* awokado było za czasów Azteków uznawane za afrodyzjak;
* jeszcze inna nazwa tego owocu to gruszka aligatora z uwagi na szorstkość swojej skórki podobną wyglądem do skóry aligatora;
* awokado można wyhodować nie tylko w egzotycznym klimacie ale także w warunkach domowych;
* niejadalne części awokado mogą być trujące dla zwierząt.
 
Gruszka aligatora może nie od samego początku przekona nas do siebie. Powodem może być smak i nieco maślana konsystencja. Pamiętać jednak należy, że z uwagi na jej dobroczynne właściwości dla zdrowia powinniśmy pamiętać, by znalazła swoje miejsce w naszym menu. Zawsze można przeprowadzić eksperyment i wyhodować ją w domowym ogródku na parapecie. Smacznego!
 

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dlaczego jemy, skoro wcale nie jesteśmy głodni?

Oto kilka powodów, dla których jemy tak naprawdę nie chcąc jeść. Po pierwsze, i bardzo częste nie odczuwamy prawdziwego głodu. Ten fałszywy głód może wiązać się ze stresem, zmęczeniem i negatywnymi emocjami. W tym stanie nie chcemy jeść “zwykłego” jedzenia, ale tłuste, smażone, chrupiące, słodkie, niezdrowe. Ochoczo sięgniemy po jakiś fast-food lub słodycze a rozsądny obiad zostawimy na później.

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Tłusty czwartek na diecie?

Raz w roku pełnoprawna dyspensa :) Na co macie ochotę? Pączek obowiązkowo. Jeden czy może dwa? :) Faworek albo róża karnawałowa też mogłaby znaleźć się w jadłospisie dzisiejszego dnia..  czemu nie :)  No dobrze… wiadomo, pofantazjować można – jedzmy, ale z umiarem, taka jest prawda :) Jak ktoś opatentuje dietę pączkową będzie wszystkim zdecydowanie łatwiej … a przynajmniej bez wyrzutów sumienia :)  Ja stawiam na krąglutkiego, brązowiutkiego pączusia, oblanego lukrowym płaszczem słodkości, z odrobiną słonecznej skórki pomarańczowej a w środku z różaną niespodzianką :) Tradycyjny smak zdecydowanie wygrywa w moim rankingu :) A  u Was co dziś jest numerem 1 ?

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia