Nieodłączny element diety - awocado

Gruszka smaczliwka? To inna nazwa popularnego awokado. Czy jest to owoc czy jednak warzywo? Nie jest słodkie ani aromatyczne jak większość owoców, a jednak jest owocem :).


Polecani dietetycy

 
Skąd pochodzi awokado?
To roślina egzotyczna wywodząca się z Ameryki Północnej, Południowej a także Azji południowo-wschodniej. W 1653 r. owoc ten przywędrował do Europy i krajem, który zajął się jego rozpowszechnianiem na naszym kontynencie była Hiszpania. Obecnie największymi producentami tego owocu są: Meksyk, Izrael, Hiszpania, Afryka, Ameryka Południowa i Łacińska.
 

Krótka charakterystyka gruszki smaczliwki
Rośnie ona na wiecznie zielonym drzewie sięgającym swą wysokością nawet do 20 metrów. Owoc awokado osiąga wielkość do ok. 20 cm. Jego maksymalna waga wynosi do 1kg. Ma ciemnozieloną, chropowatą skórkę a w środku nieco jaśniejszy zielono-żółty miąższ i sporą okrągłą, brązową pestkę. Smak awokado jest lekko orzechowy, nieco mdły, o niezdecydowanym posmaku.
 

Właściwości odżywcze i ich rola w codziennej pracy naszego organizmu

* jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać dobrą kondycję komórek ciała; zapobiegają utracie wody, pomagają utrzymać właściwy stopień nawilżenia skóry a także wspomagają układ odpornościowy. Ponadto korzystnie działają w walce z insulinoopornością.
* witaminy C,E,A czyli silne przeciwutleniacze działają antynowotworowo;
* witaminy z grupy B w tym kwas foliowy (szczególnie ważny w celu zapobiegania wadom rozwoju płodu)
* zeaksantyna i luteina chronią wzrok;
* potas, którego awokado zawiera więcej niż banan, odpowiada za utrzymanie prawidłowej równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu.
 

Awokado a spadek masy ciała
Awokado nie jest owocem o niskiej kaloryczności, wręcz przeciwnie. Jego wartość energetyczna wynosi 160 kcal/100g a cały owoc waży zdecydowanie więcej niż 100g. Sporą część tego owocu stanowi tłuszcz. Jednak badania dowiodły, że u 40% badanych, spożywanie połowy awokado w ramach posiłku spowodowało mniejszy apetyt i chęć spożycia czegokolwiek w czasie krótszym niż 3 godziny od poprzedniego posiłku. Spożywanie awokado w odpowiedniej ilości w zbilansowanej diecie nie przyczyni się do wzrostu masy ciała a sam owoc dostarczy odpowiednich składników mineralnych.
 

Awokado ochroną przed złym cholesterolem
Awokado zawiera dobry dla naszego zdrowia tłuszcz, który pozwala obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL  i trójglicerydów jednocześnie pomagając utrzymać prawidłowy poziom "dobrego" cholesterolu HDL. W związku z tym będzie dobrym rozwiązaniem w walce z chorobą miażdżycową.
 

W jakich schorzeniach może pomóc spożywanie awokado?

- opóźnia proces starzenia się organizmu;
- pomaga w insulinooporności, która w konsekwencji może prowadzić do powstawania cukrzycy typu II;
- zmniejszy stan zapalny stawów
- wzmocnia układ odpornościowy;
 

Zastosowanie awokado w kuchni - najlepiej na zimno!

* składnik guacamole (idealny jako przekąska)
* składnik farszu do jajek;
* składnik sałatek
* baza do chłodnika
* składnik ciast i deserów
 

Co warto wiedzieć o awokado?
* nazwa tego owocu wywodzi się od słowa Ahuacuatl, co oznacza w dosłownym tłumaczeniu " drzewo, na którym rosną jądra";
* awokado było za czasów Azteków uznawane za afrodyzjak;
* jeszcze inna nazwa tego owocu to gruszka aligatora z uwagi na szorstkość swojej skórki podobną wyglądem do skóry aligatora;
* awokado można wyhodować nie tylko w egzotycznym klimacie ale także w warunkach domowych;
* niejadalne części awokado mogą być trujące dla zwierząt.
 
Gruszka aligatora może nie od samego początku przekona nas do siebie. Powodem może być smak i nieco maślana konsystencja. Pamiętać jednak należy, że z uwagi na jej dobroczynne właściwości dla zdrowia powinniśmy pamiętać, by znalazła swoje miejsce w naszym menu. Zawsze można przeprowadzić eksperyment i wyhodować ją w domowym ogródku na parapecie. Smacznego!
 

Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Czym najlepiej solić? :)

Chyba każdy z nas zna zalecenie dotyczące potrzeby ograniczania ilości spożycia soli. Zalecenie to wiąże się z wielokrotnie potwierdzonym w badaniach naukowych faktem kojarzącym nadmierne spożycie sodu (sól=chlorek sodu) z występowaniem nadciśnienia tętniczego, chorób wątroby, a nawet ryzykiem nowotworów żołądka. 

Żywność wysokoprzetworzona - dlaczego nie powinna występować w diecie?

Żyjemy bardzo szybko, nie mam czasu po prostu na nic, na wypoczynek, na chwilę relaksu dla siebie, na sen, na swoje zainteresowania i hobby. Dlatego bardzo często zdarza się, że sięgamy po produkty wysokoprzetworzone aby ten czas zaoszczędzić i przeznaczyć na inne cele. Pytanie czy szybko to zawsze zdrowo ? I czy produkty wysoko przetworzone powinny występować w naszej diecie ? A jeśli tak, to jak często możemy po nie sięgać ?

Sokowy szał!

Sok...warzywny, owocowy,  z przyprawami, orzeźwiający.. a może po prostu zdrowy? Soki to ważny element diety, który dostarcza wielu witamin i korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sok jest źródłem tej pełnowartościowej witalności zamkniętej najczęściej w kartonie lub butelce.

Anna Huma - Nande
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?