Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!



Polecani dietetycy

To najistotniejszy posiłek, który zapewni nam siłę i energię na cały dzień. Podpowiadamy, jak prosto i zdrowo przygotować śniadaniowe przyjemności. Oto nasze propozycje na szybkie i zdrowe śniadanie :)

Omlet z fetą
Składniki:
2 jajka, 1/4 szklanki chudego mleka, 1 pomidor, 1 plaster sera feta, 1
łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser feta pokrusz w drobne kawałki, pomidora umyj i pokrój w drobną
kostkę, posiekaj połowę umytej i osuszonej bazylii.
Jajka połącz z mlekiem, dopraw solą i pieprzem a następnie masę przelej
na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Dodaj pomidory, fetę i bazylię. Jak
omlet się zetnie, przełóż go na talerz, złóż na pół i posyp drugą połową
świeżej bazylii.

Borówkowa miska komosy
Składniki:
1/4 szklanki białej komosy ryżowej, 1 szklanka chudego mleka, 1/2
szklanki borówek, szczypta soli
Przygotowanie:
Komosę opłucz, przelej wrzątkiem, przełóż do garnka a następnie zalej
mlekiem z odrobiną soli. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj
10-15 minut. Wymieszaj, przestudź, dodaj umyte owoce i miska śniadaniowa
gotowa.

Pasta twarogowa z płatkami migdałowymi i słonecznikiem oraz rzodkiewką
na razowej kromce chleba z pieca

Składniki:
1 łyżka płatków migdałowych, 1 łyżka ziaren słonecznika, 3 plastry
białego sera, szczypta soli, garść rzeżuchy lub kiełków
Przygotowanie:
Migdały i słonecznika upraż na patelni. Ser biały rozgnieć widelcem,
dodaj rzeżuchę lub kiełki, pokrojoną w kostkę lub startą na tarce
rzodkiewkę a następnie migdały i słonecznik. Dopraw odrobiną soli i
wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę razowego chleba z pieca i śniadanie
gotowe.

Koktajl bananowo-truskawkowy
Składniki:
1 szklanka kefiru, 1/2 banana, 5-6 truskawek, 1 łyżka siemienia
lnianego, 1 łyżka otrąb owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą w blenderze i koktajl gotowy.

Koktajl warzywny czerwony
Składniki:
2 pomidory, 1 pieczona papryka, 2 marchewki, 1 łyżka siemienia lnianego,
szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu i opcjonalnie ostrej papryki
Przygotowanie:
Pomidory i obraną ze skórki upieczoną paprykę zmiksuj na gładką masę w
blenderze. Marchew zetrzyj na tarce a następnie dodaj do koktajlu.
Całość wymieszaj z przyprawami i zblenduj.
Koktajl gotowy.

Smacznego:)

Autor:

Podobne artykuły

Dieta w niecodziennym wydaniu

Dziś kilka słów o diecie choć w mało tradycyjnym wydaniu :) W ramach 1 kwietnia  będziemy dziś  traktować o diecie ale dość specyficznych przedstawicieli.

Zajrzymy do świata roślin owadożernych ;) Czym się charakteryzują te okazy ? Co spożywają w ramach regularnych posiłków ? I właśnie ... czy  mają stałe pory jedzenia, stosując się do zasad zdrowego żywienia ? ;)  Zobaczmy, jak natura stworzyła to zielone królestwo.

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Co nieco o kimchi

Kimchi w ostatnim czasie stało się naprawdę popularne, można je znaleźć w wielu supermarketach. Jest to koreańska narodowa potrawa, ale dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi podbija kuchnie na całym świecie.

Anna Huma - Nande
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?