Dlaczego warto jeść truskawki? :)

Sezon truskawkowy w pełni! Do wyboru kilkanaście odmian tego soczystego, czerwonego owocu. Słodka, przepełniona słońcem ... Przyjemność!!! :)
Czy powinniśmy sobie na nią pozwalać w diecie? Oczywiście, że tak!



Polecani dietetycy

100 g truskawek to około 30 kcal. Owoce te są niezwykle bogate w witaminy C,B6, A, E,K. Zawierają w sobie potas, fosfor, wapń, magnez, a także bardzo przydatny błonnik pokarmowy. 90% truskawki stanowi woda, tak więc owoc ten dodatkowo działa moczopędnie i pozytywnie oddziałuje na pracę nerek. Flawonoidy z kolei pomogą obniżyć cholesterol, działają antyzakrzepowo, więc jedzenie truskawek może zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krwionośnego.

Truskawki działają także antynowotworowo i teza ta ma swoje potwierdzenie w badaniach naukowych. Truskawka dzięki błonnikowi  wpływa na perystaltykę jelit, chroniąc jelito grube i tym samym zapobiegając rozwojowi chorób  nowotworowych w tym rejonie naszego ciała. Dzięki truskawkom, a dokładniej polifenolom zawartym w tych owocach, można realizować profilaktykę w zakresie raka piersi, a dokładnie gruczołu sutkowego. Wszystko to dzięki dobroczynnemu działaniu kwasu elagowego, który niszczy tworzące się w naszym organizmie związki rakotwórcze.


Truskawki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej spożywamy je na surowo jako przekąskę lub dodając do koktajli czy jogurtów naturalnych. Jednak owoce te są bardzo zdrowe także  w formie przetworzonej. Dżemy, konfitury, kompoty ale pamiętajmy - bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Dla koneserów smaku można polecić kiszone truskawki. Skoro kisimy tak wiele warzyw i owoców, to czemu nie truskawki? :)
 
Uwaga! Trzeba jednak pamiętać, że truskawki potrafią silnie uczulić. Dlatego trzeba ostrożnie wprowadzić je do diety i sprawdzić, czy w naszym przypadku taka alergia nie ma miejsca.
 
Ciekawostki z truskawkowego raju :) Czy wiedziałeś, że:

 
- istnieje olej truskawkowy?
 
Dokładnie jest to olej z pestek truskawek, który wykorzystywany jest w szeroko pojętej kosmetologii. Służy do kosmetyków regeneracyjno -  pielęgnacyjnych dla włosów  a także działa nawilżająco na skórę. Bardzo częste wykorzystanie ma także w kosmetykach z grupy anty-aiging.
 
- truskawka jest składnikiem bazowym niektórych kosmetyków?
 
Często wykorzystywana jest w procesie produkcyjnym pudrów do twarzy, a także dodawana do kosmetyków przed opalaniem i na poparzenia słoneczne.
 
- liście truskawek mają właściwości zdrowotne?

 
Napary z liści truskawek są zalecane w przypadku biegunki, zapalenia okrężnicy, problemów jelitowo-żołądkowych. Pobudzają apetyt, łagodzą ból gardła, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają pracę jelit, wątroby, leczą stany zapalne stawów, przyspieszają metabolizm.
 
- istnieje biała truskawka?
 
Odmiana ta nazywa się pineberry czyli połączenie truskawki i ananasa. Jest dostępna w sprzedaży w Polsce. Ma małe, okrągłe lekko żółte owoce, czerwone pestki i w smaku przypomina oczywiście owoc ananasa. Najlepsza do spożycia na surowo ale można ją wykorzystać także do zdrowych, letnich koktajli.
 
- truskawki wybielają zęby?
 
Tak, dzięki zawartości kwasu jabłkowego. Zapobiegają także osadzaniu się kamienia nazębnego.
 
- truskawki to naturalny afrodyzjak?
 
Intensywnie czerwony kolor i kształt serca pobudza zmysły, działa zarówno na libido mężczyzn, jak i uwodzi kobiety. Legenda głosi, że w dawnych czasach we Francji podawano zupę z truskawek nowożeńcom, a przekrojony owoc truskawki zjedzony na pół przez kobietę i mężczyznę, miał w niedługim czasie od tego zdarzenia  rozpalić między tym dwojgiem gorące uczucie.
 
- truskawki są symbolem Wimbledonu?
 
Truskawki co prawda z odrobiną kalorycznej bitej śmietany i szampana są tradycyjnym deserem podawanym na turnieju tenisowym w Wimbledonie. Tradycja ta obowiązuje od 1953 roku.
 
Jedzmy truskawki! Są owocami cudownie pachnącymi latem, słońcem i mają szerokie właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu.
Są produktem sezonowym, więc spieszmy się korzystać z tej przyjemności jedzenia ;))))

Autor:

Podobne artykuły

Powrót do szkoły, czyli co jeść, żeby zwiększyć koncentrację ?

Wszystko co dobre szybko się kończy i ten, kto akurat wymyślił tę sentencję, zdecydowanie miał rację:) Nadszedł czas powrotu naszych dzieci do szkolnych ław. Jak pomóc tym młodszym, jak i starszym powrócić do efektywnej pracy na lekcjach? Jak zmotywować organizm do bardziej wydajnej i produktywnej aktywności?

10 października - Dzień Owsianki

Dawno nie celebrowaliśmy żadnego święta, a już z pewnością nie tak zdrowego;) Owsianka... to nic innego, jak samo zdrowie o poranku :) Wiem, wiem, nie wszyscy ją lubią, ale może warto się przekonać, aby wprowadzić do swojego życia witalność, moc wartości odżywczych nieocenionych dla naszego ciała i ducha.

Co kryją w sobie grzyby?

Odznaczają się niepodważalnymi walorami smakowymi jednak ich osławiona ciężkostrawność i domniemane zanieczyszczenie odstręcza wielu od ich spożycia, czy słusznie? W sezonie na grzyby warto poznać kilka faktów dotyczących ich wartości odżywczej.

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?