Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.



Polecani dietetycy

Najczęściej otyłość jest konsekwencją nieprawidłowych nawyków żywieniowych, czyli wysokiego udziału produktów o wysokiej gęstości energetycznej i niskiej gęstości odżywczej, braku regularnych posiłków w ciągu dnia, a także spożywaniu zbyt obfitych porcji w stosunku do zapotrzebowania.

Niewłaściwy sposób żywienia zazwyczaj idzie w parze z siedzących trybem życia i brakiem aktywności fizycznej, co w efekcie prowadzi do nadmiernego wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Mówimy wówczas o otyłości prostej czyli tej związanej ze stylem życia, na której wystąpienie mamy wpływ. Odrębnym typem otyłości jest otyłość wtórna rozwijająca się na skutek innych zaburzeń takich jak:


  • Endokrynopatie: niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, hipogonadyzm, hiperinsulinizm, zespół PCOS,

  • Neuropatie: urazy mózgu, nowotwory zlokalizowane w podwzgórzu i przysadce,

  • Choroby genetyczne: zespół Turnera, zespół Downa, zespół Pradera-Williego.

Na rozwój otyłości wtórnej ma również wpływ przyjmowanie niektórych leków, np. kortykosteroidów, leków psychotropowych, estrogenów czy progesteronu.

Ze zdrowotnego punktu widzenia bardzo istotne znaczenie ma rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie. W tym przypadku otyłość dzielimy na gynoidalną czyli pośladkowo-udową oraz wisceralną czyli brzuszną. Pierwszy typ częściej występuje u kobiet, drugi natomiast u mężczyzn. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ istotnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, m.in.: schorzeń sercowo-naczyniowych, insulinooporności, czy cukrzycy typu 2.

Biorąc pod uwagę poważne konsekwencje związane z rozwojem otyłości, warto udać się do specjalisty dietetyka, który oceni stopień nagromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie, dotychczasowy sposób żywienia, a także stan zdrowia, a następnie zaplanuje właściwą dietoterapię.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak wyliczyć zapotrzebowanie na energię?

Podstawowa przemiana materii (BEE/PPM/BMR), jest to ilość energii potrzebnej do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu (np. oddychania, pracy serca i krążenia), wówczas, gdy organizm znajduje sie w stanie spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12-14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego oraz komfortu cieplnego.

Jakie makarony wybierać? Jakie są jego zalety?

Z szerokiego wachlarza dostępnego na półkach sklepowych asortymentu makaronów, każdy może wybrać coś dla siebie. Nie ma znaczenia kształt makaronu, a jego kolor (jeśli wynika, np. z dodatku szpinaku czy pomidorów) może nieco wzbogacić całkowitą wartość odżywczą.

Chłodzimy się chłodnikiem!

Na zewnątrz temperatury coraz wyższe, a my zastanawiamy się czym zdrowym i wartościowym możemy się ochłodzić :) Różne pomysły przychodzą do głowy, jednak mało kto skojarzyłby ochłodę z ... tradycyjnym chłodnikiem :)

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia