Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.



Polecani dietetycy

Najczęściej otyłość jest konsekwencją nieprawidłowych nawyków żywieniowych, czyli wysokiego udziału produktów o wysokiej gęstości energetycznej i niskiej gęstości odżywczej, braku regularnych posiłków w ciągu dnia, a także spożywaniu zbyt obfitych porcji w stosunku do zapotrzebowania.

Niewłaściwy sposób żywienia zazwyczaj idzie w parze z siedzących trybem życia i brakiem aktywności fizycznej, co w efekcie prowadzi do nadmiernego wzrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Mówimy wówczas o otyłości prostej czyli tej związanej ze stylem życia, na której wystąpienie mamy wpływ. Odrębnym typem otyłości jest otyłość wtórna rozwijająca się na skutek innych zaburzeń takich jak:


  • Endokrynopatie: niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, hipogonadyzm, hiperinsulinizm, zespół PCOS,

  • Neuropatie: urazy mózgu, nowotwory zlokalizowane w podwzgórzu i przysadce,

  • Choroby genetyczne: zespół Turnera, zespół Downa, zespół Pradera-Williego.

Na rozwój otyłości wtórnej ma również wpływ przyjmowanie niektórych leków, np. kortykosteroidów, leków psychotropowych, estrogenów czy progesteronu.

Ze zdrowotnego punktu widzenia bardzo istotne znaczenie ma rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie. W tym przypadku otyłość dzielimy na gynoidalną czyli pośladkowo-udową oraz wisceralną czyli brzuszną. Pierwszy typ częściej występuje u kobiet, drugi natomiast u mężczyzn. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ istotnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, m.in.: schorzeń sercowo-naczyniowych, insulinooporności, czy cukrzycy typu 2.

Biorąc pod uwagę poważne konsekwencje związane z rozwojem otyłości, warto udać się do specjalisty dietetyka, który oceni stopień nagromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie, dotychczasowy sposób żywienia, a także stan zdrowia, a następnie zaplanuje właściwą dietoterapię.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Podobne artykuły

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Stara szkoła

Ostatnio usłyszałam w gabinecie od Pacjenta stwierdzenie „szukam diety dla siebie”. To nie pierwszy raz. Kontekst bywa odchudzający, zdrowotny, związany ze złym samopoczuciem, a ostatnio, najczęściej łączący wszystkie te elementy. Także tym razem, moim pierwszym skojarzeniem z tym stwierdzeniem było przypuszczenie o chęć eksperymentowania Pacjenta z różnymi „sposobami” na odżywianie.

Sokowy szał!

Sok...warzywny, owocowy,  z przyprawami, orzeźwiający.. a może po prostu zdrowy? Soki to ważny element diety, który dostarcza wielu witamin i korzystnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy sok jest źródłem tej pełnowartościowej witalności zamkniętej najczęściej w kartonie lub butelce.

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?