Zalety wege diety

Wegetarianizm to model żywienia wykluczający spożycie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.


Polecani dietetycy

To, które produkty dokładnie są eliminowane zależy od odmiany diety roślinnej. W Polsce najczęściej stosuje się:

Laktoowowegetarianizm -
 z produktów zwierzęcych dopuszcza spożycie produktów mlecznych i jaj.

Owowegetarianizm - poza produktami roślinnymi możliwe jest spożycie jaj.


Laktowegetarianizm - uwzględnia spożycie produktów mlecznych.


Weganizm - zakazuje spożycia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.


Popularne są również diety określane mianem pseudowegetarianizmu gdyż dopuszczają spożycie ryb (ichtiwegetarianizm), drobiu (pollowegetarianizm) lub jednego i drugiego (semiwegetarianizm).


Do najbardziej skrajnych form diety roślinnej zalicza się witarianizm, który wyklucza również produkty roślinne poddane obróbce termicznej powyżej 40 stopni C oraz frutarianizm dopuszczający wyłącznie produkty roślinne, których pozyskanie nie wymaga "uśmiercenia" rośliny.


Wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie zależy od konkretnej jej odmiany, na którą się decydujemy. Dietetyczne środowiska naukowe uważają, że wegetarianizm jak i weganizm (wykluczając witarianizm i frutarianizm) są bezpieczne dla zdrowia na wszystkich etapach życia człowieka. Ponadto według aktualnej wiedzy, dieta roślinna może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in.: cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, otyłości czy demencji.


Korzystne działanie dla zdrowia diety wegetariańskiej może wynikać z wysokiego udziału związków antyoksydacyjnych, z dużej wartości odżywczej i stosunkowo niskiej wartości energetycznej, niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i wysokiego udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także dużej zawartości błonnika pokarmowego.


Wszystkie wyżej wspomniane zalety wegetarianizmu dotyczą tylko i wyłącznie dobrze zbilansowanej diety roślinnej. Brak odpowiedniej wiedzy żywieniowej oraz umiejętności właściwego komponowania posiłków wegetariańskich mogą prowadzić do groźnych dla zdrowia niedoborów pokarmowych i w konsekwencji do rozwoju niedożywienia, zaburzeń neurologicznych, czy niedokrwistości. Każda osoba, która chciałaby przejść na roślinny model żywienia powinna najpierw zdobyć odpowiednią wiedzę żywieniową lub skonsultować się z dietetykiem, które podpowie jak należy prawidłowo bilansować dietę wegetariańską.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Wiosenne przebudzenie

Wiosna zarysowała już swoje oblicze na kartach kalendarzy. W pogodzie jednak spora różnorodność - dość przyjemna aura przeplatana promieniami słońca miesza się z dość chłodnym momentami, ostrym powietrzem przynoszącym zimowe wspomnienie. Organizm jeszcze nie przestawił się na " tryb wiosna" dlatego aby nieco wspomóc tę przemianę spróbujmy wesprzeć go w walce z przesileniem poprzez włączanie do diety zdrowych herbat. Takie napary prozdrowotnie wpłyną na wzmocnienie i oczyszczenie a dodatkowym atutem będzie piękna wiosna w Twoim ulubionym kubku emanująca kolorem, aromatem kojąco oddziaływującym na Ciebie i Twoje ciało.Zobaczmy propozycje:)

Co najbardziej lubi Polak?

Wracając jeszcze na chwilę do czekolady, to wg badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia 96% Polaków kupuje słodycze i jest to najczęściej właśnie czekoladę :) . Najmniej osób sięga po cukierki bez czekolady - 6% oraz lizaki - 3%.

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia