Dieta przy wirusowym zapaleniu wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby to zakaźna choroba wywoływana przez wirusy hepatotropowe, które uszkadzają komórki wątroby doprowadzając do ich martwicy. Wyróżniamy kilka typów wirusów, a każdemu z nich przypisana jest inna litera alfabetu.


Polecani dietetycy

Omawiane drobnoustroje różnią się między sobą drogą zakażenia, wywoływaniem objawów, jak również sposobem leczenia.

W Polsce najczęściej występują zakażenia wirusami typu A, B i C.
Do wirusowego zapalenia wątroby typu A dochodzi na drodze jelitowej, poprzez spożycie skażonej żywności lub wody. Dlatego też, ten typ zapalenia nazywany jest ?chorobą brudnych rąk?.
Wirusy typu B i C przedostają się do organizmu w wyniku kontaktu z krwią lub płynami ustrojowymi nosiciela. Najczęściej do zakażenia dochodzi podczas zabiegów medycznych, kosmetycznych, a także poprzez kontakty seksualne z zakażoną osobą. Możliwe jest również przedostanie się wirusa typu B i C przez łożysko do płodu.
Zazwyczaj wirusowe zapalenie wątroby kojarzy nam się z występowaniem żółtaczki. W rzeczywistości większość przypadków WZW przebiega bez tego objawu. Niestety bardzo często choroba nie daje żadnych symptomów albo są one mało specyficzne. Na przykład może występować gorsze samopoczucie, przemęczenie, brak koncentracji. W początkowym etapie choroby mogą również pojawić się objawy grypopodobne, bóle stawowo-mięśniowe, nudności i wymioty.

Postępowanie dietetyczne w wirusowym zapaleniu wątroby
Jest ono zależne przede wszystkim od stopnia wydolności wątroby i przebiegu choroby. Warto pamiętać o kilku zasadach:
1. Podstawą diety jest spożywanie 5-6 posiłków w ciągu dnia czyli mniejszych porcji, ale częściej.
2. W każdym przypadku należy wprowadzić dietę lekkostrawną polegającą na eliminacji wszystkich produktów i potraw, które mogą podrażniać przewód pokarmowy, np. potrawy smażone, tłuste mięso, produkty z duża zawartością błonnika pokarmowego, pieczywo cukiernicze, słodycze, ostre przyprawy, alkohol.
3. Należy ograniczyć spożycie tłuszczów w diecie do 40 - 50 g. Oczywiście w diecie mogą pojawiać się tylko tłuszcze lekkostrawne czyli oleje roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, a także masło. Wskazane jest spożywanie posiłków gotowanych, rozdrobnionych, w postaci puree, delikatnie przyprawionych.
4. Owoce należy wybierać tylko w pełni dojrzałe, bez skóry również przetarte. Nie zalecane są gruszek, śliwek, agrestu, czereśni, a także owoców suszonych.
5. Do picia można wybierać wodę niegazowaną, słabe napary herbaty, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.
6. Należy zadbać o odpowiednią wartość kaloryczną diety. Przy prawidłowej masie ciała można wprowadzić dietę normokaloryczną, osoby niedożywione lub z ryzykiem niedożywienia powinny skonsultować się z dietetykiem, który ustali właściwe zapotrzebowanie kaloryczne.

Po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby dietę stosuje się jeszcze przez około 6 miesięcy, a alkohol należy bezwzględnie odstawić na rok.
Warto również pamiętać, że postępowanie dietetyczne w WZW, jak również w innych schorzeniach, ma charakter indywidualny. Osoby chore dochodzą do zdrowia, w różnym tempie. Zależne jest to od przebiegu choroby, dlatego też, zawsze trzeba pamiętać o ustaleniu właściwej diety z dietetykiem.


Mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk


Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Podobne artykuły

Voucher na 50 złotych - rozpocznij współpracę już dziś!

Zdrowie, energia i dobre samopoczucie są kluczowe dla osiągnięcia sukcesu zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym. Nieodpowiednia dieta i brak ruchu a co za tym idzie nadwaga, otyłość oraz choroby z nich wynikające, temu absolutnie nie sprzyjają.

Czym są nowalijki?

Czas nowalijek rozpoczyna się już od marca i trwa do początku czerwca. Jednak czy takie warzywa są pełnowartościowe? Czy są równie bogate w witaminy i składniki odżywcze co warzywa dostępne w późniejszym okresie?

Kakao - smak dzieciństwa

Kakao ... hmmm ... smak dzieciństwa zapamiętany w pięknym obrazku sprzed lat:) Mamy pełnię lata. Stół w kuchni nakryty ceratą w kratkę a na niej owoce. Na stole tym stoi kubek, biały, porcelanowy, z przodu ma prążki a w samym środku jest czerwone jabłuszko :) Mam go do dziś i ma już on jakieś .. niech policzę.. tak - z pewnością minimum 31 lat.. :) A w kubku tym .. "napój bogów" - kakao przygotowane prze moją babcię na śniadanie. Obok kanapka z dżemem albo białym serem i miodem. Kiedyś to był zestaw obowiązkowy. Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? Może podzielicie się z nami swoimi obrazkami namalowanymi wspomnieniami sprzed lat? Kiedyś kakao królowało na śniadaniowych stołach w domu, szkołach, stołówkach a nawet barach mlecznych. Co ma takiego w sobie ten napój i pytanie czy warto go pić? Postaramy się odpowiedzieć w kilku słowach i nieco przybliżyć co kryje tajemniczy kubek wypełniony po brzegi smakowitym i aromatycznym kakao.

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?