Mleko w diecie osób z chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy

Jednym z głównych założeń diety dla osób z chorobą Hashimoto i niedoczynnością tarczycy jest zwiększona ilość białka pełnowartościowego w ich jadłospisie. Białko to znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, do których oczywiście zaliczamy mleko i jego przetwory. Czy wyłączyć je z diety, czy wręcz odwrotnie pozostawić w niej, mając problemy z tarczycą? Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi.




Polecani dietetycy

Obecna w mleku i jego produktach kazeina wykazuje duże zdolności do wywoływania przeciw sobie reakcji układu odpornościowego a tym samym nasilania procesów zapalnych w organizmie. A to z kolei nie jest wskazane przy Hashimoto i może nasilać objawy tej choroby. Dlatego wszystko jest kwestią indywidualną, zależną od pacjenta i jego tolerancji. Należy przeprowadzić obserwację, ocenić samopoczucie osoby chorej po spożyciu mleka i jego pochodnych a następnie produkty te w diecie pozostawić w umiarkowanych ilościach lub wykluczyć.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Podobne artykuły

27 marca - co świętujemy?

Międzynarodowy Dzień Whisky 27 marca rozpoczyna kolejny jubileusz - pierwszy w tym roku, ale nie ostatni :) Powtórny dzień, w którym kartka z kalendarza przypomina o tradycji wzniesienia toastu tym zacnym trunkiem, przypada na 18 maja :)

Lody podczas diety. Jeść czy nie jeść?

W letnie upalne dni większość z nas czuje nieodpartą chęć zjedzenia pysznych i orzeźwiających lodów. Co jednak powinny zrobić osoby będące w tym czasie na diecie? Walczyć z tą słodką słabością czy poddać się jej?

Co pływa w wodzie smakowej?

Jedną z podstawowych, ważnych i zdrowych zasad żywieniowych jest picie wody: mineralnej/źródlanej/z kranu gazowanej lub niegazowanej, zależnie od upodobań, ale NIE SMAKOWEJ.

Elżbieta Gmurczyk
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?