Okres świąteczno - noworoczny już za nami. Zjedliśmy i wypiliśmy dużo smacznych potraw. A teraz zastanawiamy się, czy nie warto byłoby zrobić czegoś dla siebie :). Jak zawsze odpowiedź brzmi : WARTO. Zadbajmy o siebie. A co w związku z tym? Czas na zmiany. Dieta to podstawa. Każdy z nas chce być szczupły a dzięki temu zdrowy, mieć lepsze samopoczucie i więcej energii. Jak się do tego zabrać?
Z mojej praktyki dietetycznej wiem, że samodzielne próby odchudzania pacjentów trwały krótko i często kończyły się niepowodzeniem. Skuteczna dieta to taka, która dopasowana jest do potrzeb, upodobań, możliwości i gustów kulinarnych danej osoby, czyli realna do zrealizowania przez pacjenta. W przeciwnym wypadku najczęściej nie przynosi efektów. Pamiętać trzeba również o tym, że to co osiągniemy warto utrzymać. I tu znowu samodzielnie może być z tym ciężko. Dlatego po pierwsze warto zrobić coś dla siebie, po drugie skorzystać z pomocy dietetyka. Ma być SMACZNIE, TRWALE I SKUTECZNIE.
Powodzenia :).
Czy jakieś są? Otóż okazuje się, że tak. Najlepsza pod tym względem jest czekolada gorzka i tę należałoby spożywać. A jakie ma ona zalety?
Kobieta... zmysłowa, uśmiechnięta, zawsze piękna i w środku i na zewnątrz - nieważne czy w służbowym kostiumie czy w powyciąganym dresie. Inteligencja, ambicja, poczucie humoru, dobra organizacja, ciepło, siła, namiętność i oczywiście wrodzony seksapil... Takie właśnie jesteśmy - jedyne i niepowtarzalne :) I tak powinnyśmy o sobie myśleć, akceptować siebie, kochać siebie, być dumne z tego, kim jesteśmy i co robimy!
Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.