Jak nie podjadać?

Jak często słyszę to pytanie od Pacjentów…to temat naszych częstych rozmów w Gabinecie. Jedni podjadają słodycze, inni słone przekąski. „Nie jedz słodyczy”, „nie jedz chipsów”. I tu dochodzimy do wymiany zdań „nie dam rady”, „nie umiem nie podjadać”, „Pani to łatwo powiedzieć, bo Pani przecież nie podjada”, itd. Pewnie, że łatwo powiedzieć. Trudniej zrobić.


Polecani dietetycy

Ale coś zrobić zawsze można :). Podjadanie to nawyk. Nie pozbędziemy się go w jednej chwili. Jeśli był z nami lata, to i niekoniecznie lat, ale czasu, będzie wymagała walka z nim.

Ale spróbujmy jednak powalczyć, bądźmy dzielni i nie poddawajmy się przy pierwszym niepowodzeniu ;) !!!

Co możemy zrobić w tym temacie?
1) Zaplanujmy regularne posiłki w odstępach 3-4 godzinnych. Często podjadamy, ponieważ czujemy głód między posiłkami, co oznacza, że nasz sposób odżywiania się nie jest prawidłowy a posiłki odpowiednio zbilansowane.

2) Pijmy wodę i lekkie herbaty. Potrafimy mylić głód z pragnieniem. Spróbujmy najpierw wypić, moim zdaniem najlepiej na ciepło, szklankę wody lub herbaty. Często pomaga to w zaspokojeniu potrzeby „zjedzenia czegoś” i pozwala uniknąć zbędnych kalorii.

3) Nie kupujmy słodyczy czy słonych przekąsek do domu. Jak już w nim będą to na pewno je zjemy a jak nie ma sytuacja nie będzie już tak oczywista. Zanim wstaniemy, ubierzemy się i wyjdziemy je kupić na 99% nam się odechce ;).

4) Zajmijmy ręce i umysł jakimiś pracami. Najważniejsze to „przetrwać” pierwsze 5-10 minut tej „zachcianki”. Jeśli to się uda to potem poradzimy już sobie znakomicie :). Zastanówmy się co będzie dla nas przyjemne lub na tyle zajmujące, aby odciągnęło od sięgnięcia po niezdrowe produkty. Czytanie, układanie puzzli, kąpiel, sprzątanie, spacer, medytacja, spokojne oddychanie. Ile osób tyle możliwości.

Pamiętajmy, że to wszystko potrwa. Z czasem uda się wyeliminować ten zły nawyk i poczuć się lepiej. Najlepiej oczywiście jest kiedy na każdym etapie pracy i zmian mamy wsparcie w postaci fachowej pomocy dietetycznej.
Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy

Podobne artykuły

Czy sól naprawdę jest szkodliwa?

Odpowiedź jest twierdząca. Sól jest szkodliwa. Nadmierne jej spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób tj.: nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu, kamica nerkowa, osteoporoza, rak żołądka.

30 lipca - Dzień Sernika

Ciągle tylko dieta i dieta i wreszcie nadchodzi okazja do grzechu... :) 30 Lipca został mianowany Międzynarodowym Dniem Sernika:) Świętować czy nie świętować? Taka okazja jest tylko raz do roku, więc pozwalamy na jeden mały kawałeczek. Ale czy
nie wydaje się Wam, że Międzynarodowy Dzień Sernika powinien mieć swoje święto w okolicach Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy? To wszak wtedy na naszych świątecznych stołach króluje sernik. Ależ jaki on wtedy cudny.. krakowski z kratką, wiedeński, czekoladowy, królewski, z rodzynkami, z makiem, z chałwą ... po prostu z czym tylko się da. Jedno jest pewne,zawsze smakuje tak samo - pysznie ;)

Stop otyłości!

Wg najnowszych danych za ok. 15 lat 50% dzieci będzie miało problem z nadmierną masą ciała. Nie mówimy tu o nadwadze, ale już o otyłości. Przerażające! A otyłość to nie tylko za dużo kilogramów. To również problemy z "brzydkim wyglądem", akceptacją siebie, przykrościami ze strony rówieśników czy idąc dalej szereg problemów zdrowotnych z niej wynikających: nadciśnienie, cukrzyca, podwyższony cholesterol, problemy z układem krążenia czy poruszaniem się

Małgorzata Łyżniak