Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?

Czym są antocyjanty?  Gdzie je znajdziemy i czy w ogóle warto się nimi interesować? Czy są one potrzebne w naszym organiźmie czy wręcz przeciwnie - są trujące?



Polecani dietetycy

Antocyjany to naturalne barwniki występujące w warzywach i owocach. Posiadają udowodnione właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim uszczelniają naczynia krwionośne oraz zwiększają ilość „dobrego cholesterolu” w organizmie co wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo przy zwiększaniu przepuszczalności naczyń, antocyjany mogą wpływać na zmniejszenie miejscowych stanów zapalnych w organizmie. Związki te pozytywnie wpływają również na narząd wzroku zmniejszając ryzyko zapadalności na zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Antocyjany neutralizując wolne rodniki działają przeciwnowotworowo. Bogate zasoby antocyjanów znaleźć możemy w winogronach, aronii, czarnej porzeczce, borówce, jagodach, owocach czarnego bzu, pomidorach, kapuście czerwonej, czerwonej cebuli, rzodkiewce.

Znając właściwości i prozdrowotne działanie tych związków na nasz organizm, warto sporządzać posiłki z uwzględnieniem warzyw oraz owoców bogatych w antocyjany na co dzień.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Która kasza jest dla Ciebie?

Kipi kasza, kipi groch ...  I jak było dalej? ;) No właśnie - lata już nie te, ale jakby sięgnąć pamięcią do dzieciństwa to zdecydowanie można potwierdzić, iż właśnie takie słowa rymowanki zwykło się mawiać w rytm odbijającej się piłki. Ale dziś skoncentrujmy się zdecydowanie na kaszach. Zdrowe, smaczne, różnorodne... drobne, grube, o bardzo szerokim zastosowaniu od zup, przez dania główne aż po desery. Mają one wiele właściwości odżywczych, dlatego powinny być stałym elementem w naszym jadłospisie. Która kasza dla kogo będzie najbardziej odpowiednia - oto jest pytanie. Poddajmy to wyjątkowe ziarno krótkiej analizie. Ale zanim to - proponuję kilka słów wprowadzenia.

Cellulit - jak sobie z nim radzić dzięki diecie

To zmora wszystkich  szczupłych i tych bardziej puszystych, niskich i wysokich - cechy fizjonomii nie mają tu znaczenia. Jedno jest pewne - skórka pomarańczowa, bo tak popularnie nazywany jest cellulit, często jest  powodem niezadowolenia z uwagi na chociażby walory estetyczne naszego ciała. Pocieszenie jednak niewątpliwie jest w postaci metod zapobiegania takim właśnie niedoskonałościom.

Zdrowe przekąski na Mundial

Wierni Kibice Drużyny Narodowej w czasie tych Mistrzostw, zasiądą przed odbiornikami swoich telewizorów, aby dzielić emocje i dzielnie dopingować naszą Reprezentację! :)) Ale czym jest doping bez dobrych przekąsek? ;) 

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia