Czym są antocyjany i dlaczego warto włączyć je do diety?

Czym są antocyjanty?  Gdzie je znajdziemy i czy w ogóle warto się nimi interesować? Czy są one potrzebne w naszym organiźmie czy wręcz przeciwnie - są trujące?



Polecani dietetycy

Antocyjany to naturalne barwniki występujące w warzywach i owocach. Posiadają udowodnione właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim uszczelniają naczynia krwionośne oraz zwiększają ilość „dobrego cholesterolu” w organizmie co wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo przy zwiększaniu przepuszczalności naczyń, antocyjany mogą wpływać na zmniejszenie miejscowych stanów zapalnych w organizmie. Związki te pozytywnie wpływają również na narząd wzroku zmniejszając ryzyko zapadalności na zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Antocyjany neutralizując wolne rodniki działają przeciwnowotworowo. Bogate zasoby antocyjanów znaleźć możemy w winogronach, aronii, czarnej porzeczce, borówce, jagodach, owocach czarnego bzu, pomidorach, kapuście czerwonej, czerwonej cebuli, rzodkiewce.

Znając właściwości i prozdrowotne działanie tych związków na nasz organizm, warto sporządzać posiłki z uwzględnieniem warzyw oraz owoców bogatych w antocyjany na co dzień.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w Święta? 6 zasad

Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem. 

Przyjemność z chrupania czyli orzechy!

Pora na przekąskę, a Ty nie wiesz na co się zdecydować? Owoc, warzywo, wafle ryżowe, a może po prostu... orzechy ? Są wprawdzie kaloryczne, jednak nie należy zapominać o ich właściwościach prozdrowotnych. Jeśli będziemy spożywać je z umiarem, to z pewnością nie zaszkodzą naszej diecie a dostarczą naszemu organizmowi cennych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na ochronę naszego serca.
Jakie orzechy wybrać? Wachlarz jest dość szeroki:)

Domowe sposoby na przeziębienie

Długo się nie zastanawiałam o czym napisać kolejny post, bo tak na prawdę temat pisze się sam. Za oknem deszcz, spadek temperatury o10 stopni, wiatr i przeziębienie gotowe. Miejsc u lekarzy brakuje więc postanowiłam przypomnieć Wam  jakimi naturalnymi sposobami można pomóc sobie w chorobie, po jakie metody sięgały nasze babcie aby zwalczyć wirusy i bakterie w naszym organizmie, niekoniecznie sięgając po antybiotyki. Przegląd czas zacząć :)

Małgorzata Łyżniak
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?