Wiosenne przebudzenie

Wiosna zarysowała już swoje oblicze na kartach kalendarzy. W pogodzie jednak spora różnorodność - dość przyjemna aura przeplatana promieniami słońca miesza się z dość chłodnym momentami, ostrym powietrzem przynoszącym zimowe wspomnienie. Organizm jeszcze nie przestawił się na " tryb wiosna" dlatego aby nieco wspomóc tę przemianę spróbujmy wesprzeć go w walce z przesileniem poprzez włączanie do diety zdrowych herbat. Takie napary prozdrowotnie wpłyną na wzmocnienie i oczyszczenie a dodatkowym atutem będzie piękna wiosna w Twoim ulubionym kubku emanująca kolorem, aromatem kojąco oddziaływującym na Ciebie i Twoje ciało.Zobaczmy propozycje:)


Polecani dietetycy

Czerwone, ziemiste herbaty odkładamy na półkę do kolejnej zimy a teraz sięgamy po nieco lżejsze np. zielone. Aby wprowadzić wiosnę w naszym domu, usiądź wygodnie na kanapie z przyjemną lekturą, zaparz zieloną kwitnącą herbatę najlepiej w przezroczystym dzbanku aby móc cieszyć się nie tylko smakiem ale też widokiem herbacianej kulki, przeobrażającej się pod wpływem temperatury w piękny wiosenny i nieco egzotyczny kwiat. Alternatywą może być liściasta zielona herbata, która dostępna jest w różnych wariantach z domieszką bławatka, róży, jaśminu, każdy może wybrać kompozycję, która najbardziej będzie mu odpowiadać.
Zielona herbata z natury powinna być jasnym, słomkowym naparem ale jak dokonać magii aby zieloną herbatę zamienić w lazurową otchłań morskiej przygody ? Można ;) Wystarczy zdecydować się na tę z domieszką klitorii ternateńskiej zwanej także niebieską matchą. Kolor kwiatów tej osiągającej 6 metrów rośliny jest w odcieniach błękitów i fioletów stąd niespotykana choć w pełni naturalna barwa naparu. Co więcej sama klitoria ma bardzo cenne właściwości - wpływa kojąco na nasz nastrój i dobre samopoczucie, działa antydepresyjnie, niweluje stany lęków, stresów i napięć, dba o dobrą jakość snu. A sama zielona herbata to skarbnica dobroczynności dla naszego organizmu - uwalnia z toksyn, działa bardzo pozytywnie na skórę, na układ krążenia, także na zdrowie jamy ustnej hamując powstawanie bakterii, próchnicy czy też nieprzyjemnego zapachu a dłużej zaparzana działa kojąco i relaksacyjnie.

Jeśli ktoś nie jest przekonany do zielonej herbaty, może wybrać klasyczną czarną ale niezwykle istotne jest to aby była to wersja lekka a nie mocna esencja, która mogłaby zadziałać odwrotnie czyli odwadniająco na organizm. Do takiej bazy można dodać energetyzującą miętę i sok z limonki, lub też orzeźwić nieco smak plastrem pomarańczy. Czarna herbata działa pobudzająco, poza tym dobrze oddziałuje na żołądek, problemy układu pokarmowego, wykazuje właściwości oczyszczające i odkażające.

Równie ciekawym rozwiązaniem jest herbata biała. Zalana temperaturą około 70 stopni jest eliksirem młodości, działa antystarzeniowo, przeciwnowotworowo, reguluje ciśnienie, cholesterol, oczyszcza z toksyn, orzeźwia, pobudza, wzmacnia kości. Wiosennym akcentem będzie jadalny kwiat np. nagietek, bratek, stokrotka, która dodana do naparu wprowadzi optymistyczny i radosny element w przedpołudniową filiżankę :)

A jeśli ktoś nie przepada za herbatą, może zdecydować się na tradycję czyli zioła. Po które należy sięgać szczególnie w okresie wiosennym aby wejść w ten kolejny etap roku z pełną energią ? Jedną z takich roślin jest dziurawiec. Stawia na nogi, gdy odczuwamy chroniczne zmęczenie, zmiany temperatury, gdy dokucza stres przeradzający się w lekkie stany depresyjne. Jednak aby się dowitaminizować polecany jest żeń - szeń. Jest rośliną charakteryzującą się posiadaniem ponad 200 cennych składników zdrowotnych - witamin i minerałów, które szczególnie właśnie w tym okresie wychodzenia " z zimowego snu" sprawdzą się doskonale. Godny polecenia jest też fiołek trójbarwny zwany tradycyjnie bratkiem. W swoich właściwościach posiada rutynę, która działa oczyszczająco dla organizmu ale też dla oczyszczenia krwi więc w ramach wiosennego detoksu takie zioło jest bardzo polecane.

Sami zdecydujcie, która propozycja, na jaką porę dnia jest dla Was najwłaściwsza :)
Dużo wiosny w sercu na ten piękny czas życzy Przyjemność Jedzenia :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czas na jesień

I w powietrzu i na talerzu. A jeśli ta pora roku to znak, że jabłka, gruszki i śliwki królują w naszym menu. Oto kilka przepisów, które często proponuję moim pacjentom w diecie: śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych z tymi produktami. Pamiętajmy, jak zawsze, ważny jest zdrowy rozsądek, umiar, ale również przyjemność jedzenia .

Jeść osobno, czy w towarzystwie?

Już od starożytności organizowano wspólne posiłki, zwane syssitiami, tylko dla pełnoprawnych obywateli, w domach mężczyzn. Już wtedy intuicyjnie postrzegano spożywanie posiłków w towarzystwie za coś wartościowego, co warto powtarzać. Obecnie jest to praktykowane przez wszystkich, bez względu na wiek, pochodzenie czy rasę.

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Elżbieta Gmurczyk
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?
Odchudzanie. Jak nie zrobić sobie krzywdy?