Chłód chłodnika letnim orzeźwieniem cz.2 przepisy

Przepisy na pyszne chłodniki, między innymi z paluszkami surimi, rzodkiewką, szpinakiem lub arbuzem.



Polecani dietetycy

Chłodnik z paluszkami surimi, ogórkiem i jajkiem

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • 10 paluszków surimi

  • 2 ogórki zielone

  • 3 jajka

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Paluszki surimi i ogórka pokroić. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku. Każdą porcję udekorować jajkiem ugotowanym na twardo. Schłodzić przed podaniem.



Chłodnik sałatowo - ogórkowo- rzodkiewkowy na miksie mlecznych produktów

Składniki:

  • 400 ml zsiadłego mleka

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 1 sałata masłowa

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • 1 duży ogórek

  • duży pęczek kopru

  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i zioła umyć, następnie posiekać. Dodać do bazy mleczno - jogurtowej i wymieszać. Doprawić i schłodzić przed podaniem.


Chłodnik szpinakowo - jajeczny

Składniki:

  • 200g liści szpinaku

  • 600 ml kefiru

  • duży pęczek kopru

  • kilka kostek sera feta

  • kilka ugotowanych jajek przepiórczych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 ząbki obranego czosnku

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka przepiórcze ugotować. Szpinak opłukać, podsmażyć na oliwie z oliwek z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ostudzić, wymieszać z kefirem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Każdą porcję udekorować przepiórczym jajkiem i kilkoma kostkami sera feta. Schłodzić przed podaniem.


Chłodnik z ogórków małosolnych z dodatkiem botwiny

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • 8 ogórków małosolnych

  • pęczek botwiny

  • pęczek szczypiorku

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Botwinkę pokroić, podgotować 8 - 10 minut, na końcu gotowania dodać sok z cytryny. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć z jogurtem naturalnym, dodać posiekany szczypiorek.  Schłodzić przed podaniem.


Chłodnik arbuzowo - truskawkowy

Składniki:

  • 500g miąższu z arbuza

  • 300g truskawek

  • sok z 1 limonki

  • orzechy pistacjowe

  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

Arbuza zmiksować z truskawkami i sokiem z limonki. Schłodzić. Podawać z uprażonymi na suchej patelni orzechami pistacjowymi i ziarnami słonecznika.

Autor:

Podobne artykuły

Jak nie przytyć w ferie? (część 2. )

Regularność posiłków to jednak nie wszystko. W czasie zimowego wypoczynku powinniśmy trzymać się także innych zasad, dzięki którym dbanie o linie w czasie ferii będzie znacznie prostsze :)

Mleka roślinne - czy warto je spożywać?

Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce -  kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.

Endorfiny - gdzie ich szukać?

Endorfiny to nic innego jak popularnie nazywany hormon szczęścia, odpowiedzialny m.in. za dobry nastrój, pozytywną energię, wspaniały humor, samoakceptację. Endorfiny wpływają na całokształt naszego myślenia, pracy, kreatywności, zadowolenia z życia, otaczającego świata. Im więcej endorfin, tym lepiej się czujemy, wyglądamy, wręcz emanujemy szczęściem. Popularnie zwykło się mówić, że endorfiny wydzielają się wtedy, gdy kochamy i jesteśmy kochani - czyli ewidentny stan zakochania, kiedy się cieszymy, śmiejemy ale także gdy się męczymy, np. wykonując ćwiczenia fizyczne, fitness, jakąkolwiek aktywność, która wzmaga w nas przyspieszone bicie serca, pot,łzy - jakkolwiek by to nie zabrzmiało;)))

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?