Co siedzi w tym ananasie? :)

Jesień powoli wkracza w pełną fazę swojej chłodnej i deszczowej pory, więc aby postawić kropkę nad przysłowiowym "i", przypomnijmy sobie jeszcze raz smak lata, smak słońca, smak radości, co by naładować akumulatory i doczekać kolejnego sezonu ;) Ananas :) Co Wy na to ? :) Lubicie ten fantastyczny intensywnie żółty a po przekrojeniu przypominający roześmiane słoneczko owoc? Myślę, że amatorów znajdzie się wielu :) Czas na bliższe zapoznanie :)


Polecani dietetycy

 
Trzy słowa tytułem wstępu :)

Ananas był już dobrze znany za czasów Krzysztofa Kolumba. A kiedy przybył do Polski? Popularyzacją tego owocu zajął się Kazimierz Poniatowski - brat Stanisława Augusta, który założył szklarnie ananasowe w ogrodach Frascati czyli w dzisiejszym parku Marszałka Edwarda Rydza-Śmigłego w Warszawie. Obecnie największym producentem na świecie tej brązowo-zielonej "szyszki" są: Chiny, Hawaje, Filipiny, Brazylia i Meksyk. Owoc wyrasta na szczycie krótkiej łodygi tej rośliny, mającej swój trzon u zbiegu  ostrych, kolczastych liści. Owoc ananasa osiąga wysokość do 20 cm a waga nie przekracza 5 kg.
 

Rodowód:) Czego ananas ma najwięcej? :)

100 g ananasa to:
* jedynie 50 kcal
* woda około 85 %
* węglowodany około 13 g
* potas 109 mg
* wapń 13 mg
* magnez 12 mg
* witamina C około 48 g
 

Bromelaina -  co to takiego?
Bromelaina czyli bromelina to enzym naturalnie występujący w ananasie. Jest odpowiedzialny za rozpuszczanie białka i ma szerokie zastosowanie w medycynie. Substancja ta jest pozyskiwana z owocu lub łodygi roślin ananasowych.
 

Warunkowe dobrodziejstwo ananasa:)
Czemu warunkowe? :) Wszystkie poniższe właściwości mają miejsce tylko i wyłącznie przy spożywaniu świeżego owocu!
Pamiętaj, że ananas ma w sobie dużo węglowodanów, a dodatkowo taki owoc skąpany w puszkowej kapieli zalewy cukrowej jest tylko i wyłącznie kumulacją kalorii a nie wartościową przekąską.

Dlaczego powinniśmy jeść świeże ananasy?
 
- wspomagają proces odchudzania, dzięki bromelinie, która przyspiesza proces przemiany materii;
- oczyszczają i działają moczopędnie;
- wykazują właściwości przeciwzakrzepowe i obniżają ciśnienie krwi;
- dobroczynnie działają na układ odpornościowy dzięki sporej zawartości witaminy C;
- są wykorzystywane w leczeniu obrzęków i stanów zapalnych dzięki bromelinie, która działa przeciwbólowo;
- pomaga w infekcjach układu oddechowego i łagodzi kaszel ( zalecane płukanie gardła sokiem z ananasa);
- wykazuje działanie antynowotworowe w obszarze raka piersi, jajników, płuc, jelita grubego oraz skóry;
- chroni kości a tym samym zapobiega powstawaniu osteoporozy.
 

Uwaga!
Spożycie ananasa bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi dlatego osoby chore na cukrzycę powinny  go ograniczać w swojej diecie.

Jeszcze większy indeks glikemiczny ma ananas w puszce i suszony owoc ananasa i dlatego diabetycy w ogóle nie powinni sięgać po te produkty.

 

Ciekawostki:) Czy wiedziałeś, że:  
* Spożywanie niedojrzałych ananasów prowadzi do zakwaszenia organizmu;
* Ananas może wpływać a dokładniej zwiększać wchłanialność niektórych leków i zintensyfikować ich działanie dlatego należy go spożywać w odstępie minimum godziny od przyjęcia medykamentów;

* Jeśli kupiłeś ananasa, który nie jest wystarczająco słodki.... posól go ;) Uzyskasz upragnioną słodycz owocu ;)
* Zamek w szkockim Dunmore ma kopułę odzwierciedlającą swoim wyglądem ananasa;
* Ananasa można wyhodować samemu w domu :)
 
Smacznych, słonecznych ananasów na poprawę nastroju... i poprawę sylwetki ;))

Autor:

Podobne artykuły

Co wchodzi w skład majowego trio?

Maj... z czym Wam się kojarzy ten miesiąc? Co pysznego można zjeść w maju .. a czekamy na to cały rok? :) Podpowiem Wam: rabarbar, truskawki i botwinę :) To jest właśnie smak maja, wprowadzający nas powoli w sezon letni. Dużo pyszności można przygotować z tych składników, pytanie jakie właściwości korzystnie wpływające na nasze zdrowie mają te dobrodziejstwa? Zatem sprawdzam!:)

Przepisy na Fit Party

Czy każde spotkanie musi kojarzyć się ze stołem suto zastawionym kiełbasami, wędlinami, kalorycznymi deserami i tłustymi potrawami, które idealnie pasują pod tradycyjnego śledzika i pięćdziesiątkę czystej wódki? Niekoniecznie. Zaproponujmy naszym bliskim równie pyszne potrawy, tym razem w wersji fit, które nie jednego zaskoczą swoim smakiem a także może zachęcą do nieco zdrowszej diety na co dzień i od święta. Pokażmy na własnym przykładzie, że wspólne spędzanie czasu przy stole wcale nie musi negatywnie oddziaływać na naszą figurę, dotychczasowe efekty i sukcesy dietetyczne. Wystarczy odpowiednio dobrać menu i wprowadzić gości w przyjemny nastrój wiosny, dobrej formy psychicznej i fizycznej. Zaczynamy przyjęcie! :)

Właściwości witaminy D

Od kilku lat witamina D jest w centrum uwagi środowiska medycznego, ze względu na liczne niedobory tej witaminy sięgające nawet 90 % naszego społeczeństwa. Szczególnie narażone na jej niedobory są dzieci, osoby w wieku podeszłym, pacjenci borykający się z m.in. z otyłością i zaburzeniami wchłaniania, a także osoby mieszkające w miejscach o małym natężeniu promieniowania słonecznego, czy też spędzające większość czasu w zamkniętych pomieszczeniach.

Małgorzata Łyżniak
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?
Dlaczego coraz mniej ludzi chce poświęcać czas na przygotowanie posiłku?