A po lecie ? Odchudzanie :)

Wakacje się skończyły, ale części z nas została po nich niezbyt miła pamiątka w postaci "wystającego brzuszka" i większej masy ciała. Czas zabrać się do pracy i pozbyć tego co zbędne. Warto pamiętać, że, aby dieta była skuteczna musi być odpowiednio DOPASOWANA do naszych parametrów, potrzeb oraz trybu życia. I koniecznie SMACZNA:), dlatego dobrze jest skorzystać z pomocy fachowca, czyli dietetyka. Oto moja propozycja:


Polecani dietetycy

Śniadanie Bogate muesli gruszkowe [1 porcja] - 2 łyżki płatków żytnich/owsianych, 1 średnia gruszka, 1 szklanka mleka 1,5-2%, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka pestek słonecznika, 1 łyżeczka orzechów, cynamon. Gruszkę pokroić w drobną kostkę. Do jogurtu dodać płatki, gruszkę, miód, pestki słonecznika, orzechy i cynamon. Całość wymieszać.

II śniadanie 1 kromka pieczywa razowego z masłem/margaryną + 1 plaster wędliny + sałata/cykoria/rukola/roszponka/kiełki + warzywo

Obiad Zapiekanka z dorsza z brokułami [1 porcja] - 200 g dorsza, 1 mały/pół średniego brokuła, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, pieprz, 1 ząbek czosnku, koperek. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Brokuła podzielić na różyczki. Blanszować 3-4 minuty. Czosnek drobno posiekać. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Jogurt połączyć z czosnkiem. Wymieszać. Rybę polać sosem z oliwy i soku cytrynowego. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć brokuła oraz kawałki ryby. Piec w 180°C do miękkości. Podawać z sosem jogurtowo ? czosnkowym.

Podwieczorek półtorej szklanki soku warzywnego

Kolacja Sałatka z cukinią [1 porcja] - 1-2 garści mieszanki sałat/rukoli, pół średniej cukinii, pół średniej papryki, 5-6 pomidorków koktajlowych, 5-6 średnich pieczarek, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, koperek, natka pietruszki. Warzywa pokroić na mniejsze części. Majonez połączyć z musztardą. Wymieszać. Warzywa połączyć ze sobą. Polać sosem z majonezu i musztardy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, koperkiem i natką. Całość wymieszać.


Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Kroplówka z chrolofilu

Patrząc na kartki kalendarza, nie da się zaprzeczyć, że kalendarzową wiosnę niewątpliwie mamy. W pogodzie... no cóż... mogłoby by być zdecydowanie lepiej. A co mówi nasze ciało? Jesteśmy przemęczeni po długiej zimie, szarówce za oknem, nasz organizm wysyła sygnały o
przesileniu i potrzebuje wsparcia. Z każdej komórki ciała dochodzi do nas głos "Ratunku!". Chcemy wiosny nie tylko na zewnątrz, ale także w
głębi naszego ducha! :) Jak temu zaradzić ? Odpowiedź jest prosta - chlorofil, czyli gramy w zielone! :)

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Przepisy na domowe sosy

Sosy to wspaniałe dodatki do posiłku. Wzbogacają smak dania. Ponadto sprawiają, że “suche” potrawy stają się soczyste i smaczniejsze. Jeżeli nie macie pomysłu czym doprawić sałatkę lub z czym zjeść makaron, mięso czy warzywa z grilla, oto nasze przepisy na zdrowe i smaczne sosy. W przeciwieństwie do większości kupnych sosów pełnych tłuszczu i sztucznych dodatków domowa wersja przysłuży się Waszemu zdrowiu, zamiast mu zaszkodzić.

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia