Przepisy na dietetyczne dania z grilla

Niezmiennie, rok za rokiem, apetyt na dania z grilla nie maleje. Można by sądzić, że jest to nasza letnia tradycja. I tu pojawia się pytanie czy zdrowa? Odpowiedź brzmi nie musi być niezdrowa. A jak to zrobić?


Polecani dietetycy

Pamiętaj o kilku zasadach

1) myj ruszt – resztki potraw i spalony tłuszcz to źródło trujących substancji
2) używaj odpowiedniego paliwa (np. brykiet) – nieodpowiednie produkty i podpałki (dodane podczas pieczenia) wydzielają szkodliwe substancje i opary
3) nie piecz mrożonek i jedzenia z puszek – substancje konserwujące i peklujące w wysokich temperaturach rozkładają się do nitrozoamin, które są rakotwórcze
4) kupuj świeże mięso i kiełbasy – produkty już zamarynowane trudno ocenić jest pod kątem ich świeżości
5) używaj tacek do potraw tłustych i mięsa – tłuszcz skapujący z tych produktów bezpośrednio do ognia może powodować wydzielanie się rakotwórczych związków

Po zapoznaniu się z tą krótką listą zaleceń można rozpalać grilla. A co na grilla oprócz typowej kiełbaski i karkówki? Zawsze można skorzystać z kilku naszych propozycji. Oto one:

Szaszłyki z marynatą – filet z piersi kurczaka/indyka, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pieczarki, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, tymianek. Mięso i papryki pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. Oliwę połączyć z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem, czosnkiem, oregano, bazylią i tymiankiem. Wymieszać. Mięso polać marynatą. Odstawić na 20-30 minut. Mięso i warzywa nabijać naprzemiennie na patyczki. Grillować do miękkości.

Indyk w marynacie miodowo-cytrynowej
- filet z piersi indyka, miód, sok z cytryny, skórka z połowy cytryny, sól, pieprz, czosnek. Czosnek drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę, miód, czosnek, sól i pieprz połączyć ze sobą. Wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Grillować.

Kurczak w marynacie z musztardą – mięso drobiowe bez skóry, marynata: olej rzepakowy/oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny, ostra papryczka, sos sojowy, musztarda. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Wymieszać. Włożyć do niej mięso. Marynować. Grillować.

Zamiast tradycyjnego mięsa można także na grillu upiec rybę:

Ryba w marynacie - ryba, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, kurkuma, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, papryka. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno pokroić. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, kolendrą i papryką. Wymieszać. Rybę natrzeć marynatą. Odstawić na 45-60 minut. Grillować.

Ryba w marynacie z koperku i kolendry – ryba, koperek, oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny, czosnek, kolendra, sól, pieprz. Wymieszać składniki marynaty. Nasmarować nią rybę. Odstawić na jakiś czas. Grillować.


Smacznego!



Autor:
Dyplomowany dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, założyciel firmy
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dream team na lato!

Żar leje się z nieba, a ma być jeszcze goręcej i goręcej... Nasz organizm potrzebuje nawodnienia, a skóra nawilżenia. Gdzie szukać rozwiązania? W letnich, soczystych, intensywnie kolorowych owocach lata - arbuz i melon! Oba nisko kaloryczne, w składzie zawierające przede wszystkim wodę, więc bez większych konsekwencji włączajmy tę naturalną słodycz do naszej letniej diety.

Cellulit - jak sobie z nim radzić dzięki diecie

To zmora wszystkich  szczupłych i tych bardziej puszystych, niskich i wysokich - cechy fizjonomii nie mają tu znaczenia. Jedno jest pewne - skórka pomarańczowa, bo tak popularnie nazywany jest cellulit, często jest  powodem niezadowolenia z uwagi na chociażby walory estetyczne naszego ciała. Pocieszenie jednak niewątpliwie jest w postaci metod zapobiegania takim właśnie niedoskonałościom.

Co zdrowego ma dla nas Pani Jesień? Rokitnik!

Rokitnik to owoc późnego lata i wczesnej jesieni, choć jego owoce można zbierać jeszcze w okresie zimy. Jednak czy ktoś o nim słyszał? Idealnie przypomina swą intensywnie pomarańczową barwą o kolorach aktualnej pory roku, którą mamy za oknem:) A z czego słynie i jak może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm, szczególnie przy nieco chłodniejszej aurze na zewnątrz? Poznajmy tajniki zagadkowego rokitnika.

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia