Dream team na lato!

Żar leje się z nieba, a ma być jeszcze goręcej i goręcej... Nasz organizm potrzebuje nawodnienia, a skóra nawilżenia. Gdzie szukać rozwiązania? W letnich, soczystych, intensywnie kolorowych owocach lata - arbuz i melon! Oba nisko kaloryczne, w składzie zawierające przede wszystkim wodę, więc bez większych konsekwencji włączajmy tę naturalną słodycz do naszej letniej diety.


Polecani dietetycy


Owoce  te są trochę jak jajko niespodzianka;)  Arbuz z zewnątrz duży, zielony w zabawny pasiasty wzorek, a w środku kryje intensywnie czerwony, nakrapiany czarnymi pestkami miąższ. Melon, powierzchownie żółty z szarymi zmarszczkami na skórce, a wnętrze intensywnie zielone z biało-żółtymi pestkami. Na co byśmy się nie zdecydowali, to dostarczymy naszym podniebieniom wyjątkowego orzeźwienia na upalne letnie dni.
 

Kula ognista.. arbuz.....jeść go z pestkami czy bez?
Naturalnie, że z pestkami. To właśnie w nich kryje się najwięcej wartości odżywczych. Jednak jeśli decydujemy się na zdrowe arbuzowe pestki, to trzeba pamiętać, że wówczas wzrasta już kaloryczność owocu, ale nie drastycznie;)
Jakie właściwości mają pestki z arbuza? Przede wszystkim zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, co wpływa na zmniejszenie wolnych rodników, działają antynowotworowo, wspierają leczenie cukrzycy, wykazują działanie antygrzybicze i antybakteryjne. Ponadto pestki z arbuza jedzone regularnie, pomogą obniżyć ciśnienie krwi, poprawią pracę układu pokarmowego, będą naturalnym wspomaganiem w leczeniu chorób wrzodowych  żołądka. 
Pestki arbuza są bogate w żelazo, więc poprawią kondycję włosów i skóry, a magnez i potas w nich obecny będzie oddziaływał na układ nerwowy i krążenia. Pestki arbuza same w sobie są także dobrym  źródłem białka dla wegan, a także mogą przyczynić się do wzrostu potencji. Ale jak to ze wszystkim bywa - nie wszystko od razu ;)
Jak spożywać pestki z arbuza?
Można je potraktować jak każde inne pestki i uprażyć na patelni z ulubionymi przyprawami albo zaparzyć z nich napar i wypić w formie herbacianego napoju. Dostępny jest także olej z pestek arbuza, który wyjątkowo pozytywnie zadziała na naszą wątrobę.
A w jakiej arbuzowej odsłonie najlepiej schłodzić nasze ciało?
Proponujemy arbuzowy sorbet lub arbuzową granitę z limonką, imbirem i miętą! Pycha! :)
 

Melonowa rozkosz ... czyli druga połowa dream team'u na sierpniowe upały:)

Melon to także bardzo popularny latem owoc, który dobrze schłodzony z pewnością poprawi nam nastrój i dostarczy porcję ochłody dla naszego ciała:) Melon jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem, z uwagi na dość sporą zawartość potasu. Dzięki witaminom z grupy B, owoc ten pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, pomoże w zasypianiu czy zniwelowaniu stresu i napięcia emocjonalnego.Spożywanie melonów poprawi poziom cholesterolu we krwi, wzmocni odporność organizmu i zbawiennie wpłynie na kondycję skóry. Nawilży ją, poprawi elastyczność z uwagi na zawartość witaminy A i C. Podobnie jak w przypadku arbuza, z uwagi na dużą zawartość wody, melon działa moczopędnie, co także przyczyni się do szybszego oczyszczania organizmu i usuwania zbędnych toksyn  z naszego ciała.
Koniecznie wypróbujcie koktajl z melona z cytryną, miodem, lodem i miętą lub w wersji alkoholowej połączcie melona z limonką i prosecco lub innym winem musującym:)
Obowiązkowa przynajmniej jedna kostka lodu!:)
 
Wytrwałości w upałach z naszym owocowym Dream Team'em ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ciastka owsiane oraz produkty typu fit – co tak naprawdę się w nich kryje?

Widząc na półkach w sklepie ciastka owsiane, produkty typu light czy ,,fit’’ batony sięgamy po nie z myślą, że nie zgrzeszyliśmy. Często natomiast okazuje się, że produkty te mają obniżoną zawartość tłuszczu rekompensując to znacznie większą ilością cukru w składzie.

Stewia - "Słodkie zioło Paragwaju"

Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie cukru wiąże się z powstawaniem wielu problemów zdrowotnych. Pomimo tej wiedzy, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez odrobiny słodkości. Dlatego też, wciąż poszukuje się substancji, które mogłyby stanowić zdrową alternatywę dla cukru. Jedną z nich jest stewia - roślina z rodziny Asteraceae pochodząca z Ameryki Południowej, a dokładniej z Paragwaju i Brazylii, gdzie uprawiana jest od ponad 1000 lat. Aktualnie popularność zyskała już na całym świecie, również w Polsce jest coraz częściej stosowana.

Czerwony jak...burak!

"Mój buraku, mój czerwony (...) ;) Czy wszyscy pamiętają z jakiego wiersza Jana Brzechwy pochodzi ten fragment tekstu? Oczywiście z dzieła poety " Na straganie" :) Jestem przekonana, że większość z nas uczyła się tego wierszyka na pamięć w czasach dzieciństwa, ja nawet brałam udział w przedstawieniu ale dana mi była inna rola niż naszego buraczanego przyjaciela :) Ile wiemy o buraku ? Myślę niewiele. Dodatkowo nie przepadamy za nim bo brudzi nam ręce i nie każdy lubi go przygotowywać a to błąd. Dlatego dziś pod lupę bierzemy buraka! :) Ciekawe, czy nasz tytułowy bohater się jeszcze bardziej zaczerwieni, jak napiszemy dziś krótką rozprawę na temat tego poważnego towarzysza ;)

Małgorzata Łyżniak
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia