Jak odchudzić święta? :)

Brzmi bardzo dramatycznie ale spokojnie nie będzie tak strasznie ;) Nie trzeba szukać "Artura, który uratuje Gwiazdkę" ani "Renifera Niko, który ratuje święta" :) My po prostu chcemy Wam zaproponować kilka pomysłów, które sprawią, że święta będą po prostu szczuplejsze, co wcale nie oznacza, że mniej smaczne. Jeśli są jakieś substytuty, które będą
zdrowsze a można nimi zastąpić pewne składniki naszych znanych i co roku spożywanych tradycyjnych potraw przy świątecznym stole, to czemu tego nie zrobić?



Polecani dietetycy

Jeśli skorzystamy z takich innowacji, nie będzie to wcale oznaczać, że potrawy, które zaserwujemy będą mniej zwyczajowe, utracą na swoim dziedzictwie czy obrzędowości, jaką zwykło się celebrować co roku w każdej rodzinie. Zobaczcie, co można zmienić przy okazji najbliższych Świąt Bożego Narodzenia:)

1. Jogurt naturalny zamiast majonezu i śmietany 
Zamiast tradycyjnych kilku łyżek majonezu do sałatki jarzynowej użyj jogurtu naturalnego.
Zamiast śmietany np. do zagęszczania sosów użyj także jogurtu naturalnego, który dostarczy mniej kalorii potrawie i będzie zdrowszy.

2. Chudy ser zamiast tłustego
Przy wypiekach świątecznych zrezygnuj z tłustego sera do tradycyjnego sernika  i zastąp go chudszą wersją. Zamiast kremów z mascarpone lub sernika na bazie mascarpone można przygotować sernik na bazie jogurtów
naturalnych.

3. Gotowe masy zastąp własnoręcznie przygotowanymi zmniejszając ilość cukru i innych substancji wzmacniających smak
Zamiast gotowej masy makowej z puszki z przeogromnymi ilościami cukru i substancji wzmacniających smak, samodzielnie przygotuj nadzienie do makowca czy innego ciasta zamieniając gotową puszkę z przygotowaną sztucznie zawartością na rzecz naturalnych składników, które będą stanowiły podstawę Twojej masy do domowego ciasta. Unikaj gotowców z mas kajmakowych, karmelowych, czekoladowych i innych i przygotuj je
samodzielnie. Będą mieć mniej cukru i innych wzmacniaczy smaku.

4. Wybierz inne formy obróbki termicznej niż smażenie
Zamień smażenie w głębokim tłuszczu na pieczenie w piekarniku, gotowanie i duszenie. Zamiast smażonego karpia na patelni można przygotować pyszną kolację, wybierając piekarnik jako miejsce obróbki termicznej a ryba będzie nie dość, że fit, to bardziej aromatyczna, mniej tłusta i mniej kaloryczna niż ta podana z oleju z patelni.

5. Inne rodzaje mąki w miejsce tradycyjnej białej, pszennej

Pierogi czy uszka do barszczu wykonane z mąki pełnoziarnistej, czy innej będą dużo zdrowsze niż te, dla których ciasto przygotowujemy ze zwykłej radycyjnej mąki pszennej.

6. Tradycyjnej panierce powiedz nie
Zamiast panierować ryby lub krokiety w kalorycznej zwyczajowej panierce, wybierz inny jej rodzaj np. drobno zmielone orzechy, migdały, sezam, siemię lniane.

7. Ogranicz ilość masła w deserach i słodkich wypiekach
Dodanie do ciasta np. bożonarodzeniowego piernika np. marchewki, dyni pozwoli utrzymać wilgoć specjału i zminimalizować ilość wymaganego tłuszczu do wykonania świątecznego łakocia.

8. Zrezygnuj z zasmażek

Przykładowa kapusta świąteczna z grochem lub grzybami nie potrzebuje nieograniczonych ilości zasmażek na bazie mąki i masła. Dobrze przygotowana kapusta nie potrzebuje  takich wzmacniaczy, szczególnie smalcu, masła, mąki białej pszennej.

9. Ogranicz ilość cukru nie tylko w deserach

Np. kutia - i tak jest dość słodkim specjałem - nie dodawaj dodatkowych ilości cukru do czegoś co i tak ma "wrodzoną" słodycz w postaci maku, miodu. Podobnie z kompotem z suszu - duża ilość owoców i tak ma w sobie naturalny cukier. Aby go doprawić użyj przypraw - goździków, cynamonu a nie kolejnych torebek białego cukru.

10. Wprowadź więcej zdrowych alternatyw na świąteczny stół
Nie zapominaj, że na świątecznym stole powinny być świeże warzywa, nie tylko w tradycyjnej sałatce jarzynowej, która często stanowi jedyne źródło warzyw przy celebrowaniu świąt. Jako zdrowa przekąska, lekki przerywnik wśród innych bożonarodzeniowych specjałów, powinniśmy zadbać o taką pozycję w menu na grudniowe fetowanie. Podobnie z owocami - to najlepsza, najbardziej witaminowa i naturalnie słodka słodycz na święta.  Zamiast ciężkich ciast można przygotować świąteczne desery np.na bazie
jogurtu naturalnego z dodatkiem suszonych śliwek, przyprawy piernikowej, goździków i świeżych cytrusowych owoców.

Chyba nie było tak strasznie :) Święta można przygotować na różne sposoby i to wcale nie rezygnując z tradycyjnych, bożonarodzeniowych, sztandarowych dań. Może ten rok będzie dobrym czasem na zmiany ? Nie tylko dla nas ale i naszych bliskich:)  Smacznych, zdrowych i mniej kalorycznych Świąt :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Jak kupować owoce morza?

Przede wszystkim rozsądnie, czyli ze znanego źródła. Po drugie trzeba mieć pewność, że są świeże. Gdy kupujemy żywe owoce morza wystarczy ocenić ich aktywność. Zwinięte i nieruchome - nie, poruszające się - tak. 

Pigwa - polska cytryna? :)

23 września wkroczyliśmy w kalendarzową jesień. A jak wiadomo ta pora roku oprócz pięknych i kolorowych odsłon, mieniących się barw i odcieni, jest dosyć zdradliwa. Nie trzeba długo się "starać" aby złapać infekcję, katar czy po prostu - uporczywe  przeziębienie zmusi nas do pozostania w domu i wygrzania tych wszystkich zarazków, które zdążyły nas zaatakować. Ale my przezornie zamiast leczyć, chcemy zapobiegać. Dlatego dziś kilka słów o pigwie:) Czy oby pigwa ma tylko zbawienne działanie, mogące uchronić nas przed grypą czy innym choróbskiem?

Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia