Co kryje w sobie pomidor?

Sięgając do czasów ławki szkolnej, a nawet jeszcze wcześniej, na myśl przychodzi mi gra w pomidora ;) Nie można było dowiedzieć się niczego od współgraczy, bo na każde zadane pytanie słyszeliśmy jedynie odpowiedź pomidor :) Ale do czasu ;) Podstęp, taktyka i można było skusić przeciwnika ;) A czym może skusić nas prawdziwy pomidor? :)


Polecani dietetycy

Pomidor jest niezwykle bogatym w witaminy i składniki mineralne warzywem. Bardzo często pojawia się w codziennej diecie, chociażby jako dodatek do porannej kanapki, składnik wieczornej sałatki czy przekąska na II śniadanie. Przeciętny pomidor waży około 170-180 g, a kaloryczność tego niezwykle pysznego warzywa to jedyne 18 kcal w 100g. Pomidory są bogactwem potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Jeśli ktoś z Was cierpi na niedobory tych składników odżywczych, warto sięgnąć właśnie po pomidory. Są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe dla naszej codziennej diety.
 
Pomidory są także skarbnicą witaminy C. Zjedzenie 1 pomidora w ciągu dnia pokrywa około połowy dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. A razem z nią wchłaniamy witaminę A, E,K, B6. Warzywa te mają bardzo wiele właściwości prozdrowotnych.  Wykazują działanie przeciwnowotworowe, są szczególnie polecane dla mężczyzn w schorzeniach prostaty, opóźniają procesy starzenia, pomagają usunąć z organizmu zły cholesterol a także ochronić nasz układ nerwowy i pokarmowy.
 
A czy wiesz, że...
 
- pomidory zostały odkryte przez Krzysztofa Kolumba, podczas odkrycia Ameryki, a do Polski zostały przywiezione przez Królową Bonę?
- z początku były rośliną tajemniczą, uznawaną za trującą z uwagi na ostry, intensywny zapach liści, stąd jedynym przeznaczeniem tego warzywa była dekoracja ogrodu;
- po dotarciu pomidorów do Europy, nazwa tego warzywa ulegała przekształceniom - włoskie jabłko śmierci po podróży do Francji, zyskało miano miłosnego jabłka, często uważanego za afrodyzjak;
- do oceny słodkości pomidora używa się skali Brixa, na której najwyższe miejsce zajmują pomidorki koktajlowe;
- najcięższy kiedykolwiek wyhodowany pomidor miał 15.6 kg;
 
A czym Ty możesz się z nami podzielić na temat pomidorów? ;)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 

Jak walczyć z chęcią na słodycze? Część 1.

W czasach kryzysu, słabszej formy psychicznej, ale nie tylko, bo w ramach przekąski czy po prostu kiedy najdzie nas ochota, sięgamy po coś słodkiego, co poprawi nam nastrój i sprawi, że poczujemy się lepiej zaspokajając łaknienie na cukier. O ile jedzenie słodyczy nie jest rzeczą totalnie zakazaną, to po pierwsze trzeba to robić z umiarem i rozsądkiem czyli okazjonalnie, a po drugie wybierać takie słodycze, które będą zdrowsze, a zależy to przede wszystkim od składu łakoci na etykiecie. Dlatego też doskonałym rozwiązaniem są słodycze, które sami możemy przygotować w domu z dobrych i zdrowych składników a będą równie słodkie, jak te sklepowe gotowce nafaszerowane dużą ilością sztucznych substancji i polepszaczy smaku.

Refleksje po pobycie w nadmorskim kurorcie - jak się odżywiać?

Na świeżo po powrocie z nad morza, pokuszę się o słów kilka na temat żywienia na polskim wybrzeżu. Zdawać by się mogło, że polskie, piękne, nadmorskie kurorty będą oferować przede wszystkim zdrowe, świeżo złowione morskie ryby, które powinny przyciągać gości w ten rejon Polski. Wszak, gdzie zjeść lepszą rybę niż nad polskim morzem? Okazuje się, że nie jest to jednak takie oczywiste.

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia