Co można grillować?

Zacznijmy od mięsa i ryb. Najlepiej wybierać te chude i dobrej jakości. Kładąc je na grillu nie powinny być zmrożone ani mocno schłodzone. Najlepsza to temperatura pokojowa. Nie należy również kupować i grillować mięs będących już w marynacie, zawierających azotyn sodu, który pod wpływem temperatury rozkłada się do toksycznych związków.


Polecani dietetycy

Ponadto takie produkty mogą nie być już "pierwszej świeżości" a zadaniem marynaty jest ukrycie tego faktu. Marynatę lepiej przygotować samodzielnie z oleju, octu i ziół. Mięso pieczemy na tackach, dzięki czemu tłuszcz nie ścieka bezpośrednio do ognia a tym samym nie wydziela szkodliwych substancji. Oczywiście do mięsa czy ryby konieczne są warzywa :). Pamiętać trzeba, aby grillować je jak najkrócej, aby nie straciły wartości odżywczej. Świetnie nadają się do tego: cukinia, papryka, pieczarki czy cebula. Nie najlepsze będą ziemniaki, w których w procesie pieczenia powstaje toksyczny akrylamid. Grillujmy z rozsądkiem i umiarem. Na pewno taki sposób przygotowywania potraw nie może być podstawą diety, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi .
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Dieta w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Podstawą leczenia chorób tarczycy jest farmakoterapia. Jednak odpowiednia dieta, dostarczająca składników odżywczych potrzebnych do syntezy hormonów tarczycy a jednocześnie wykluczająca produkty zaburzające ten proces, ma bardzo duże znaczenie wspomagające terapię. Jak powinien taki jadłospis wyglądać?

5 ciekawostek o nasionach chia

Kilka tygodni temu o nasionach chia zrobiło się naprawdę głośno. Media obiegła informacja, że są one niebezpiecznie dla zdrowia. Wyjaśniamy! :)

Zdrowe śniadanie to podstawa!

Zdecydowanie już za nami ciężkie, deszczowe i zimne majowe dni, my w ciągłym pośpiechu, bez chwili czasu dla siebie.
Jednak przypominamy, że w całej tej gonitwie dnia codziennego nie możemy zapominać o najważniejszym - o śniadaniu!

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia