5 ciekawostek o nasionach chia

Kilka tygodni temu o nasionach chia zrobiło się naprawdę głośno. Media obiegła informacja, że są one niebezpiecznie dla zdrowia. Wyjaśniamy! :)



Polecani dietetycy

W całym zamieszaniu chodziło jedynie o pewne ograniczenia, które przedstawił Główny Inspektorat Sanitarny. Dotychczas nasiona chia (szałwia hiszpańska) mogły być stosowane, jeśli ich zawartość w produkcie nie przekraczała 10%: w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych, mieszankach owoców, orzechów i nasion, w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym max. 15 g.

Aktualnie do momentu otrzymania zezwolenia nie można sprzedawać jogurtów i deserów zawierających szałwię hiszpańską. Warto zwrócić uwagę na to, że inspektorat nie podał ilości, które są szkodliwe, a jedynie takie, które są dozwolone. :)

Szałwię hiszpańską wykorzystywali już Aztekowie. Korzystali z jej licznych właściwości. Dlaczego warto znać i stosować nasiona chia?

1. Są bogate w błonnik, wspomagają układ odpornościowy i kostny, zwiększają poziom energii, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci oraz przyspieszają metabolizm.


2. Świetnie nadają się do koktajli, puddingów, chleba, ciast czy sałatek.


3. Zapewniają długotrwałe poczucie sytości, podobnie jak siemię lniane.


4. Zalecane są nawet dla diabetyków, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.


5. Mają wpływ na zdrowie kości, zębów oraz pomagają utrzymać odpowiednią masę, a także działają antybakteryjnie, dzięki zawartości wapnia, fosforu, witaminy A i cynku.



Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Sierpniowe smaki: śliwka

Pierwsza połowa sierpnia za nami, a na lokalnych straganach pojawiają się piękne kolory i smaki jesieni -  soczysta śliwka:) Z czym Wam się kojarzy? Mi przede wszystkim z mało dietetycznym, ale za to bardzo pysznym drożdżowym ciastem ze śliwkami i kruszonką!;))) Mniam! :))

Co pływa w wodzie smakowej?

Jedną z podstawowych, ważnych i zdrowych zasad żywieniowych jest picie wody: mineralnej/źródlanej/z kranu gazowanej lub niegazowanej, zależnie od upodobań, ale NIE SMAKOWEJ.

Jakie ryby warto jeść?

"Na ryby - w kaździuteńki wolny dzień, na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień (...)" to słowa słynnej piosenki z repertuaru Kabaretu Starszych Panów :) Ale czy utwór ten doskonale nie wpisuje się w wakacyjne wędkowanie i spędzanie wolnego czasu na łonie natury? :) Oczywiście, że tak.  Wielu z nas lubi odpoczywać przy jednym z najspokojniejszych i jednocześnie wymagających dużo cierpliwości hobby, jakim jest połów ryb. Jezioro, cisza, spokój, wędka i my ;)
Złowienie ryby to pół sukcesu, drugie pół stanowi jej sprawienie:) Dla niektórych to wyzwanie a dla niektórych codzienność:) Dowiedzmy się jednak, jakie okazy korzystnie wpływające na nasze zdrowie można złowić w najlepszej porze roku, czyli latem :)

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia