Właściwości witaminy D

Od kilku lat witamina D jest w centrum uwagi środowiska medycznego, ze względu na liczne niedobory tej witaminy sięgające nawet 90 % naszego społeczeństwa. Szczególnie narażone na jej niedobory są dzieci, osoby w wieku podeszłym, pacjenci borykający się z m.in. z otyłością i zaburzeniami wchłaniania, a także osoby mieszkające w miejscach o małym natężeniu promieniowania słonecznego, czy też spędzające większość czasu w zamkniętych pomieszczeniach.



Polecani dietetycy

Skąd czerpać witaminę D?

Witaminę D możemy czerpać ze źródeł pokarmowych oraz z jej syntezy skórnej. W pokarmach witamina D występuje w formie ergokalcyferolu (witamina D2) oraz cholekalcyferolu (witamina D3). Pierwszą wspomnianą postać tej witaminy znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak: drożdże czy grzyby. Druga postać jest obecna w produktach zwierzęcych: rybach, jajach i w mniejszym stopniu w produktach mlecznych.

Niestety same źródła pokarmowe są niewystarczające do realizacji normy zapotrzebowania na witaminę D. Zdecydowanie więcej tej witaminy uzyskamy z syntezy skórnej zachodzącej pod wpływem działania promieni słonecznych. Efektywność tego procesu możemy zapewnić wystawiając minimum 18% powierzchni ciała na słońce, każdego dnia przez około 20-30 minut. U osób z bardzo jasną karnacją odpowiednia ilość witaminy D powstanie już po 15-minutowej ekspozycji na słońce. Niestety, w Polsce na syntezę skórną tej witaminy możemy liczyć tylko od kwietnia do września, zakładając, że nie będziemy stosować żadnych kremów z filtrem przeciwsłonecznym.

A dlaczego witamina D jest tak ważna dla naszego organizmu?

Większość osób na pewno wskazałaby na jej niezbędną rolę w prawidłowej mineralizacji kości. To prawda, witamina D jest potrzebna m.in. do prawidłowego wchłania wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Jej niedobór u osób dorosłych prowadzi do rozwoju osteoporozy, a u dzieci natomiast do rozwoju krzywicy. Nie jest to jednak jedyna rola witaminy D w organizmie. Ma również udowodnione działania neuroprotekcyjne. Wspomaga na przykład funkcje poznawcze u osób z demencją. Niedobór witaminy D wiąże się z większym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera oraz stwardnienia rozsianego.


Prawdopodobnie wpływa również na nastrój i niweluje stany depresyjne. Działa przeciwnowotworowo, gdyż hamuje namnażanie się komórek rakowych. Dodatkowo posiada właściwości immunomodulujące, wygasza reakcje zapalne, co może chronić przed rozwojem chorób autoimmunologicznych takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenia jelit, czy cukrzyca typu 1.
Biorąc pod uwagę liczne prozdrowotne właściwości witaminy D oraz problem z jej wystarczającą podażą można również rozważyć suplementację tej witaminy szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W tej kwestii należy jednak skonsultować się z lekarzem, który dobierze odpowiednią dawkę i preparat.

Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Lody podczas diety. Jeść czy nie jeść?

W letnie upalne dni większość z nas czuje nieodpartą chęć zjedzenia pysznych i orzeźwiających lodów. Co jednak powinny zrobić osoby będące w tym czasie na diecie? Walczyć z tą słodką słabością czy poddać się jej?

Czym jest i skąd się bierze witalność organizmu?

Wewnętrzna energia nazywana jest popularnie witalnością. Gdzie jej szukać aby dostarczyć sobie pełen pakiet wigoru, werwy oraz zapału? Sprawdźmy:)

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia