Dieta przy wirusowym zapaleniu wątroby

Wirusowe zapalenie wątroby to zakaźna choroba wywoływana przez wirusy hepatotropowe, które uszkadzają komórki wątroby doprowadzając do ich martwicy. Wyróżniamy kilka typów wirusów, a każdemu z nich przypisana jest inna litera alfabetu.


Polecani dietetycy

Omawiane drobnoustroje różnią się między sobą drogą zakażenia, wywoływaniem objawów, jak również sposobem leczenia.

W Polsce najczęściej występują zakażenia wirusami typu A, B i C.
Do wirusowego zapalenia wątroby typu A dochodzi na drodze jelitowej, poprzez spożycie skażonej żywności lub wody. Dlatego też, ten typ zapalenia nazywany jest ?chorobą brudnych rąk?.
Wirusy typu B i C przedostają się do organizmu w wyniku kontaktu z krwią lub płynami ustrojowymi nosiciela. Najczęściej do zakażenia dochodzi podczas zabiegów medycznych, kosmetycznych, a także poprzez kontakty seksualne z zakażoną osobą. Możliwe jest również przedostanie się wirusa typu B i C przez łożysko do płodu.
Zazwyczaj wirusowe zapalenie wątroby kojarzy nam się z występowaniem żółtaczki. W rzeczywistości większość przypadków WZW przebiega bez tego objawu. Niestety bardzo często choroba nie daje żadnych symptomów albo są one mało specyficzne. Na przykład może występować gorsze samopoczucie, przemęczenie, brak koncentracji. W początkowym etapie choroby mogą również pojawić się objawy grypopodobne, bóle stawowo-mięśniowe, nudności i wymioty.

Postępowanie dietetyczne w wirusowym zapaleniu wątroby
Jest ono zależne przede wszystkim od stopnia wydolności wątroby i przebiegu choroby. Warto pamiętać o kilku zasadach:
1. Podstawą diety jest spożywanie 5-6 posiłków w ciągu dnia czyli mniejszych porcji, ale częściej.
2. W każdym przypadku należy wprowadzić dietę lekkostrawną polegającą na eliminacji wszystkich produktów i potraw, które mogą podrażniać przewód pokarmowy, np. potrawy smażone, tłuste mięso, produkty z duża zawartością błonnika pokarmowego, pieczywo cukiernicze, słodycze, ostre przyprawy, alkohol.
3. Należy ograniczyć spożycie tłuszczów w diecie do 40 - 50 g. Oczywiście w diecie mogą pojawiać się tylko tłuszcze lekkostrawne czyli oleje roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, a także masło. Wskazane jest spożywanie posiłków gotowanych, rozdrobnionych, w postaci puree, delikatnie przyprawionych.
4. Owoce należy wybierać tylko w pełni dojrzałe, bez skóry również przetarte. Nie zalecane są gruszek, śliwek, agrestu, czereśni, a także owoców suszonych.
5. Do picia można wybierać wodę niegazowaną, słabe napary herbaty, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.
6. Należy zadbać o odpowiednią wartość kaloryczną diety. Przy prawidłowej masie ciała można wprowadzić dietę normokaloryczną, osoby niedożywione lub z ryzykiem niedożywienia powinny skonsultować się z dietetykiem, który ustali właściwe zapotrzebowanie kaloryczne.

Po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby dietę stosuje się jeszcze przez około 6 miesięcy, a alkohol należy bezwzględnie odstawić na rok.
Warto również pamiętać, że postępowanie dietetyczne w WZW, jak również w innych schorzeniach, ma charakter indywidualny. Osoby chore dochodzą do zdrowia, w różnym tempie. Zależne jest to od przebiegu choroby, dlatego też, zawsze trzeba pamiętać o ustaleniu właściwej diety z dietetykiem.


Mgr Jolanta Czepułkowska
dietetyk kliniczny/psychodietetyk


Autor:
Dyplomowany dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Co zrobić, żeby przytyć?

Ze względu na wciąż rosnący problem nadwagi i otyłości, porady dietetyczne zazwyczaj kierowane są do osób chcących zgubić zbędne kilogramy i zredukować tkankę tłuszczową. Wśród nas są jednak osoby mające odwrotny problem - zbyt niską masę ciała w stosunku do wzrostu. Przyczyny niedowagi mogą być różne.

Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.

Matcha - zielony puder ziemi

Dziś czas na celebrację najwyższego gatunku herbaty, która czyni cuda ;)  A jakie ? O tym kilka słów w dniu dzisiejszym:) W ten jesienny czas przybliżymy Wam czym jest matcha, jak smakuje i przede wszystkim, dlaczego warto pozwolić sobie na filiżankę tego trunku w ciągu intensywnego dnia w pracy.
Tea time pora rozpocząć:)

Małgorzata Łyżniak
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia