Ilość zawartych w nich witamin i składników mineralnych zbliżona jest do warzyw uprawianych na polu. Nowalijki mogą mieć tylko mniej witaminy C z powodu braku światła słonecznego.
Różnicę odczujemy w smaku. Z powodu małych ilości słońca w nowalijkach nie wytwarza się odpowiednia ilość substancji zapachowych i cukrów.
Na pewno kilka liści sałaty czy plasterków rzodkiewki lub ogórka nikomu nie zaszkodzi. Nie należy podawać ich dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Uważać muszą również osoby mające wrażliwe jelito i alergicy. Nowalijki potraktujmy jako dodatek/urozmaicenie jadłospisu, ale na pewno nie jako główne źródło witamin.
Najczęściej spożywanym rodzajem mleka w codziennej diecie przede wszystkim dzieci, ale także i dorosłych jest oczywiście mleko krowie. Zdecydowanie rzadziej do jadłospisu wprowadzane jest mleko także zwierzęce - kozie, które ma wiele walorów zdrowotnych ale trzeba pamiętać, że odznacza się także charakterystycznym zapachem i smakiem.
Dziś kilka słów o diecie choć w mało tradycyjnym wydaniu :) W ramach 1 kwietnia będziemy dziś traktować o diecie ale dość specyficznych przedstawicieli.
Zajrzymy do świata roślin owadożernych ;) Czym się charakteryzują te okazy ? Co spożywają w ramach regularnych posiłków ? I właśnie ... czy mają stałe pory jedzenia, stosując się do zasad zdrowego żywienia ? ;) Zobaczmy, jak natura stworzyła to zielone królestwo.
Osoby dbające o szczupłą sylwetkę często obawiają się wyjazdów o charakterze all-inclusive, upatrując w nich zaprzepaszczenia wielomiesięcznych starań o niższą masę ciała. Czy słusznie?