Jaki ma on związek z tym schorzeniem? Wykluczyć go czy nie? Literatura podaje, że gluten ma silne powiązania z chorobami autoimmunologicznymi, do których zaliczamy chorobę Hashimoto. Jego spożycie może spowodować reakcję ze strony układu odpornościowego.
A w związku z tym, że tkanka tarczycowa i gliadyna (jedna z frakcji tworzących gluten) mają podobną strukturę, istnieje szansa, że przeciwciała właśnie z tego powodu zaatakują własną tarczycę. Dlatego też dieta bezglutenowa może zmniejszyć stymulację układu odpornościowego i zmniejszyć/wygasić reakcję autoimmunologiczną. Nie powinniśmy jednak decydować się na taki sposób żywienia samodzielnie. Należy zawsze skonsultować to z dietetykiem, który ustali czy kroki takie należy podjąć i jeśli tak to odpowiednio zbilansuje dietę. Pamiętajmy odpowiedni sposób żywienia ma ogromne znaczenie i może bardzo wspomóc terapię.
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy czerwca, czyli inaczej mówiąc właśnie teraz. To właściwy czas, aby dla tych, którzy jeszcze nie jedli spróbować, a dla tych, którzy są fanami najeść się do woli potraw ze szparagami.
Wigilia, Boże Narodzenie i Sylwester rządzą się swoimi prawami. Nie chodzi tylko o tradycje czy przyzwyczajenia, ale również o to, co mamy na talerzu. Taki czas zdarza się raz w roku, więc nie należy wszystkiego kategorycznie sobie odmawiać, a jedynie kierować się rozwagą i zdrowym rozsądkiem.
Jedną z podstawowych, ważnych i zdrowych zasad żywieniowych jest picie wody: mineralnej/źródlanej/z kranu gazowanej lub niegazowanej, zależnie od upodobań, ale NIE SMAKOWEJ.