Zdrowe koktajle z owoców sezonowych - przepisy

W sezonie letnim sady i ogrody dostarczają nam mnóstwo pysznych owoców, z których możemy przygotować smaczne koktajle – są one źródłem sił witalnych i orzeźwienia w upalne dni. Koktajle doskonale sprawdzą się również w roli pełnowartościowych dietetycznych przekąsek. Oto dwa proste przepisy!


Polecani dietetycy

Koktajl z owoców leśnych
Owoce leśne, takie jak borówki, jagody, jeżyny to popularne składniki koktajli.  Zawierają mnóstwo cennych dla organizmu składników. W borówkach znajdziemy witaminę A, B oraz C, a do tego fosfor, magnez, wapń i potas. Podobne właściwości mają jeżyny, które wyróżniają się dodatkowo wysoką zawartością witaminy E. Z kolei mleko sojowe i jogurt naturalny odpowiadają za podaż białka.

Potrzebujemy:
- pół szklanki jeżyn,
- pół szklanki borówek,
- szklanka jogurtu naturalnego/szklanka mleka sojowego,
- łyżeczka miodu

Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Wszystkie składniki wystarczy zblendować. W upalne dni można dodać kilka kostek lodu.

Koktajl malinowo – miętowy
Owoce sezonowe to także maliny. Maliny wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, jak również wapnia. Kefir stanowi idealną dawkę białka, wywiera również korzystny wpływ na układ trawienny i florę bakteryjną jelit. Mięta odpowiada za orzeźwienie, natomiast miód to propozycja dla osób, które potrzebują jeszcze większej dawki naturalnej słodyczy.

Potrzebujemy:
- szklanka świeżych malin,
- kilka liści mięty,
- szklanka kefiru,
- opcjonalnie odrobina miodu


Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Kiedy jest czas na grzybobranie?

Wielu z nas zastanawia się, kiedy jest najlepszy czas na grzybobranie? Kiedy wybrać się do lasu, aby zapełnić swój koszyk i przynieść do domu wiele gatunków grzybów a następnie wykorzystać je w domowej kuchni? 

Czas na bulwy - seler

Bardzo popularny, zdrowy, niskokaloryczny a jednocześnie nie doceniany w polskiej kuchni. Kiedyś wierzono, że przynosi szczęście a nauka dowiodła, że jego spożywanie zapewnia urodę, zdrowie i długowieczność. O kim mowa ? O selerze rzecz jasna. Jest to warzywo znane od wieków, dostępne na każdym straganie, w każdym sklepie, jednak czy jesteśmy świadomi jego właściwości i cennego źródła witamin i składników odżywczych? Wydaje się, że nie, dlatego czas to zmienić! Poznajcie selera! :)

Healthy break czyli co zapakować dziecku do szkoły na II śniadanie?

Kilka dni temu  po dwumiesięcznej wakacyjnej przerwie w tysiącach szkół w całej Polsce wybrzmiał pierwszy dzwonek. Jedni za tym dźwiękiem tęsknili bardziej, inni nieco mniej, mając w pamięci piękne wspomnienia otulone słońcem, szczęściem i wspaniałym uśmiechem przypominającym letnie przygody :)

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia