Witamina D – jak wykorzystać okres letni na uzupełnienie jej niedoboru?

Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.


Polecani dietetycy

Witamina ta pełni szczególną rolę u niemowląt i dzieci w okresie intensywnego wzrostu, jak również u osób w wieku podeszłym ze względu na jej duży udział w prawidłowej mineralizacji kości. Deficyt tej witaminy może skutkować krzywicą u osób młodych oraz osteoporozą u starszych. Innymi skutkami niedoboru są także nowotwory, choroby układu sercowo – naczyniowego, rozwój chorób autoimmunologicznych takich jak cukrzyca typu 1, nieswoiste zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów czy depresje i ogólne pogorszenie nastroju.

Gdzie znajdziemy witaminę D?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, jesteśmy w stanie ją dostarczyć z takich produktów jak: tłuste ryby (makrela, śledź, łosoś czy halibut), oleje z tych ryb, jaja, grzyby czy w mniejszym stopniu z produktów mlecznych. Niestety same źródła pokarmowe nie wystarczą by pokryć dzienną normę na zapotrzebowanie tej witaminy.


Oprócz podaży z diety drugim źródłem jest słońce - aż w 80% witamina D powstaje w wyniku syntezy w komórkach skóry. Dlatego codzienna 20 – 30 minutowa ekspozycja na słońce w okresie letnim z odkrytymi górnymi partiami ciała będzie dobrym wyborem na uzupełnienie organizmu w tę witaminę. Musimy pamiętać także, że stosowane kremy z filtrami UV blokując syntezę skórną witaminy D zmniejszają ją o ponad 90%. A ty dostarczyłeś dziś odpowiednią dawkę witaminy D?
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

To...fu? Co w sobie kryje?

Długo nie mogłam się przełamać, aby spróbować czegoś, co inni nazywają tofu .. aż wreszcie się stało :) Zajęło to trochę czasu, nie powiem, że nie, ale skusiwszy się na obiad w postaci springrolsów czyli zawiniętego w makaron ryżowy tofu ze świeżą żółtą papryką, liśćmi szpinaku i czarnuszką, polanymi sosem sojowym, mogę potwierdzić, że eksperyment przeżyłam ... ale szczerze to o zachwycie nad tofu powiedzieć nie mogę. A jakie są Wasze upodobania smakowe w obszarze zajadania się bądź nie zajadania się tofu? Skrobniecie coś w tym temacie? :) Z pewnością tofu nie wejdzie do top 10 mojej listy faworytów w menu ale raz na jakiś czas może się skuszę, szczególnie jeśli bardziej zgłębię wiedzę w tym temacie. Tak więc dla mnie i dla Was - porcja wiedzy o tofu:)
Zaczynamy!:)

Zalety wege diety

Wegetarianizm to model żywienia wykluczający spożycie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jak nie marnować jedzenia podczas świąt?

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkiej Nocy. Jednym ze stałych elementów jest oczywiście planowanie menu na ten wyjątkowy czas. Przeliczamy, szacujemy, sporządzamy listę zakupów a potem już tylko wizyta w sklepie i pichcenie w kuchni.

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia