Poczuj miętę! - zalety, właściwości, zastosowanie

Mięta pieprzowa, znana i popularna szczególnie latem, nie tylko zdobi nasze szklanki z wodą i cytryną dając nutę orzeźwienia w niesamowitym upale, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Liście tego przepięknie pachnącego zioła mogą pływać w szkle praktycznie o każdej porze roku.


Polecani dietetycy

Czas poczuć miętę  - wiedza w pigułce z ziołolecznictwa  na pewno się przyda :)
Mięta należy do grona najstarszych roślin leczniczych na świecie. Podania głoszą, że niejaka nimfa Mentha, która była kochanką Hadesa została zamordowana w afekcie przez żonę swojego wybranka Persefonę.  Jednakże bogowie dokonali magicznej zamiany nimfy w roślinę, tak aby ponownie mogła w nieco innej odsłonie zaistnieć na ziemi. I tak właśnie o to mamy miętę :)

Mięta w czasach starożytnych
Wówczas nazywano ją albo "koroną Afrodyty" albo określano mianem "Mentha venera". Robiono z niej wieńce dla nowożeńców a także nacierano stoły aby swym intensywnym aromatem pobudzała zmysły. Kładziono pod poduszki, między stroje, była także środkiem czyszczącym naczynia ale i także afrodyzjakiem. Roślinę tą znajdowano także w grobach faraonów, na dowód czego mięta funkcjonowała w egipskim świecie.
Gatunek mięty pieprzowej wynaleziono w 1696 roku w jednym z ogrodów angielskich. I tak nieco modyfikowana na przestrzeni wieków przetrwała do dziś. W Europie była rośliną hodowaną przez zakonników i z tamtych czasów także pochodzą świadectwa, iż mięta oczyszczała energię, zapobiegała zdradom, przyciągała pomyślność i pieniądze, była medykamentem na ukąszenia, wstrzymywała laktację.


Jak w dzisiejszych czasach działa mięta pieprzowa?  Na jakie dolegliwości można stosować to niezwykłe zioło?

Sprawdźmy:
- zaburzenia trawienia
Może łagodzić bóle, wzdęcia, niestrawności, niweluje skurcze jelit, przyczynia się do zmniejszenia nasilenia mdłości i wymiotów, wskazana jest do stosowania przy zespole jelita drażliwego;
- choroby wątroby i dróg żółciowych
Jest naturalnym środkiem  wspomagającym przy chorobach takich jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica żółciowa, zapalenie bądź niewydolność wątroby;
- zatkane zatoki oraz infekcje


Mięta wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe; udrażnia jamę nosową, zabija niektóre rodzaje bakterii i wirusów, chroni naturalne środowisko w jamie ustnej, zmniejsza uporczywy kaszel, ból zatokowy, objawy przeziębienia;
- bóle głowy i migreny
Mentol działa rozluźniająco, chłodzi, przynosząc ulgę, zwiększa przepływ krwi zmniejszając ból; polecany jest tu olejek miętowy, który nałożony w okolice skroni i czoła może zniwelować dolegliwości;
- dolegliwości skórne
Dobry środek na zmniejszenie i przyspieszenie gojenia opryszczki; odprężenie dla stóp;

- koncentracja
Udowodniono, że picie herbaty miętowej może przyczynić się do zwiększenia koncentracji a także poprawić pamięć.


Jak wykorzystywać miętę?
- napar

1 łyżka liści na 2 szklanki wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem około 10 minut;
- płukanka ( np. na gardło)
1 łyżka liści na 1 szklankę wrzącej wody, po ostudzeniu płukać gardło;
- inhalacje
miskę wypełnij wrzątkiem, połącz kilka kropel olejku miętowego  ze świeżymi liśćmi mięty, przykryj głowę ręcznikiem i wdychaj zdrowotną miksturę;
- listki mięty połącz z oliwą z oliwek i grubą solą morską;  nałóż maskę na stopy i pozostaw 15 minut, następnie zmyj.



Poczuliście miętę ?
Mam nadzieję że tak :) Stosujcie i dla smaku i dla zdrowotności:)

Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Co warto wiedzieć o grzybach?

Sezon na grzyby w pełni. Grzyby uprawne tj. pieczarki czy boczniaki są na wyciągniecie ręki przez cały rok ze względu na usystematyzowaną produkcję. Jednak grzyby leśne są dostępne tylko sezonowo lub w formie przetworzonej, a ich dostępność zależy głównie od pogody. Wśród najbardziej cenionych gatunków grzybów leśnych znajdują się borowiki, kurki, podgrzybki, kanie, koźlarze czy maślaki, a jedyną ich zaletą są walory smakowe… Czy to prawda? Oczywiście, że nie!

Cykl runo leśne lato: Jagoda

Kończymy cykl runa leśnego na lato piękną, okrąglutką, słodką jagodą. Z czym Wam się kojarzy jagoda? Mi osobiście pierogami z jagodami i śmietanką - niestety śmietanką - ale takie mam wspomnienia z dzieciństwa :) Dziś tę śmietankę można by zastąpić jogurtem naturalnym, ale to już nie byłyby smaki dzieciństwa ;) Drugie skojarzenie, które przychodzi mi na myśl... to niestety też słodycze ;) A dokładniej przepyszne, przecudowne jagodzianki z lokalnej cukierni z tradycjami ;) Już mi ślinka cieknie na samą myśl, jednak dziś skoncentrujemy się na wizerunku " bardziej fit" naszej jagody ;)

Frytki: za czy przeciw?

Prawdopodobnie nawet najwięksi zwolennicy frytek na zadane w tytule pytanie będą zmuszeni odpowiedzieć "przeciw". Rzeczywiście, frytki nie są zalecanym produktem spożywczym jeśli są jadane często, w dużej ilości i przygotowywane w tradycyjny sposób: smażone w głębokim tłuszczu. Dlaczego?

Anna Huma - Nande
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia