Olej w diecie - rodzaje, stosowanie, zalety

Jednym z podstawowych elementów diety obok białka czy węglowodanów są tłuszcze. Spełniają bardzo wiele funkcji w organizmie człowieka, w tym są odpowiedzialne za pokłady energii w naszym ciele, budują komórki, utrzymują ciepło, wspierają przyswajanie cennych witamin. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jakie to ważne w codziennej diecie, by przyjmować zdrowe tłuszcze i oczywiście w odpowiedniej ilości. Zdrowe, czyli jakie?


Polecani dietetycy

Przede wszystkim te nienasycone pochodzenia roślinnego. Badania potwierdzają, że cały czas udział tłuszczów nasyconych jest zbyt wysoki i przyczynia się do powstawania chorób serca,układu krążenia więc tym bardziej powinniśmy świadomie dokonywać wyboru zdrowszej alternatywy.Tłuszcze roślinne np. takie jak olej rzepakowy dostarczają niezwykle cennych elementów w postaci kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować a realizuje niezwykle istotne zadanie - obniża poziom trójglicerydów, podwyższa ilość dobrego cholesterolu a obniża wskaźniki tego złego, buduje komórki nerwowe, odpowiada za pracę mózgu, reguluje ciśnienie. Oleje także w swym składzie zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają procesom starzenia. Jednak nie tylko olej rzepakowy jest zdrowy. Sprawdźmy, które oleje warto wprowadzić do diety i jakie właściwości korzystne dla naszego zdrowia dzięki temu uzyskamy.

Olej lniany
Jak sama nazwa wskazuje, olej ten tłoczony jest z nasion lnu czyli popularnego siemienia lnianego. Ma lekko orzechowy smak z delikatną nutą goryczy. Olej ten tłoczony jest na zimno, w 100 g zawiesiny zawiera się około 70g kwasów omega ale także cennej witaminy E czyli popularnego pierwiastka młodości. Olej lniany zapobiega chorobom układu krążenia,
układu trawiennego i pokarmowego. Dobrze działa na żołądek, jelita, zapobiega zaparciom. Przyspiesza regenerację skóry, gojenie odleżyn. Niezwykle istotna informacja jest taka, że ten olej można stosować tylko na zimno, z uwagi na to, że temperatura uszkodzi wszystkie cenne kwasy omega.

Olej rydzowy
Inaczej olej z lnianki, to substancja która klasyfikuje się na drugiej pozycji zaraz po oleju lnianym, pod kątem dużej zawartości kwasów omega. Smak określany jest jako orzechowo-cebulowy, lekko korzenny. Olej ten zawiera także witaminę E oraz witaminę A i B, cenne dla skóry. Wykazuje działanie antymiażdżycowe, chroni układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, hamuje powstawanie złego cholesterolu. Ten olej, podobnie jak i lniany, należy stosować na zimno aby nie utracić jego cennych właściwości zdrowotnych.

Olej z awokado
Olej z awokado wytłacza się z miąższu, jest źródłem cennych witamin A, E, B oraz luteiny, która wzmacnia wzrok i chroni oczy przed takimi schorzeniami jak np. zaćma, czy zwyrodnienia plamki żółtej. Bardzo dobrze oddziałuje na artetyzm - bóle stawów, sztywnienie ale także sprawdza się w chorobach jamy ustnej i przyzębia. Co więcej można go stosować przy chorobach skórnych, takich jak łuszczyca, gdzie substancje zawarte w tym oleju pomogą goić rany i nawilżać skórę zniszczoną chorobą. Może być stosowany zarówno na ciepło jak i na zimno, w zależności od tego czy jest rafinowany czy nie.

Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki jest bardzo zdrowy - zawieram.in. kwasy omega-3, omega-6, omega-9, witaminę E, A, biotynę, beta-karoten, tymochinon. Są to substancje, dzięki którym olejowi z czarnuszki przypisuje się działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, pomaga w schorzeniach żołądkowych, wspiera prawidłowe widzenie, niweluje stres,
czego efektem jest także skuteczna walka z bezsennością. Oleje z czarnuszki są także stosowane w kosmetologii, z uwagi na właściwości nawilżające, kojące skórę i przyspieszające gojenie ran. Tylko olej tłoczony na zimno będzie wykazywał wyżej wymienione właściwości i nie należy go poddawać obróbce termicznej z tego samego względu czyli utraty
cennych wartości dla naszego zdrowia. W smaku jest lekko gorzkawy, nadaje aromat korzenny potrawom, do których go dodajemy ale wszystko wynagradzają efekty, jakimi możemy się cieszyć włączając ten olej do diety.

Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni zawiera w swym składzie oprócz kwasów omega, cenne witaminy A,E,B,D a także m. in. składniki mineralne jak selen, cynk, czy potas. Ma bardzo szerokie zastosowanie przy problemach związanych z układem pokarmowym - pasożyty ale także zalecany jest przy chorobach układu moczowego i prostaty. Dodatkowo nawilża skórę, wzmacnia włosy i paznokcie. Ma mocny orzechowy smak, ciemną barwę, można go stosować  w kuchni zarówno do mięs, sałat ale i deserów.

Olej z nasion pietruszki
To chyba najmniej popularny olej z grupy, jaką dziś przedstawiamy. Zawiera sporo witaminy A, B1, B2, K i C ale także jest źródłem żelaza. Ogólnie można przypisać mu właściwości poprawiające krążenie, detoksykujące, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, rozjaśnia skórę dzięki witaminie C, kryjąc również przebarwienia. Ujędrnia skórę, także w kontekście walki z cellulitem oraz hamuje wypadanie włosów i wzmacnia cebulki. Wspomaga również walkę z anemią.

Nam ze zdrowych tłuszczów najbardziej bliska jest kultowa i niezastąpiona oliwa z oliwek :) 

Ale czasami warto sięgnąć po nieco inny smak w postaci łyżeczki zdrowia zamkniętej w oleistej substancji prozdrowotnego płynu pochodzenia roślinnego. Wybierajmy zdrowe tłuszcze, w odpowiedniej ilości a przed zastosowaniem przeczytajmy, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do wykorzystania danego oleju - np., niektóre nie są zalecane kobietom w ciąży, inne np. dla osób mających problemy z wątrobą. Przeczytajmy skład, właściwości i dopasujmy olej do naszych potrzeb.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Ciekawski ogórek

Ogórek jest warzywem, które spożywamy niemal codziennie. Ale czy jesteśmy świadomi wszystkich jego zalet i dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu?  Z pewnością nie. Dlatego dziś analizie poddajemy długie, zielone walcowate w kształcie warzywo, które możemy kosztować o każdej porze roku. Ogórek! :)

Przyczyny i rodzaje otyłości

Otyłość zaliczana jest do najszybciej szerzących się chorób cywilizacyjnych na świecie.
Definiowana jest jako stan patologicznego wzrostu tkanki tłuszczowej, prowadzący do zwiększonego ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych, m.in. schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, czy insulinooporności.

Dieta w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Podstawą leczenia chorób tarczycy jest farmakoterapia. Jednak odpowiednia dieta, dostarczająca składników odżywczych potrzebnych do syntezy hormonów tarczycy a jednocześnie wykluczająca produkty zaburzające ten proces, ma bardzo duże znaczenie wspomagające terapię. Jak powinien taki jadłospis wyglądać?

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia