Tylko kawa jest dobra na rozbudzenie?

I zaczęło się.. budzik dzwoni tradycyjnie o 05.00, a Ty budzisz się jakby w innej rzeczywistości niż kilka tygodni temu. Ciemno, zimno, na zewnątrz nie słychać jeszcze żadnych oznak życia. Jeszcze 5 minut... może będzie lepiej. Drzemka.. Budzisz się po 20 minutach i nagle...pośpiech, stres, jak tu włączyć tryb turbo aby wejść do świata żywych?


Polecani dietetycy

Za oknem jesienna aura nie sprzyja niczemu. Co robisz? W niektórych domach z kuchni słychać już hałas mielonych ziaren z ekspresu a w niektórych  po całym mieszkaniu unosi się aromat świeżo zalanej kawy. Tak dokładnie - dziś w roli głównej kawa! Najlepsza przyjaciółka każdego poranka ;) Sprawdźmy czy warto ją pić  i czy oby na pewno nie szkodzi naszemu zdrowiu. Do dzieła! :)

Czy ziarna kawy, które kupujemy w sklepie od początku są brązowe?
Oczywiście, że nie. Cały proces pozyskiwania kawy rozpoczyna się od sadzenia jeszcze zielonych ziaren, które następnie wgniecione w ziemię i przykryte jutą a następnie przesadzone do donic, powoli rozpoczynają swój proces kiełkowania. Około dwóch lat od posadzenia na krzewach pojawiają się pierwsze kwiaty i czerwone owoce, które są zbierane albo ręcznie albo mechanicznie. Po rozłupaniu łupinki następuje proces suszenia na słońcu. Kolejnym etapem jest rozdzielenie ziaren od miąższu
a następny krok to już dalszy ciąg suszenia w piecu i wypalanie ziaren. Nic prostszego i kawa gotowa ;)

Najcenniejsza w kawie.. kofeina :)

Kofeina to substancja, która po raz pierwszy została wyprodukowana przez niemieckiego chemika Runge w 1819 roku. Dawka, której nie można przekroczyć to 200 mg a z kolei śmiertelna to 10 g. Należy pamiętać, że kofeina uzależnia choć w stopniu dużo mniejszym niż inne używki, jednak nie zmienia to faktu, że w tym przypadku także należy zachować umiar. A jeśli to właśnie zrobimy czyli będziemy spożywać kofeinę rozsądnie, to przyniesie ona efekt zgodny z oczekiwaniami. A jaki?

- pobudzi umysł i pracę naszych szarych komórek, poprawi pamięć i koncentrację;
- poprawi nastrój;
- zmniejsza zmęczenie i senność;
- działa antynowotworowo ze względu na unicestwienie wolnych rodników i oczyszczanie z toksyn;
- niweluje ryzyko powstania choroby Parkinsona i Alzhaimera;
- zmniejsza ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu II;
- łagodzi bóle migrenowe;
- może nawet przyczynić się do wzrostu libido i zmniejszenia problemów z erekcją.

Z badań wynika, że:

- wypicie jednej filiżanki kawy tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowalności na depresję o 15%;
- spożywanie kawy zmniejsza występowalność myśli samobójczych o 45%;
- regularne picie kawy zmniejsza powstawanie demencji wśród 16% populacji.

Pamiętaj!

- nie popijaj leków kawą;
- nie pij kawy a także innych napojów na bazie kofeiny, jeśli masz problemy z żołądkiem - wydzielanie kwasu solnego jeszcze bardziej przyczynia się do powstawania zmian zapalnych w jelitach i właśnie w żołądku, dlatego nie warto ryzykować.

A co w zamian na poranne rozbudzenie?
Jeśli ktoś chce stanąć twardo na nogach o wczesnym poranku i szybko chce wejść z energią w nowy dzień filiżankę kawy może zastąpić np.:
- filiżanką herbaty matcha - zdrowa, choć z nieco mniejszą ilością kofeiny niż kawa;
- odświeżająca yerba mate - działa podobnie jak matcha;
- indyjska herbata chai o intensywnym smaku cynamonu, goździków, kardamonu i pieprzu z pewnością postawi nas na nogi;
- herbata miętowa;
- szklanka gorącej wody z cytryną.

***
Dodatkowo kawę prócz filiżanki o poranku można wykorzystać w kosmetologii i zadbać nie tylko o duszę ale także o ciało. Kofeina zawarta w kawie jest częstym składnikiem kosmetyków antycelullitowych - ujędrnia i napręża ciało. Występuje w preparatach pod oczy likwidując cienie pod oczami a także w szamponach, gdzie dzięki systematycznemu stosowaniu pobudzane są cebulki a tym samym porost włosów. Co więcej są one zdrowsze, błyszczące i bardziej sprężyste.

Aromatycznych poranków tej jesieni i owocnych zabiegów kofeinowych w domowym spa :)
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Czas na bób!

Są i tacy, którzy nigdy nie jedli tego pożywnego zielonego warzywa a są i tacy, którzy o nim wcale nie słyszeli. Jakie ma właściwości i dlaczego warto włączyć go do diety a kto powinien uważać i wystrzegać się tego warzywa? Sprawdźmy :) Sezon na bób czas zacząć!:)

Zawsze jest pora na... kalafiora!

To pyszne warzywo, na pierwszy rzut oka niepozorne, a jednak posiadające wiele korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Delikatne w smaku, z bogactwem składników odżywczych, tak więc czym prędzej powinno znaleźć w naszym menu.

Jak przetrwać Święta przy suto zastawionym stole i przyspieszyć przemianę materii?

Odliczanie do świąt czas zacząć. A jak święta to także przygotowania do pichcenia świątecznych potraw, wigilijnych dań, które gromadzą przy jednym stole całą rodzinę.
Tradycyjna kuchnia świąteczna nie należy do lekkich, łatwych i przyjemnych, szczególnie, gdy dania przygotowywane są z tradycją, na bazie receptur i przepisów sprzed lat, gdy gotowały nasze prababcie, babcie.

Jolanta Czepułkowska
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia